Yenidoğan çetesinin ardından pek çok aile, yenidoğan sağlığına ve bakımına ilişkin soruların yanıtlarını arıyor. İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Hemşirelik Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Şerife Kartal Erdost yenidoğan sağlığında dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Yenidoğanın bireyselleştirilmiş gelişimsel bakım modelinde; iyileştirici çevre, pozisyon ve dokunma, beslenmenin iyileştirilmesi, aile ile iş birliği, cildin korunması, güvenli uyku, stres ve ağrının azaltılması hedeflendiğini belirten Erdost, “Yenidoğan yoğun bakım ünitesi hemşiresinin bakanlık tarafından sertifikalandırılmış olması gerekiyor. Yenidoğan hemşirelerinin gelişimsel bakımı uygulayabilecek yeterlilikte ve donanımda olması gerekir” dedi.
#YenidoğanYüzüstü mü sırtüstümü yoksa yana doğru mu yatıyorsunuz? Tercih ettiğiniz pozisyonun, reflüden beyin sağlığına kadar bir dizi sağlık sorununu tetikleme potansiyeline sahip olduğunu hatta en kötü senaryolarda, kötü bir uyku pozisyonunun sizi yavaş yavaş öldürüyor olabileceğini biliyor musunuz?
#Sağlıklı UykuBM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR/BMMYK) verilerine göre 2024 Nisan ayı itibariyle dünya genelinde 120 milyon mülteci olduğu tahmin ediliyor. Bu da doğduğu topraklardan koparılmayı, savaşa tanık olmayı, tehlikeli yolculuklar yapmayı, ayrılıkları ve belirsizliği içinde barındıran 120 milyon farklı hikâye demek. Geçen günlerde BMMYK’nın düzenlediği ‘Pass The Mic’ (Mikrofonu Uzat) seminerinde hikâyelerini anlatan mültecilere kulak verdik.
#BMMYKAlışveriş merkezlerinde dolaşırken birçoğumuz hem kısa bir dinlenme molası hem de rahatlama hissi için masaj koltuklarına oturmuşuzdur. Bu koltuklarda masaj yaptırmak kısa süreli rahatlama sağlasa da çoğumuz tehlikenin farkında değiliz. Uzmanlar, bu koltukların yanlış kullanımının felce kadar giden ciddi problemlere neden olabileceğini söylüyor. Peki, neden bu kadar zararlı? Doçent Doktor Mustafa Çorum ile konuştuk.
#SağlıkAğırlıklı battaniyeler, vücut üzerinde yarattığı rahatlatıcı baskı sayesinde uyku kalitesini artırdığı, uyku süresini uzattığı, uykusuzluk veya kaygı sorununu azalttığına inanan pek çok yetişkin tarafından kullanılıyor. Üretici firmaların birçoğu bebekler, hatta yeni doğanlar için giyilebilir battaniye ve kundaklar da dahil olmak üzere ağırlıklı uyku ürünleri pazarlıyor ama söz konusu çocuklar olunca çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Yetişkinler için herhangi bir zararı olmayan bu ürünler, bebek ve çocuklar için olumsuz etkilere neden olabilir.
#Bebek Bebek SağlığıSon yıllarda oldukça popüler olan ve pek çok yetişkin tarafından kullanılan ağırlıklı battaniyeler artık giyilebilir battaniye ve kundak şeklinde çocuklar için de üretiliyor. Ancak bu ürünlerin güvenli olduklarına dair çok az kanıt var ve bu konu uzmanları alarma geçirdi. Çocuk doktorları bu ağırlıklardaki hafif baskının bile bebekler için tehlikeli olabileceği konusunda aileleri uyarıyor.
#BebekBarcelona, peş peşe yaşadığı başarısızlıkların ardından 2008 yazında yeni bir teknik direktör arayışı içindeydi. İki aday vardı: Dönemin en parlak yıldızı Jose Mourinho ile ne La Liga'da ne de Avrupa kupalarında herhangi bir teknik direktörlük tecrübesi olmayan Pep Guardiola. Yönetim kurulunun önemli bir kısmının oyu Mourinho'dan yana olsa da nihayetinde takım Guardiola'ya emanet edildi. Peki bu sonucun perde arkasında neler yaşandı? İşte cevabı...
#Pep GuardiolaGazi Üniversitesi 216 personel alımı ile bünyesine pek çok pozisyonda yeni çalışanlar dahil edecek. KPSS'den en az 60 puan alma zorunluluğunun bulunduğu başvuru süreci, pek çok pozisyonda gerçekleşecek. Her pozisyonun ise kendisine öz aranan nitelikleri bulunacak. Peki, Gazi Üniversitesi 216 personel alımı başvuru şartları belli oldu mu? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#Gazi ÜniversitesiSally Ride yıllardır verdiği emeklerin karşılığını almak ve adını insanlık tarihinin ilkleri arasına yazdırmak üzereydi. Ancak kamuoyu bu genç kadının başarılarından çok fizik ölçüleriyle, medeni durumuyla, sorunlar karşısında ağlayıp ağlamadığıyla ilgileniyordu. Bugün olsa skandala yol açabilecek bu tartışmalar, 40 yılın ardından yeniden gündeme geldi. Üstelik bugün her zamankinden daha önemli... Neden mi? Cevabı haberimizde...
#Sally RideEğer siz de uyurken odaya böcek girer diye camları açamayan, bu korku yüzünden açık ve ormanlık alanlarda rahat edemeyenlerdenseniz, yavaş yavaş ekrandan uzaklaşabilirsiniz çünkü şimdi okuyacaklarınız bu korkunuzu tetikleyip kulağınızda kaşıntıya neden olabilir.
#SağlıkKulağında ağrı veya kaşıntı hisseden ve hastaneye gittiğinde kulağından böcek çıkarılan insanların haberlerini hayretle okuyor, "Ya benim de başıma gelirse?" diye endişe duyuyoruz. Peki neden bu böcekler kulağımıza girip yerleşiyor? Kulağa böcek kaçması olağan bir durum mu? Hangi faktörler riski artırıyor? Böcekler zamanında çıkarılmazsa kulağa zarar verir mi? Uzmanlarla konuştuk...
#Sağlıkİş yeri olarak kullanılan çok katlı yüksek binalar, çalışanlara sağladıkları olanaklar açısından çok konforlu gözükse de birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, açılmayan pencereler yüzünden sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları ve pek çok kişinin yakındığı migren ağrıları… ‘Plaza migreni’ olarak adlandırılan bu durumu hem konunun uzmanı ile hem de yaşayanlarla konuştuk.
#SağlıkYaşadığımız felaketin ardından sadece deprem bölgelerinde değil, ülkenin her yanında deprem korkusu had safhada. Deprem olmasa bile yatağın, sandalyenin, koltuğun hafif bir şekilde sallanmasını deprem oluyor diye algılayıp panikleyen pek çok insan var. Çoğumuzun gözü tavana asılı lambalarımızda; her an tetikte bekliyor, endişeleniyor, uyuyamıyor ve sürekli sallanıyormuş hissi yaşıyoruz. Peki bu duyguyu yaşamak normal mi?
#DepremÇoğunlukla hareketsizlikten ya da yanlış hareketten kaynaklanan omuz ağrıları yaşam kalitemizi bozuyor. Bazen de önemsemediğimiz, 'Nasıl olsa geçer' dediğimiz ağrılar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Tıpkı 37 yaşındaki D.K.'nin hafif hafif başlayan omuz ağrılarının hayatını kâbusa çevirmesi gibi… Peki her ağrı aynı mı? Hangi ağrılar ciddiye alınmalı?
#Sağlık17 Kasım Dünya Prematüre Günü’ydü. Anne karnında gelişimini tamamlayamadan doğan bebeklere prematüre deniyor. Melis ve Gizem prematüre ebeveynlerini bilgilendirmek adına bu alanda çalışmalar yürüten El Bebek Gül Bebek Derneği ve uzman doktorlarla konuştular: “Onlara bilgi ve sevgiyle dokunmak fark yaratır.”
#17 Kasım Dünya Prematüre GünüÖnce şu önemli bilgiyi bir kez daha hatırlayalım: Son yıllarda “sağlıklı ve iyi yaşlanma” üzerine yapı-lan bütün araştırmalar, yeterli ve kaliteli bir gece uykusunun özellikle 40’lı yaşlar sonrasında en az bes-lenme ve egzersiz kadar önemli bir sağlık belirleyicisi olduğunu gösteriyor. Yine o araştırmaların pek çoğu özellikle metropollerde yaşayan yetişkinlerde muazzam bir uykusuzluk salgınının gündemde olduğunun da altını çiziyor. Bu nedenle uykusuzluk sorununa, uyku süresi ve kalitesinin önemine bu yıl -bazen tekrarlara düşmek pahasına olsa da- daha sık yer ve zaman ayıracağım. Hazırsanız buyurun...
#UykuYaklaşık 3 aydır bağırsak enfeksiyonu nedeniyle tedavi gören sunucu Erkan Yolaç’ın son 10 gündür yoğun bakımda olduğu öğrenildi. Ünlü sunucunun sağlık durumu hakkında eşi Asuman Tuğberk Yolaç, "Son 10 gündür yoğun bakımdayız. Bilinci açılıyor, kapanıyor. Onunla konuşabildiğimiz zamanda hep ’ne zaman çıkacağım’ diye soruyor. Çıkacağız Erkancığım, yürüyerek geldik, yürüyerek çıkacağız diyorum. Duaları bekliyoruz" dedi.
#Erkan YolaçHamileliğin başlarında yaşanan bazı belirtiler bebeğin erkek ya da kız olacağına dair işaretler verir. Her ne kadar doğru çıksa da bilim tarafından onaylanmamıştır ve bu işaretlerin çoğu kocakarı masallarıdır. Peki, Hamilelikte erkek bebek uyku yapar mı detayları ile derledik.
Adetliyken gece nasıl yatılır ve hangi pozisyonda yatmak gerekir birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biridir. Özellikle sık sık araştırılmasından dolayı da kadınlar tarafından öğrenilmek istenen konular arasındadır. Bu bakımdan Adetliyken gece nasıl yatılır öğrenebilir ve buna göre siz de bunu uygulamayı tercih edebilirsiniz. Adetliyken gece nasıl yatılır ve hangi pozisyonda yatmalıyız? Regl döneminde uyku pozisyonları nasıl olmalıdır tüm detayları ile derledik.
Operasyonel müdahaleler söz konusu olduğunda cerrahi açıdan farklı pozisyonlar kullanılır. Bunlar ameliyatın çok daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçmesi için önemlidir. Peki, Prone Pozisyonu nedir? Hangi ameliyatlarda kullanılır? Ne zaman verilir tüm detayları ile derledik.
Gece yatağa girdiğimizde muhtemelen en son düşündüğümüz şey hangi tarafa yatmamız gerektiğidir. Yorganın altına geçip en sevdiğimiz uyku pozisyonunu alır ve uykuya dalarız. Bugüne kadar buna pek kafa yormamış olabilirsiniz ama uyku pozisyonunuz sağlığınızı çok yakından etkiliyor. Peki hangi uyku pozisyonu daha faydalı?
#Sağlık