Günümüzde insanlar pek çok nedenden dolayı hasta olabilirler. İnsanları etkileyen bu hastalıklar arasında uyku apnesi de bulunmaktadır. Uyku apnesinin nedenleri de merak ediliyor. Uyku apnesi kendiliğinden geçer mi ve iyileşir mi? Tedavi ve ameliyat gerektirir mi tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Apne en çok görülen hastalıklardan bir tanesidir. Apne kavramını ve hastalığını ilk defa duyan kişiler apnenin tam olarak ne olduğunu merak etmektedirler. Apne kavramı son yılarda internet üzerinden sürekli olarak araştırılmakta ve araştırılmaya devam etmektedir. Apnenin nasıl tedavi edildiği de en çok araştırılanlar arasındadır. Peki, apne nedir? Apne nasıl tedavi edilir? İşte apne ile ilgili tüm detaylar.
#Apne NedirYataş Bedding, uykunun önemi konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla her biri alanında uzman doktor ve danışmanlardan oluşan Yataş Uyku Kurulu’nu hayata geçiriyor. Yataş Uyku Kurulu uzmanları, kendi uzmanlık alanları çerçevesinde uykunun önemi, uyku-sağlık ilişkisi gibi konularda toplumda bir bilinç oluşturmak için içerikler üretecek.
#YataşGünümüzde uyku apnesinden yakınanların sayısı giderek artıyor. En önemli sorunun bu durumun halk tarafından bir hastalık olarak görülmemesi olduğunu belirten Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Bınar, “Uyku apneli hastalar, gece yeterli bir süre uyusalar dahi kaliteli bir uyku alamadıkları için sabah kalktıklarında uyku açlığı, dinç uyanamama, baş ağrısı gibi problemler yaşarlar” dedi.
#Uyku ApnesiUyku apnesi, hastaların yorgun uyanmasına ve gün içinde yanlış zamanlarda uyuyakalmasına yol açabilmesi nedeniyle iş ve sosyal yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. Zamanında tedavi edilmeyen uyku apnesi ilerleyen dönemlerde başta hipertansiyon, ritim bozukluğu, kalp krizi olmak üzere; diyabet, obezite ve hormon bozukluğu gibi ciddi hastalıklara neden olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Fatma Tülin Kayhan, uyku apnesi ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
#Uyku Apnesi Neden OlurGece uyurken terleyip nefes almakta zorlanıyorsanız, birlikte uyuduğunuz kişi de yüksek sesle horladığınızdan yakınıyorsa aman dikkat! Bitmedi, sabah uyandığınızda yorgun hissediyorsanız, ağzınızda kuruluk hissi ve bir baş ağrısı da varsa ‘uyku apnesi sendromu’ yaşıyor olabilirsiniz.
#Uyku Apnesiİnsan ömrünün ortalama üçte birini oluşturan uyku, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor. Kalitesiz uyku gündüz sürekli uyur halde dolaşma, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere yol açarken; yüksek tansiyon, kalpte ritim bozuklukları, felç veya ani gece ölümlerine de neden olabiliyor.
İnsan ömrünün ortalama üçte birini oluşturan uyku, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşıyor. Kalitesiz uyku gündüz sürekli uyur halde dolaşma, konsantrasyon eksikliği gibi şikayetlere yol açarken; yüksek tansiyon, kalpte ritim bozuklukları, felç veya ani gece ölümlerine de neden olabiliyor.
Gece yatağınıza yattığınızda uykuya dalmakta zorlanıyorsanız, uykuya daldığınız halde sabahları yorgun uyanıyorsanız artık bir an önce rahat uymak için süreci kolaylaştıracak önerileri hayatınıza geçirme zamanı gelmiş demektir. Uykusuzluk için derlediğimiz bu haftaki yazımızı pijamalarınızı giyip okumaya başlayabilirsiniz. Şimdiden iyi uykular...
#SağlıkObezitenin özellikle beraberinde getirdiği diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi gibi metabolik hastalıklarla beraber günümüzde toplumların karşılaştığı önemli sağlık sorunlarının başında geldiğini ve sadece fiziksel değil, psikolojik açıdan da zorluklar yaratabildiğini belirten Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Türker Karabuğa, obezite cerrahisinin aşırı kilo problemi yaşayanların sağlıklarını yeniden kazanmak için başvurdukları bir çözüm yöntemi olarak dikkat çektiğini söyledi. Karabuğa, obezite ve obezite cerrahisi hakkında en merak edilen soruları cevapladı:
#1Sosyal medyada oldukça popüler bir trend olan ağız bantları, Amerikalı oyuncu ve talk show sunucusu Jimmy Fallon'un da bu bantları kullanmayı düşündüğünü açıklaması ile yeniden gündem oldu. Peki bu bantlar gerçekten uyukuya dalmayı ve derin uykuda kalmayı kolaylaştırıyor mu? Riskleri var mı?
#Ağız Bandı