Paylaş
“Uyku apnesinin belirtilerini hastanın kendisinin farketmesi zordur. En önemli belirtisi uykuda ani solunum duraklamaları, çok gürültülü horlamalar ve iç çekmelerdir. Normalde üst solunum yollarını kontrol eden, boğaz ve gırtlağı çevreleyen kaslar uyku esnasında gevşer. Eğer bu gevşeme çok fazla olursa üst solunum yolları daralır ve solunum esnasında giren çıkan havanın titreşimleriyle horlama sesleri oluşur. Horlama, uykuda nefes almak için zorlu, sıkıntılı, solumanın çıkardığı seslerdir.
Bazen de hava yolu uykuda tam tıkanır ve solunum geçici olarak kesilir. Bu durumuna apne adı verilir. Hastalar uykularında tekrarlayan nefes durmalarıyla adeta boğulurcasına uyumaya çabalarlar. Her bir apne esnasında, oksijen düşer, beyinde ve kalpte stres oluşur.Her gece tekrarlayan bu durum yaşamınızı etkiler, uykunuzu bozar; sabah yorgun, sersem gibi, uykunuzu alamamış uyanırsınız, gün içinde genel yorgunluk, isteksizlik hissedersiniz, bu durumlar yaşam kalitenizi, iş hayatınızı, sosyal ilişkilerinizi etkiler.
NELERE YOL AÇABİLİR?
Son yapılan araştırmalar, horlama ve uyku apnesinin çok önemli bir çok hastalıkla ilişkili olduğunu göstermiştir. Uyku apnesi tedavi edilmezse aşağıdaki sorunlara yol açabilir:
* Düzensiz kalp atışları
* Kalp büyümesi
* Kalp krizi riskinin artması
* Yüksek tansiyon
* İnme
* Aşırı yorgunluk ve gündüz uyku hali
* Trafik kazaları (direksiyonda uyuklama sonucu)
* Cinsel arzuların azalması (iktidarsızlık)
* Kontrol edilemeyen şişmanlama
* Uykuda terleme, sık çişe kalkma
* Aşırı sinirlilik, depresyon
* Uykuda ölüm
NE YAPILIR?
Uyku apnesinin kesin teşhisi ve şiddetinin ölçülebilmesi için uyku laboratuvarlarında “Poligrafik tetkik” adı verilen incelemeler yapılması gerekmektedir. Uyku sırasında birçok parametrenin kaydedildiği “Poligrafik tetkik”, beyin bölgelerinin aktiviteleri, uykunun yapısı ve uyku bozuklukları hakkında en sağlıklı bilgileri veren modern bir laboratuvar yöntemidir. Bu yöntemle, solunum hareketleri, uykuda oksijenlenme, kalp ritmi ve EKG kayıtları yapılarak bunların beden fonksiyonları üzerindeki etkileri incelenir.
ETKİLİ TEDAVİ
Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi CPAP adı verilen, uykuda başucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç tedavisidir. Bazı hafif uyku apne hastalarında uygulanan kulak burun boğaz operasyonları da yarar sağlayabilir. CPAP tedavisinde uygulanan pozitif basınç hava yollarının ve gırtlağın uykuda sürekli açık kalmasını sağlar, apne ve horlamaları ortadan kaldırır. Bu tedavide ilaç kullanılmaz ve cerrahi işlem yapılmaz. Düzelmenin etkileri, tedaviden hemen sonra, ertesi günü görülür. Horlamalar kesilir, uyku hali düzelir, kendinizi dinç ve yeniden doğmuş gibi hissedersiniz.
Paylaş