Son iki yılda milyonlarca vatandaşın ortak sorunu kiralar oldu. Fahiş artışlar kiracıları, yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini üzdü... Zam sınırının bitmesine sayılı günler kala sürenin uzatılmayacağı yönünde en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Böylece zam sınırının sona ereceği, 2 Temmuz tarihi itibarıyla yeni dönemin başlayacağı da belli oldu. Peki, yeni dönem ev sahibi ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte tarafların hakları...
#KiraHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet ŞimşekKonut kiralarına yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz’da sona eriyor. Kira artışındaki uyuşmazlıklar 1 Eylül 2023’te arabuluculuk kapsamına alınmıştı. Bu süreçte 129 bin 259 kira uyuşmazlığından 69 bin 239’u anlaşmayla çözümlendi. Arabulucular, ev sahipleri ve kiracıları yüzde 25’in üzerindeki kira zammında da anlaştırmaya başladı.
#KonutEv sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kira artışlarına ilişkin anlaşmazlıklar, kira uyarlama davalarını yaygınlaştırdı. Ev sahipleri, evlerinin rayiç bedelinin belirlenmesi talebiyle mahkemeye başvuruyor. Uyarlama davalarında, kira tespit davalarının aksine ‘beş yıllık kiracı olma şartı’ gibi kriterlerin bulunmaması da ilgiyi artırdı. Peki, kira uyarlama davalarında kriterler neler? Ev sahiplerinin bu davayı kazanma ihtimali nedir? Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile mercek altına aldık.
#EmlakKonut kiralarındaki artışlar gündemdeki yerini korumaya devam ederken, ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları da ilginç davalara konu oluyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda, satın aldığı evde kiracı bulunan bir ev sahibi, kiracıdan evi boşaltmasını talep etmek yerine 4500 lira olan kira ücretini 24.000 liraya yükseltmek istedi. Dairede 10 yıldan fazladır oturmakta olan kiracı olumsuz yanıt verince mülk sahibi konuyu yargıya taşıdı. Ev sahibinin talebini yerinde bulan mahkeme önemli bir karara imza attı. Peki kiracılı bir ev satıldığında, yeni kira ücreti nasıl belirleniyor? Ev sahibinin ve kiracının hakları ve sorumlulukları neler?
#EmlakYüzde 25 zam sınırını yeterli bulmayan ev sahipleri, kirayı yükseltmenin yeni yollarını arıyor. Son iki yılda kira tespit davalarında patlama olduğunu ancak bu davanın beş yıldan eski kiracılara açılabildiğini belirten hukukçular, “Son aylarda uyarlama davasına talep arttı. Çünkü bunda zaman kriteri yok. Ev sahipleri 1-2 yıllık kiracılarına dava açıyor” dedi. Avukatlar ise uyardı: Uyarlama için düşük kira yetmez, öngörülemeyen mağduriyetin ispatı şart.
#Yüzde 25 ZamKira uyuşmazlıklarında yeni dönem dünden itibaren başladı. Arabuluculuk Yasası’ndaki kira davalarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk uygulaması yürürlüğe girdi. Başta kira artışları olmak üzere ev sahipleri de kiracılar da kira uyuşmazlıkları için zorunlu olarak arabulucuya gidecekler. Eğer arabulucu da uzlaşma sağlayamazsa mahkemeye başvuracaklar ve yargı süreci başlayacak. Arabulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, katıldığı bir televizyon programında, iki tarafın anlaşması halinde yüzde 25 sınırının aşılabileceğini belirtmişti. Peki uygulama nasıl işleyecek. İşte detayları...
#KiraEv sahibi-kiracı davalarında yeni dönem 1 Eylül’de başlayacak. Peki kira uyuşmazlıkları arabulucuya nasıl gidecek? Nasıl bir ücret ödenecek? Arabulucuya gitmeden dava açılırsa ne olacak? Tüm merak edilenleri Ankara Barosu Avukatı ve Başkent Arabuluculuk Merkezi Ortağı Eda Günday yanıtladı.
#Ev Sahibi-Kiracı DavalarıHızla artan kira bedelleri, ev sahibi-kiracı ilişkilerinde büyük sorunlara yol açtı. Zam konusunda anlaşamayanlar, tahliye isteyenler mahkemenin yolunu tuttu. Yığılan taleplerle dava yükü artarken, sonuç için öngörülen süreler 2.5-3 yıla ulaştı. İşte bu sorunun çözümü için hazırlanan kanuni düzenleme geçtiğimiz günlerde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. 1 Eylül 2023 itibarıyla bir mal sahibi veya kiracı, dava açmak istediğinde arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açamayacak. Peki başvuru nereye, nasıl yapılacak, maliyeti ve süresi ne olacak? Yeni düzenlemeyle ilgili tüm detayları Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile ele aldık. İşte 10 soruda tüm merak edilenler...
#KiraSon dönemlerde döviz kurlarında yaşanan yükselişin ardından ticari sözleşmelerde de yeni bir durum ortaya çıktı. Bu konuda Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, önemli bir açıklamada bulundu. Doç. Dr. Yeniocak, “Öngörülemeyen orandaki döviz artışından zarar görenler, vakit kaybetmeden ‘uyarlama’ talebinde bulunmalıdır” dedi.
#BorçSon dönemlerde döviz kurlarında yaşanan yükselişin ardından ticari sözleşmelerde de yeni bir durum ortaya çıktı. Bu konuda Altınbaş Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Yeniocak, önemli bir açıklamada bulundu. Doç. Dr. Yeniocak, “Öngörülemeyen orandaki döviz artışından zarar görenler, vakit kaybetmeden ‘uyarlama’ talebinde bulunmalıdır” dedi.
#DOLARSon dönemde konut kiralarındaki fahiş artış tartışılırken, işyeri kiralarıyla ilgili önemli bir uyarı geldi. İşyeri kiralarında da TÜFE’nin üzerinde artış yapılamıyor. Hukukçular, işyerlerindeki kira artışlarını TÜFE ile sınırlayan hükmün 8 yıl süreyle ertelendiğini hatırlattı. Bu erteleme süresinin Temmuz 2020’de dolmasıyla birlikte artık işyeri sahipleri ‘tacir’ olan kiracılarından TÜFE’den daha fazla artış talep edemiyor.
#KiraKira artışları kiracıları da ev tutacakları da ev sahiplerini de en çok ilgilendiren konulardan biri oldu. Kiracılar yasalara göre yapılan zammı yüksek bulurken, ev sahipleri de rayicin altında kira almamak için çaba harcıyor. Bununla birlikte kiralık ev bulmak da zorlaşıyor. Bulunan kiralık dairelerin de fiyatları cep yakıyor. Çin hükümeti kira artışlarını sınırlamak için harekete geçti. Uzmanlar emlak vergisi rayicine göre kiralarda güncelleme yapılabileceğine dair görüş verdi.
#KiraBursa 4'üncü Bölge Adliye Mahkemesi, pandemi sebebiyle kirada yüzde 50'lik mücbir sebep indirimi kararı verdi. Kararı değerlendiren Hukukçu Doç. Dr. Umut Yeniocak, "Emsal bir karardır, pandemi şartları gerekçe gösterilerek işyeri kiralarında indirim talepli uyarlama davalarının açılabileceğini gördük. Kirasını ödeyemeyen esnaf, uyarlama davası açarak indirim talep edebilir" dedi.
#KiraPandemi döneminde konut kira artışına ilişkin hükmün askıya alınması mümkün mü? Uyarlama davasında sadece indirim mi söz konusu olur? Fırıncı, “Salgın var, yokluğa düştüm” diye kira ödemekten kaçınabilir mi? Yanıtları Ankara Barosu avukatlarından Uğur Uzun ve Görkem Alyanak’tan.
#YazarYüzlerce inşaat şirketi son aylarda sözleşmede uyarlama davası açıyor. Konut fiyatlarındaki düşüş ve talepteki azalma, maliyet artışı ve dolardaki yükseliş gibi nedenlerle geçmişte verdikleri taahhütleri yerine getiremeyen firmalar, arsa sahipleriyle yaptıkları paylaşım oranlarının yeniden belirlenmesini istiyor. İnşaat sektörü, üreticinin ve vatandaşın mağdur olmaması adına kamudan düzenleme bekliyor.
#GazetehaberleriTüketiciler Derneği Emlak Komisyonu Başkanı Kolçak Dolar geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 28 artışla 2,25 lirayı gördüğünü belirterek ""Döviz bazında sözleşmesi olan kiracılar, kira uyarlama davaları açmaya başlayacak. Yani dolardaki bu artış önümüzdeki günlerde kira uyarlama davalarını artıracak" diye konuştu.
*GÜNÜN ÖZETİ *İlker Başbuğ’un tahliye talebi reddedildi *Fethullah Gülen, WSJ’a özel açıklamalar yaptı *Seçmen listeleri için son 3 gün *Motorlu Taşıtlar Verginizi son güne bırakmayın *Kira uyarlama davaları patlayacak *Güney Kore’de 20 milyon kredi kartı çalındı *Sercan Yıldırım, Bursaspor'a geri döndü *Süleyman Seba yoğun bakımda Bülten Editörü: Sevde Eğribacak - Kamera: Mertcan Şener - Yönetmen: Nur Tütüncü
#İlker BaşbuğEv sahipleriyle kiracılar arasında yaşanan uyuşmazlıklarla ilgili arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlıyor. Arabulucuya gitmeden mahkemeye gidemeyecek olan ev sahibi ve kiracıların bazıları böyle bir durumda uzlaşmayı tercih edeceklerini söylerken, avukat Iyaz Çimen "Şu anki durum Sulh Hukuk mahkemelerinde yoğunluğun çok fazla artmasını, duruşmaların 1 yıl hatta 1.5 yıl kadar sonraya verilmesine sebep oluyor. Bizim taraf olduğumuz dosyalarda yüzde 10 ila 20 arasında bir uzlaşma söz konusu olabiliyor" dedi.
#KiracıKoronavirüs salgını nedeniyle mahkemeye başvurup kiraya itiraz edilebileceğini anlatan geçen haftaki yazımdan sonra, dövizle ev ve işyeri kiralayan birçok okurum, döviz kurunun sabitlenmesini de isteyip isteyemeyeceklerini soruyorlar. Bu davayı açarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da bilgi istiyorlar.
#YazarÜlke genelinde dönüşmesi gereken 6.7 milyon konut var. Bu rakam kentsel dönüşümün önemini ortaya koyuyor. Dönüşümün şart olduğu konusunda her kesim hemfikir. Ancak riskli binaları yenilerken mağdur vatandaşın da sesini duyalım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu alanda önemli adımlar attı, dönüşüm yasasında düzenlemeler yaptı. Buna rağmen yasalardaki boşlukları kötü niyetli kullananlar var. İşte bugün size bu konuyu anlatacağım. Yeterliliği olmayan firmaların belediyeden ruhsat almadan önce imza toplayarak vatandaşı nasıl zor durumda bıraktığına ve çözüm önerilerine gelin birlikte bakalım.
#YazarHer hafta o kadar çok şey yükleniyor ki platformlara, hepimiz tıklım tıklım gardırobunun önünde dikilip “Ay giyecek hiçbir şeyim yok” diye hayıflanan kadınlara döndük. Aslında hepimize uygun bir şeyler illaki var, biraz didiklemek lazım sadece.
#Dizi