Borçlar Kanunu değişiyor

Güncelleme Tarihi:

Borçlar Kanunu değişiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2005 12:02

Borçlar Kanunu'nda yeni ve önemli değişiklikler öngörülüyor. Kanun, kiracıyı koruyan hükümler getiriyor.

Haberin Devamı

Borçlar Kanunu'nda yeni ve önemli değişiklikler öngörülüyor. Kanun, kiracıyı koruyan hükümler getiriyor. Konut kiraları toptan eşya fiyatları endeksi oranında artırılacak. Tahliye sebepleri sınırlandırılacak. Taslakla, belli istisnalar dışında, vatandaşlar eşlerinin izni olmadan kefil olamayacak.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Hakimevi'nde düzenlediği basın toplantısında, 1998 yılında oluşturulan komisyonun hazırladığı Borçlar Kanunu Tasarı Taslağı hakkında bilgi verdi.

Çiçek, ekonomik gelişmelere paralel olarak temel yasaların da değişmesi gerektiğini söyledi. Komisyonun taslağa son şeklini alacak taslak, Bakanlar Kurulu'na gönderilecek.

"KANUNLARIMIZ İHTİYAÇLARA GÖRE YAPILIYOR"

Taslak yasalaştığında örnek teşkil eden bir yasa olacağını kaydeden Çiçek, taslağın diğer kanunlarda olduğu gibi mevcut kanunun dilini sadeleştirdiğini ve Borçlar Hukuku'ndaki temel ihtiyaçları gidermeyi amaçladığını kaydetti.

Haberin Devamı

Taslağı hazırlayan komisyonda yer alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Yavuz da taslağın önemli hükümleri hakkında bilgi verdi.

Taslağın sorumluluk hukuku alanında önemli düzenlemeler getirdiğini ifade eden Yavuz, bu kapsamda sorumluluk hukuku alanında mağduru korumak için hüküm getirildiğini belirtti.

Haksız fiil nedeniyle uğranılan zararın tazmini için açılan davaların yıllarca sürdüğüne işaret eden Yavuz, yeni düzenlemede hakim mağdurun zarara uğradığına kanaat getirirse, dava sonuçlanmadan ödeme yapılmasına da karar verebileceğini söyledi.

KİRACIYI TAHLİYE SEBEPLERİ SINIRLANDIRILDI

Ekonomik dönemlerde büyük sorunların yaşandığı “uyarlama davaları” ile ilgili yeni hükümler getirildiğini anlatan Yavuz, gayrimenkul kiraları ile ilgili yeni ve kiracıyı koruyan hükümler getirildiğini bildirdi.

Konut ve çatılı işyeri kiralarındaki artış oranının Toptan Eşya Fiyatları Endeksi (TEFE) oranında artırılmasının öngörüldüğünü belirten Yavuz, kiraya verenin kiracıyı tahliye sebeplerinin de sınırlandırıldığını, bu sebeplerin “ciddi ve samimi” olması koşulunun getirildiğini ifade etti. Yavuz, haklı bir sebep olmaksızın kiralananı 3 yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralanamayacağını kaydederek, ayrıca çok önemli bir sorun olan ve bir yıl içinde kira bir defa ödenmediğinde kalan diğer ayların peşin ödenmesi zorunluluğunun kaldırıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ EŞ RIZASINA BAĞLI

Taslağa göre, aile konutu olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin açık rızası olmadıkça kira sözleşmesini feshedemeyecek. Kiraya veren fesih bildirimi ve fesih uyarısına bağlı bir ödeme süresinin belirlenmesini kiracıya ve eşine ayrı ayrı bildirecek. Kira bedelinin zamanında ödenmemesi halinde sözleşme cezası ödeneceğine ilişkin anlaşmalar geçersiz sayılacak. Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği yazılı şekilde yapılmasına bağlı olacak.

KEFİL, SORUMLU OLACAĞI MEBLAĞI BELİRLEYECEK

Yavuz, artık kefalet sözleşmelerine kefilin sorumlu olacağı azami meblağın kefil tarafından rakam olarak yazılacağını kaydetti.

Haberin Devamı

KEFİLLİKTE  EŞ İZNİ ŞART

Bankalarda yapılan kefalet sözleşmelerinde bu alanda sıkıntılar yaşandığını, taslağın bu sıkıntıyı gidereceğini belirten Yavuz, ayrıca, aile kurumunun dağılmasına neden olan eşlerin kefilliğinin de yeniden düzenlendiğini söyledi.

Eşlerden birinin bir sözleşmeye kefil olması durumunda tüm varlığıyla bu kefaletten doğan borçtan sorumlu olduğunu anlatan Yavuz, taslağın aile kurumunun özelliğini dikkate alarak eşlerden birinin kefil olması şartını, diğer eşin rızasına bağladığını, bunun modern anlayışın ürünü olduğunu kaydetti.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, bir soru üzerine, taslağı bu yılın sonuna doğru yasalaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!