Tekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#Doç. Dr. Mustafa DoğanTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#HastaneÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, pandeminin inişe geçtiğini ancak bu durumun virüsün yapısının değişmemesi ve değişik varyantın ortaya çıkmaması koşuluna bağlı olduğunu belirterek, "Covid-19, grip ve diğer enfeksiyonlarla birlikte olduğunda özellikle riskli grup için sıkıntı yaratacaktır. Bu dönemde hatırlatma dozlarının ve grip aşısının yapılması gerektiğini öneriyoruz" dedi.
#Prof. Dr. Yeşim TaşovaCovid pandemisinin ilk gününden beri bağışıklık konusu gündemimizden düşmüyor. Hepimiz bağışıklığımızı "güçlendirmek" için verilen tavsiyeleri bir ucundan tutmaya çalışıyoruz. Ancak bazı uzmanlara göre, bağışıklığı güçlendirme hepimiz için doğru hareket değil, hatta bazılarımızın bağışıklık sistemleri gereğinden fazla çalıştığından frene basmamız gerekiyor. Peki kim o bağışıklığı fazla çalışanlar ve ne yapmaları gerekiyor? Hepsi içeriğimizde...
#Bağışıklık Sistemi11 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan belsoğukluğu kapma ihtimali sizce nedir? Aslında böyle bir ihtimalin var olduğunu dahi düşünemezdik, ta ki gerçek olana kadar. Öte yandan uzmanlar havuzların, kaplıcaların ve hatta hamamlar, umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarının belsoğukluğu da dahil pek çok hastalık riski taşıdığını söylüyor. İşte Avusturalyalı ailenin termal havuz ziyareti sonrası başına gelen talihsiz hikaye ve hepimizin karşı karşıya olduğu riskler...
#Gonore BakterisiTürkiye’de doğum oranı en yüksek illerin başında gelen Şanlıurfa’da, havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında yüzde 100 artış yaşandı. Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Fatih Palalı, günde 4 ile 5 bin çocuğun kendilerine başvurduğunu belirterek, aileleri hijyen ve beslenme konusunda uyardı.
#ŞanlıurfaTürkiye’de doğum oranı en yüksek illerin başında gelen Şanlıurfa’da, havaların soğumasıyla birlikte çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarında yüzde 100 artış yaşandı. Şanlıurfa Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Mehmet Fatih Palalı, günde 4 ile 5 bin çocuğun kendilerine başvurduğunu belirterek, aileleri hijyen ve beslenme konusunda uyardı.
#ŞanlıurfaReyhan çiçeği nedir? Reyhan çiçeği nasıl ekilir? Reyhan çiçeği nasıl sulanır? Reyhan çiçeği nasıl çoğaltılır? Reyhan çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? Reyhan çiçeği evde yetiştiriciliği yapılabilir mi? Reyhan çiçeğinin özellikleri nelerdir? Reyhan çiçeği adının anlamı nedir? Reyhan çiçeğinin Latincesi nedir? Reyhan çiçeğinin özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Reyhan ÇiçeğiSoğuk havalarda görülme sıklığı artan üst solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hamza Duygu, bu tür enfeksiyonların kalp krizi ve ani kalp durmalarına neden olabileceğini söyledi.
#KalpMevsim değişikliği sonrası, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını vurgulan, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, alerjik, atopik ya da kronik rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çelik, ”Enfeksiyon deyip geçmeyin, kronik hastalarda hayati önem taşıyor. Hastanın psikolojisi bile çok önemlidir” uyarısında bulundu.
#EnfeksiyonKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Çelik, mevsim değişikliği sonrası, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yaygınlaştığını vurgulayarak, alerjik, atopik ya da kronik rahatsızlığı bulunan hastaların özellikle dikkatli olması gerektiğini söyledi. Çelik, ''Enfeksiyon deyip geçmeyin, kronik hastalarda hayati önem taşıyor. Hastanın psikolojisi bile çok önemlidir'' uyarısında bulundu.
#Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇelikÇocuklarının iştahını artırmak için ebeveynlere önerilerde bulunan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Seringeç, “Sofraya oturmadan önce çocuğunuzla oyun oynayın. Oyun sayesinde neşelenen çocuk yemekten daha fazla keyif almaya başlar. Yemek aralarında çocuğunuza şeker, çikolata, pasta ve gazlı-şekerli içecekleri kesinlikle vermeyin. Yarım su bardağı kutu meyve suyu içmesi bile onun iştahının kapanmasına neden olabilir” dedi.
#ÇocukNezle gibi burun içinde bir enfeksiyon oluştuğunda burun içi ödemlenir ve şişer. Bu durum mukusun burun içine geçişine engel olup sinüs içinde birikmesine ve sinüs içerisi basınç artışına yol açar. Sinüs içerisi artmış basıncın baş ağrısına yol açtığını söyleyen Kulak Burun Boğaz Uzmanı Yrd. Doç Deniz Kaya sinüs hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.
#Genel SağlıkİZMİR Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Filiz Gökaslan, ani sıcaklık artışlarının çocuklarda hastalıklara neden olduğunu söyledi. Gökaslan, "Çocukların sıcak havalarda koşup oynamalı, güneşten D vitamini almalı. Ancak bağışıklık sistemlerinin güçlü kalabilmesi için ince giydirilmemeli, vitamin almalı ve ellerini sık sık yıkaması sağlanmalı" dedi.
#İzmirKışın gelmesi ile birlikte çocuklarda nezle, grip sezonu da açıldı. Bu salgınların yayılmasının nedenlerinden biri de kalabalık okul ortamları. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Çocuğunuza doktor tavsiyesi olmadan asla antibiyotik vermeyin” diye aileleri uyardı. Bu hastalıkları ve alınabilecek önlemleri anlattı.
#Bulaşıcı HastalıkKışın gelmesi ile birlikte çocuklarda nezle, grip sezonu da açıldı. Bu salgınların yayılmasının nedenlerinden biri de kalabalık okul ortamları. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Çocuğunuza doktor tavsiyesi olmadan asla antibiyotik vermeyin” diye aileleri uyardı. Bu hastalıkları ve alınabilecek önlemleri anlattı.
#SağlıkAntibiyotikleri böyle kullanmaya devam eder ve yenileri de geliştirilmezse yakın zamanda “antibiyotik sonrası çağa” yani basit enfeksiyonlardan bile ölebileceğimiz döneme girebiliriz. Dolasıyla doğru ve bilinçli antibiyotik kullanımı sadece sizi yanlış tedaviden korumayacak, geleceğimizi de kurtaracak.