Van'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda ortaya çıkarıldı. Kalede son 19 yılı gönüllü olmak üzere 62 yıldır bekçilik yapan 11 çocuk babası Mehmet Kuşman (84), dünyada Urartuca bilen 12 kişiden biri olduğunu, ancak kendisinden sonra bu bölgede lisanı anlatacak kimsenin olmadığını söyledi.
#UrartuVan'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda ortaya çıkarıldı. Kalede son 19 yılı gönüllü olmak üzere 62 yıldır bekçilik yapan 11 çocuk babası Mehmet Kuşman (84), dünyada Urartuca bilen 12 kişiden biri olduğunu, ancak kendisinden sonra bu bölgede lisanı anlatacak kimsenin olmadığını söyledi.
#UrartuBu satırları okurken, “Ben bu Mehmet Amca’yı daha önce duymuştum, intermette görmüştüm“ diyen kaç kişi olur bilmiyorum. Bildiğim şey; ortada Doğu Anadolu’da, Van-Hakkari karayolu üzerinde Çavuştepe gibi bir noktada yaz kış zor iklim şartları altında mücadele ederek Urartu medeniyetine adanmış bir ömür olduğu.
#BursaVan'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi'nde, son 17 yılı gönüllü olmak üzere 60 yıldır bekçilik yapan Mehmet Kuşman (82) kasım ayında bekçiliği bırakacağını söyledi. Kuşman, "Şu anda dünyada Urartucayı bilen 12 kişiden biriyim. Şimdi taş levhalar üzerine Urartuca yazıp, süs eşyası olarak satıyorum. 2005'te emekli oldum. Emekliye ayrıldıktan sonra da burada gönüllü olarak kalmaya devam ettim. 17 yıldır gönüllü bekçilik yapıyorum" dedi.
#VanVan'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi'nde, son 17 yılı gönüllü olmak üzere 60 yıldır bekçilik yapan Mehmet Kuşman (82) Kasım ayında bekçiliği bırakacağını söyledi. Kuşman, "Şu anda dünyada Urartucayı bilen 12 kişiden biriyim. Şimdi taş levhalar üzerine Urartuca yazıp, süs eşyası olarak satıyorum. 2005'te emekli oldum. Emekliye ayrıldıktan sonra da burada gönüllü olarak kalmaya devam ettim. 17 yıldır gönüllü bekçilik yapıyorum" dedi.
#VANVan’da M.Ö. 764-734 yıllarında Urartular tarafından yapılan Çavuştepe Kalesi’nin 59 yıllık bekçisi Mehmet Kuşman, dünyada bu dili bilen 12, Türkiye’de ise 7 kişiden biri. 82 yaşındaki Mehmet Dede, bu dili 8 yaşındaki torunu Elif’e de öğreterek yeni nesillere aktaracak.
#UrartucaVan'ın Gürpınar ilçesindeki Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi’nde 58 yıldır bekçilik yapan ve dünyada Urartucayı bilen az sayıda insandan biri olan Mehmet Kuşman (80), artık yaşlandığını ve emekli olduktan sonra gönüllü olarak yaptığı bu işi bırakacağını söyledi.
#UrartucaVan'ın Gürpınar ilçesindeki Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi'nde son 15 yılı gönüllü 58 yıldır bekçilik yapan ve dünyada Urartuca'yı bilen az sayıda insandan biri olan Mehmet Kuşman (80), artık yaşlandığını ve emekli olduktan sonra gönüllü olarak yaptığı bu işi de bırakacağını söyledi. Kuşman, Urartuca dilinin de yaşatılması için üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi.
#Mehmet KuşmanVAN'ın Gürpınar ilçesindeki Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi'nde son 15 yılı gönüllü 58 yıldır bekçilik yapan ve dünyada Urartuca'yı bilen az sayıda insandan biri olan Mehmet Kuşman (80), artık yaşlandığını ve emekli olduktan sonra gönüllü olarak yaptığı bu işi de bırakacağını söyledi. Kuşman, Urartuca dilinin de yaşatılması için üniversitelerin ilgili bölümlerinde ders olarak verilmesi gerektiğini söyledi.
#VanUrartu Krallığı’nın 2 bin 800 yıl önce yıkılmasıyla artık konuşulmayan ve dünyada çok az kişi tarafından bilinen ölü dil Urartuca, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ndeki (YYÜ) bilim insanları tarafından yeniden canlandırılıyor. Urartuca’yı çözmek için çalışma yürüten Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Rafet Çavuşoğlu, "Gelecek yıl Urartuca’yı ders olarak öğrencilerimize okutacağız" dedi.
#DersVan'ın Gürpınar İlçesi'ndeki tarihi Urartu Kalesi'nin 49 yıllık bekçisi ve dünyada Urartuca'yı bilen nadir insanlardan olan Mehmet Kuşman, Urartuca'yı gelecek nesillere aktarmak için büyük özveri gösteriyor. 73 yaşındaki Kuşman, küçük bir kulübede Urartu harfleriyle levhalar ve süs eşyaları yapıp satıyor. Unutulmaması için de Urartuca'yı en büyük oğluna öğreten Kuşman, dilin yaşatılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Urartucayı öğrenmek için büyük çaba gösterdiğini anlatan Kuşman, "Şu anda dünyada Ururtuca'yı bilen 35 kişiden biriyim. Ben bu dilin yaşaması için çalışmalarımı sürdüreceğim. Şimdi taş levhalar üzerine Urartuca yazıp süs eşyası olarak satıyorum. Buda benim için ayrıca bir gelir kaynağı oldu. Defalarca bu dili öğretmek için yetkililere başvurdum. Ancak hiç bir olumlu yanıt almadım. Ama dilin yaşaması için elimden geleni yapacağım" dedi.Osman BEKLEYEN-VAN-DHA
#HtvhaberUrartu lisanını bilen dünyada 35, Türkiye’deyse 22 kişi var. Ülkemizdekilerin 21’i profesör. 22’nciyse Van’ın Çavuştepe beldesindeki ortaokul mezunu bekçi Mehmet Kuşman. Kuşman tabletlerdeki yazıları çözecek kadar bu lisanı iyi biliyor. Bu bilgi ona uluslararası bir kariyer de sağlamış.
<B>İSVEÇLİ </B>TeliaSonera’nın Başkan Yardımcısı <B>Michael Kongstad</B>, önündeki kağıda Turkcell Holding ile Turkcel İletişim’de yönetimin nasıl karışacağının şemasını çiziyor:<br><br><B> Turkcell Holding: </B>Çukurova Holding (3 sandalye), TeliaSonera (2 sandalye), Alfa (operasyon tamamlandığında 2 sandalye).
2-8 Ekim 2003 tarihli Tempo dergisinde haber başlığı söyle idi: “Urartu Uygarlığı bekçi Kuşman’la yaşıyor”. İlgimi çekmişti. Haberin ilk cümlesi daha da dikkati çekici ve güzeldi: “Van’ın Çavuştepe beldesinde tek kişilik bir Urartu Uygarlığı yaşıyor.” Yazıyı dikkatle okuduktan sonra, Mehmet Kuşman hakkında bir yazı yazmak gereğini hissettim.