SÖKE’nin tarım ve gıda vizyonu üzerinde çalışırken mutlaka görüş ve önerilerini almamız gereken kuruluşlardan biri de İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü... Bu çerçevede İlçe Müdürü Zeki Berhuni’le bir görüşme yaptık. Berhuni, görüşmeden sonra tam 15 dosya gönderdi. Kimi ilçenin genel sorunları ve çözüm önerileri, kimi de ürün odaklı yazılardı. Tabii Söke denilince akla hemen ‘beyaz altın’ pamuk geliyor. Dolayısıyla görüş ve öneriler pamukla başlıyor.
#1Kuraklık pamuk üretimini, pamuk üretimindeki düşüş ise tekstil üreticisini etkiliyor. Kuraklığa afet bölgesindeki ekim alanlarında daralma beklentisi eklendiğinde tekstil sektörü için ithalat artışı kaçınılmaz görünüyor. Uzmanlar ise hem kuraklığın yaşandığı bölgelerde hem de depremin etkilediği şehirlerde, denetimli kuyu açma izinlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
#DepremDünyanın önde gelen pamuk üreticileri kuraklığın etkisiyle rekoltede rekor düşüş beklerken kuraklık, Türkiye’de de tekstil sektörünün gündemine girdi. Hazirandan bu yana konfeksiyon ve tekstil siparişlerinde daralma gözlenirken üretici ülkelerin hammaddeleri elinde tutmaya başladıkları belirtiliyor. Sektör temsilcileri, kısa vadede tedarik sorunu yaşanmasa da orta ve uzun vadede olası sorunların önüne geçmek için yeni bir ‘Türkiye Pamuk Standardı’ oluşturulması gerektiğine dikkat çekiyor.
#TekstilWindows 10 sınama modu, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Windows 10 sınama modunun ne olduğunu öğrenebilir ve nasıl açılıp kapandığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Windows 10 sınama modu nedir, nasıl açılır ve kapatılır? Windows 10 sınama modu açma ve kapatma detaylarını derledik.
#Windows 10HAYVANCILIK sektöründe gerek yaptığı TV programları, gerekse yazı ve yorumlarıyla geniş bir izleyici kitlesi edinen ATAFEN’in kurucu ortağı ve veteriner hekim Tahir Yavuz’la ‘koruyucu hekimlik’ ve ‘sürü yönetimi’ sorunlarını konuştuk. Önce ATAFEN, EGEVET ve SÜRÜ YÖNETİMİ’nden oluşan grup hakkında kısa bilgi vereyim. Merkezi İzmir Kemalpaşa’da bulunan ve 3 bin 850 metrekare kapalı alanda faaliyet gösteren grubun toplam çalışan sayısı 128. Ayrıca Ankara, İstanbul, Bursa, Samsun, Antakya, Malatya ve Antalya’da büroları bulunuyor.
#1Yetişkin hücrelerin özel yöntemlerle yeniden kök hücrelere dönüştürülmesiyle, gelecekte birçok kronik ve genetik hastalığın tedavisinin kapısı aralanabilir. Moleküler biyoloji ve genetik uzmanı Doç. Dr. Tamer Önder, “Yetişkin kök hücreyi kandan, kemikten, karaciğerden vs alırsak sadece o hücre tipini yapabiliyoruz. Ama döllenmeden hemen sonra ortaya çıkan embriyonik kök hücreler, süper kahramanlar. Her türlü kök hücreye dönüşebiliyorlar. Hücre için zamanı geriye yani fabrika ayarlarına döndürmeye çalışıyoruz” dedi.
#GazetehaberleriÜretimde bu yıl 1 milyon ton hedefini yakalamak üzere hasat sezonuna başlayan pamuk sektörü, bu alandaki ithalatı bitirmeyi amaçlıyor.Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık "Üreticiler olarak öncelikli görevimiz ithalatın azalmasını sağlamak. Temel amacımız bu açığı mümkün olduğu kadar azaltıp ülkemizin döviz harcamalarını bir nebze olsun düşürmek" açıklamalarında bulundu.
#PamukRuhsal hastalıkların tedavisi konusundaki yenilikleri bilimsel verilerle paylaşmak üzere dünyadan ve Türkiye’den binlerce hekim ve konuşmacı 9. Uluslararası Psikofarmakoloji Kongresi & 5. Çocuk ve Ergen Psikofarmakolojisi Sempozyumu’nda Antalya’da bir araya geliyor.
#Luslararası Psikofarmakoloji KongresiUlusal Pamuk Konseyi Başkanı Kocagöz: - "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017'den itibaren kilogram bazlı değil, alan bazlı bir destek sistemine geçmesini bekliyoruz" "Pamukta 3 yıllık bir plan uygulanırsa 1 milyon ton üretim hedefimizin gerçekleştirilmesi işten bile değil" dedi.
#PamukULUSAL Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, 2000’li yıllarda Türkiye’de 380 bin, Ege’de ise 75 bin tona gerileyen pamuk üretiminin fiyatların yükselmesiyle 2010-2011 sezonunda 500 bin ve 110 bin tona yükseldiğine dikkat çekti.