Güncelleme Tarihi:
Windows 10 sınama modu işletim sisteminde yer alan sınama imzalama modunun başladığı anlamına gelir. Sınama modu genelde yüklü bir uygulama sınama aşamasında olduğu zaman başlatılır.
Windows 10 Sınama Modu Nedir, Nasıl Açılır Ve Kapatılır?
Windows 10 işletim sisteminde sınama modu iletisi geldiğinde işletim sisteminin sınama imzalama modunun bilgisayar üzerinden başlatıldığı anlaşılmaktadır. Yüklü olan bir program eğer sınama aşamasında ise Microsoft tarafından dijital bir şekilde imzalanmamış olan sürücüler kullanıldığı için sınama modu başlatılır. Microsoft üzerinden kullanıcıların kimlik doğrulama sertifikası sağlanmasına gerek olmadan programları sınamak için sınama modu Windows'a eklenmiştir.
Sınama modundan kurtulmak için başlat menüsüne girmek ve sağ tıkladıktan sonra komut istemcisini çalıştırmak gerekir. Bu açılan alana bcdedit.exe -set TESTSIGNING OFF yazmak ve sonrasında Enter tuşuna basarak beklemek gerekir. Son olarak bilgisayarı kapatıp tekrar açmak gerekir. Eğer sınama modu kapanmamışsa tekrar bu sayfayı açmak ve bu sefer komut alanına slmgr /upk ve slmgr /rearm komutlarını girmek ve tekrar Enter tuşuna basarak bilgisayarı kapatıp açmak gerekir.
Alternatif bir başka çözüm olarak Cmd'yi yönetici olarak çalıştırmak ve bcdedit.exe -set loadoptions ENABLE_INTEGRITY_CHECKS ile bcdedit.exe -set TESTSIGNING OFF komutlarını aynı anda yazarak işlemin tamamlanması için Enter tuşuna basmak gerekir. Sonrasında tekrardan bilgisayarı kapatıp açmak ve sınama modunun kapanmasını sağlamak mümkündür.
Windows 10 Sınama Modu Açma Ve Kapatma
Windows üzerinden sınama modunun açılması sürücüler tarafından dijital imzaların denetlenemeyeceği anlamına gelir. Sınama modu başlatıldığında sistem WHQL imzalı olsa da olmasa da o sürücülerin çalıştırılacağı ya da yükleneceği anlamına gelir. Bazı programlarda crack yapılması için sınama modu kullanılan bir özellik olmaktadır. Komut sistemi olan cmd'yi yönetici olarak çalıştırmak ve açma kapama komutlarını yazmak mümkündür. Sınama modunu açmak için BCDEDIT -set NOINTEGRITYCHECKS ON ya da bcdedit.exe -set TESTSIGNING ON komutlarını girmek gerekir. Sınama modunu kapatmak için ise BCDEDIT -set NOINTEGRITYCHECKS OFF ya da bcdedit.exe -set TESTSIGNING OFF komutlarını girmek gerekir. Bu komutları girdikten sonra bilgisayarı kapatıp açarak yapılan değişikliklerin aktif olmasını sağlamak mümkündür.
Windows 10 Sınama Modu Yazısından Kurtulmak
Sınama modu yazısından kurtulmak mümkündür. Bilgisayar kullanma aşamasında sınama modu ile karşılaşan kişilerin bu yazıdan kurtulmak için ne yapması gerektiğini araştırdıkları bilinmektedir. Bu yazıdan kurtulmak için Başlat menüsüne girmek ve sağ tıklayarak Komut İstemcisini yönetici şeklinde çalıştırmak gerekir. Açılan alana bcdedit.exe -set TESTSIGNING OFF komutunu yazmak ve sonrasında da Enter tuşuna basmak gerekir. Komut yazdıktan sonra ilerlemek ve sonrasında işlemlerin geçerli olması için de bilgisayarı kapatıp yeniden açmak gerekir.
Eğer bu komut ile sınama modu yazısından kurtulamadıysanız aynı işlemleri yaparak tekrardan komut sayfasına gelmek gerekmektedir. Komut sayfasına ilerledikten sonra yeni bir komut olarak slmgr /upk ve slmgr /rearm komutunu yazmak ve yeniden Enter tuşuna basarak bilgisayarı kapamak ve açmak gerekir. Tüm işlemlerin geçerli olması ya da aktif hale gelip gelmediğini görmek için bilgisayarı yeniden başlatmak önemlidir. Her komut denemesinden sonra mutlaka bilgisayarı kapatmak ve sonrasında yeniden açarak kontrol sağlamak gerekir.