Güncelleme Tarihi:
Hindistan'da yapılan Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi toplantısına Yönetim Kurulu Üyesi Şeref İyiuyarlar, Ulusal Pamuk Konseyi Genel Sekreteri Prof.Dr. Ünal Evcim ile katılan İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz toplantıda alınan kararları değerlendirdi. Türkiye'de bu sezon pamuk ekim alanlarında, geçen yıla oranla yüzde 22 oranında bir daralma olduğunu belirten Kocagöz, "Sezon başında iklim koşullarının iyi seyretmesi alandaki bu daralmanın yüksek verimle bir ölçüde giderileceği ümidini doğurmuştu. Ne yazık ki, çiçeklenme evresindeki aşırı sıcaklardan kaynaklandığı tahmin edilen döllenme yetersizliği nedeniyle bu beklenti gerçekleşmedi ve tarla verimlerinde geçen yıla oranla yüzde 20 dolayında bir azalma; bu duruma bağlı olarak da rekoltede düşme tahmin ediliyor. Fiyatların yeterince güçlü seyretmemesi, durumu daha da kritik hale getiriyor" diye konuştu.
Bu koşullarda Türk çiftçisini tekrar pamuk ekmeye yönlendirmek için acil önlemlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kocagöz, İTB ve UPK olarak yeni Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik nezdinde girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Kocagöz, pamuk sektörünün genel ve güncel sorunlarının çözümü için hazırladıkları öneri paketi konusunda da şunları söyledi,
"Pamuk desteklerinin 500 kg/da verimle sınırlandırılarak suistimallerin engellenmesi ve hak edenlerin en az 85 Krş gibi daha yüksek primle desteklenebilmesi imkanının elde edilmesi ve böylece desteklemeyle öngörülen üretim ve kalitenin geliştirilmesi amacının gerçekleştirilmesi. Desteklerin en az 5 yıllık bir dönem için önceden ilan edilmesi ve dönem boyunca kararlılıkla uygulanması; ödemelerin en geç Mart ayı içinde yapılması. Mazot, gübre, ilaç, makina gibi Üretim girdilerinde KDV'nin kaldırılması veya yüzde 1'e düşürülmesi. Yerli pamuk kullanan sanayicilerin desteklenmesi. Pamuk istatistiklerinin daha doğru, gerçekçi kılınması gerekir."