Güncelleme Tarihi:
Ulusal Pamuk Konseyi (UPK) Başkanı Barış Kocagöz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının pamukta yeni bir destekleme planı üzerinde çalıştığını, 2017 yılından itibaren uygulanması beklenen sistemle üretimin 1 milyon tonlara çıkabileceğini ifade etti.
Kocagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamukta ülke genelinde hasatın sürdüğünü, 2 yıldır üreticisini memnun eden pamukta ekili alanların yüzde 20 arttığını dile getirdi.
Bu yıl rekoltenin yüzde 25 artmasını ve 850 bin ton civarında üretimin gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Kocagöz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının pamukta doğru politikalar uyguladığını kaydetti.
Destekleme primleri konusunda da yeni bir sistem üzerinde çalışıldığını bildiren Kocagöz, şöyle konuştu:
"Destekleme primleri, yıllar itibarıyla en az enflasyon oranında arttı. Sistem artık oturdu. Pamukta bizim çok önem verdiğimiz konulardan biri, çok yıllık planlama yapılması. Pamuk gibi stratejik bir ürünü çok yıllık planlayabilirseniz o zaman amaçlanan üretim miktarlarına ulaşırsınız.
Biz 5 yıllık planların yapılmasını öneriyorduk. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 2017'den itibaren 3 yıllık bir planlama içine girdi. 2017'den itibaren kilogram bazlı değil, alan bazlı bir destek sistemine geçilmesini bekliyoruz. Burada da doğru adımlar atılırsa, 3 yıllık plan uygulanırsa 1 milyon ton üretim hedefimizin gerçekleştirilmesi işten bile değil. Hatta bu hedefe önümüzdeki yıl bile ulaşabiliriz."
"KAYIT DIŞILIĞI BİTİRİR"
Kocagöz, alan bazlı desteklemelerin müstahsil makbuzları, üretim evrakları ve gider faturaları gibi evraklar dikkate alınarak verilmesi gerektiğini ifade ederek, suiistimallere karşı alınacak önlemlerin pamukta kayıt dışılığı da bitireceğine dikkat çekti.
Yeni destekleme planının üreticinin avantajına olduğuna belirten Kocagöz, şunları kaydetti:
"Türkiye'de pamuk üretimi tamamen maliyet dezavantajı ile yapılıyor. Türk pamuk üreticisi, dünyada pamuğu en fazla maliyetle üreten kişi, diğer rakipleriyle mücadele ederken onların şartlarıyla yarışıyor. Ben maliyetleri ne kadar aşağı çekersem kazancım o kadar artacak. Yeni destekleme sisteminde birtakım mecburiyetler konulursa başarılı olur. Ancak sadece 'üretim alanını beyan et, desteği al git' şeklinde bir destekleme şeklinde olursa bu destekleme politikası çöker, hiçbir işe yaramaz, üretim artmaz, devletin parası boşa gitmiş olur."
Kocagöz, şu an pamuğa kilogram başı 75 kuruşluk destekleme primi verildiğine işaret ederek, pamuğun uluslararası piyasalardaki fiyatlarına bakıldığında Türkiye'deki fiyatların üreticiyi memnun ettiğini sözlerine ekledi.