Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, bu yıl üniversitelerde yapay zeka ile temaslı 10 civarında yeni program açmayı planladıklarını söyledi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ’Yükseköğretimde Üretken Yapay Zeka: Fırsatlar ve Tehditler Çalıştayı’na katıldı.Başkan Özvar, yapay zekanın bir üniversite programı olacağını dile getirdi.
#ÜniversiteKYK burs nakil işlemi, Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) burs veya öğrenim kredisi alan öğrencilerin üniversite veya bölüm değişikliği yapmaları durumunda burs/kredi ödemelerinin yeni okullarında da devam etmesini sağlamak için gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu nakil işlemi sayesinde, öğrenciler öğrenim bilgilerini güncelleyerek burs veya kredi kesintiye uğramadan ödemelerini almayı sürdürebilirler. İşte, KYK burs nakil işlemi hakkında detaylı bilgiler
#KykÇocukluğunun ve gençliğinin bir bölümünü 1930’ların Türkiye’sinde geçiren Daimler Benz eski CEO’su Edzard Reuter 96 yaşında hayatını kaybetti. Helga ve Edzard Reuter Vakfı’nın basın sözcüsü, Edzard Reuter’in 27 Ekim’de Stuttgart’ta vefat ettiğini duyurdu. Vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Susanne Eisenmann, “Edzard Reuter’in ölümü bizi büyük bir üzüntüye boğdu” dedi. Reuter 1987-1995 yılları arasında Daimler-Benz AG’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştı. Daimler’in Stuttgart’taki yeni genel merkezi onun başkanlığı döneminde inşa edildi.
#ALMANYABirbiri ardına açılan üniversiteler, öğrencilerini renkli etkinliklerle karşılıyor. Ege Üniversitesi öğrencilerine boyoz ikramıyla ‘merhaba’ dedi, Harran Üniversitesi ise sıra gecesiyle ders başı yaptı. İTÜ’de ilk dersin hocası Nobel ödüllü Aziz Sancar oldu...
#ÜniversiteDünya ahalisi bu hafta New York’ta, Birleşmiş Milletler’in 79. Genel Kurul oturumunda buluşurken biz de uluslararası ilişkilerin adeta içine doğmuş bir isimle, Prof. Deniz Ülke (Arıboğan) Kaynak ile bir araya geldik. Hem eski albümleri karıştırdık hem güncel dünya meselelerine göz attık. Deniz Hoca, “21. yüzyılda üç küresel kriz yaşadık: 11 Eylül, 2008-2009 ekonomik krizi ve pandemi. Dördüncü kriz dijital, siber alanda yaşanacak. Siber dünya devlet dışı aktörler için serbest bir alan. Yeni bir ‘Magna Carta’ imzalanması konuşuluyor” diyor...
#Deniz ÜlkeMezuna kalmak genellikle üniversite giriş sınavı gibi büyük sınavlarda başarılı olmak için bir yıl veya daha fazla süre çalışmayı ifade eder. Mezuna kalmak, genellikle sınavda istediği başarıyı elde edemeyen kişilerin, bir yıl daha çalışarak yeniden denemeyi seçmesi anlamına gelir.
#Konuk YazarÜniversite adayları arasında tercih sıralamasında ilk sıralarda yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre de aktüerlik geleceğin mesleği olarak görülüyor. Yükseköğretim istihdam göstergelerine göre de lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, ortalama kazancın en yüksek olduğu bölümler arasında 34 bölüm içinde aktüerya bilimleri 26. sırada yer alıyor.
#AktüerTeknolojiyle değişen yaşam koşullarına ayak uydurabilmek için yeni mesleklere ihtiyaç duyulacak. Uzmanlar, robotik mühendisliği, yenilenebilir enerji uzmanlığı, siber güvenlik uzmanlıklarının geleceğin meslekleri arasında olduğunu ve öğrencilerin meslek seçerken bilişim ve medikal alanlarına ilgi duyduğunu belirtti. Meslekler yapay zekâ ile dönüşürken uzmanlar, bazı mesleklerin yok olacağını ancak öğretmenlik, doktorluk gibi mesleklerin ise önemini yitirmeyeceğini söyledi.
#MeslekBu yıl Topkapı Sarayı’nın müze oluşunun 100. yılı. Burayı dikkatlice kullanmamız gerekiyor. Sarayın yıllık ziyaretçi sayısı çok kalabalıktır. Bunun lüzumu yoktur. Bütün dünyada kontenjan sistemine gidiliyor, ziyaretçi sayısı azaltılıyor. Ayasofya ve Topkapı gibi makamların şuurlu ve bilgili ziyaretçiye ihtiyacı vardır. Herkesin önüne anlayıp anlamayacağı bir hazineyi çıkarıp içeride taban teptirmenin manası yoktur.
#Topkapı Sarayı“Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte, yapay zeka ve robotik gibi alanlar hayatımızın her alanında etkili olmaya başladı. Bu değişim ve gelişimle birlikte, geleceğin bireylerini yetiştirmek için eğitim sistemimizin de değişmesi ve adapte olması gerekiyor. Bu noktada, çocuklar için felsefe eğitiminin önemi ve değeri giderek artar.”
#Bayburt ÜniversitesiÜniversite maratonunda sıra yetenekte. Grafik tasarımdan tiyatroya kadar yetenek sınavıyla öğrenci alan bölümlerin yelpazesi geniş. Spor bilimleri fakültesi ile beden eğitimi spor yüksekokullarında okumak isteyenler bu yıl ilk kez uygulanacak ÖZYES sınavına girecek.
#ÖSYMÜniversite yolunda tercih maratonu başladı. Uzmanlar, popüler bölümlerde bu yıl kontenjanların azaldığına dikkat çekerek, “24 tercih hakkınızı da kullanın, açıkta kalmamak için sıralamanızın altına inin, bu yıl yerleşin” önerisinde bulundu.
#YKSYKS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih telaşı da başladı. Adaylar doğru tercih listesi için kolları sıvadı. Uzmanlar ise kontenjanların 60 binden fazla düştüğüne dikkat çekerek, eşit ağırlık ve sözel bölümlerde rekabetin artacağı uyarısında bulundu.
#YKS2024 YKS sonuçları açıklandı. Sonuçların duyurulmasıyla birlikte tercihler de gerçekleştirilecek. Tercih yapacak üniversite adayları eğitim almak istedikleri bölümlerin taban puanlarını araştırıyor. İlgi gören bölümlerden biri de İlk ve Acil Yardım Paramedik taban puanları oldu. Paramedik taban puanları 2024|| YÖK Atlas İlk ve Acil Yardım Başarı Sıralaması- Paramedik kaç yıl, hangi bölüm?
#Paramedik Taban PuanlarıYKS sınav sonuçları açıklandı. Bunun ardından Psikoloji taban puanları 2024 merak konusu oldu. Özel ve devlet kurumlarında psikoloji mezunlarının iş olanağı oldukça geniş olduğundan her yıl olduğu gibi bu senede en çok ilgi gören bölümlerden birisi olacak. Hayallerindeki fakültelerde ve şehirlerde eğitim almak isteyen öğrenciler, sınav sonuçları açıklanmadan tercih listelerini şimdiden hazırlamaya başladı. Psikoloji taban puanları, kontenjanları ve başarı sıralamalarını dikkate alan adaylar üniversiteleri ve bölümleri tercih edecek. Peki Psikoloji Taban puanları 2024 || Devlet ve Özel Üniversiteler Psikoloji Başarı Sıralamaları- YKS Psikoloji bölümü başarı sıralaması kaç, hangi üniversitelerde var? İşte, Psikoloji başarı sıralaması ve kontenjanları
#Psikoloji Bölümü Taban PuanlarıDünya dışındaki gezegenlerde de canlılar olması ihtimali tarihin her döneminde insanların ilgisini çekti. 1950'lerden bu yana popüler kültürün de katkıda bulunduğu bu ilginin etkisiyle dönem dönem UFO görme olayları yaşandı. Peki bu olayların açıklaması ne?
#UFOYÖK, öğretmen mezunu sayısındaki fazlalık nedeniyle açıköğretim fakültelerinin ‘ikinci üniversite’ kapsamındaki 5 bölümüne 35 yaş ve lisans mezunu olma şartı getirdi. YÖK Başkanı Erol Özvar, kararın ‘istihdam dengesini sağlamak’ amacıyla alındığını söyledi.
#YÖK