Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Üniversiteler ne kadar çok bilim insanını tebrik, takdir ve iltifat eder, ödüllendirirse bilim orada gelişme kaydeder” dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 250’nci yılında ilk kez düzenlenen ‘İstanbul Teknik Üniversitesi Ödülleri’ ile bilim, teknoloji ve sanat alanlarında özgün çalışmalarıyla öne çıkan bilim insanları ödül aldı.
#250’İnci Yılında İTÜ ÖdülleriAntalya Organize Sanayi Bölgesi’nin, üretimdeki katma değerin arttırılması, yeni teknoloji ve metotların sanayiye kazandırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması amacıyla gerçekleştirdiği,
#Ar-Ge Ve İnovasyonÜlkelerin karnelerinde, üniversitelerinin dünya sıralamasında yeri ve yabancı öğrenci çekme kapasiteleri neredeyse ekonomileri kadar önem taşıyor. Bu nedenle YÖK’ü ziyaret eden milletvekilleri, üniversitelerin ‘eğitim kalitesi ve niteliğini’ sorguladı: “Neden ilk 500’de üniversitemiz yok?”
#YÖKBir ülkenin gelişme, kalkınma ve ilerlemesi için üniversiteler önemli rol oynar.Bilim yuvası üniversiteler; eğitimden sağlığa, ulaşımdan haberleşmeye, teknolojiden güvenliğe, tarımdan sanayiye tüm sektörleri geliştirir.Geliştirmekle kalmaz verimliliklerini de artırırlar.Ama bunları ‘üniversite gibi üniversiteler’ yaparlar!
#BursaCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 2021-2022 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'ne katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar sadece 2 okulumuzda karantina uygulamasına gidilmiştir. Vaka durumlarına göre bazı sınıflar karantinaya alınabilir ama okul, ilçe veya il çapında bir kapanma kesinlikle düşünmüyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "110 binin üzerinde yeni yatağı öğrencilerimizin hizmetine sunacağız. Yurt sorununu tamamen çözmüş olacağız" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanÜniversiteler bu yıl yüz yüze eğitim ağırlıklı olmak üzere yavaş yavaş açılmaya başladı. YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite öğrencilerinin yüzde 65.6’sının çift doz aşısının yapıldığını söyledi, yeni öğretim yılında yüz yüze eğitim ve salgına yönelik alınan önlemleri Hürriyet’e anlattı:
#Yüz Yüze EğitimKanaat önderleri anlatıyor Hürriyet Bursa aktarıyor Dizimizin ilk konuğu Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz oldu. 18 Nisan 2019 tarihinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin 8. Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, göreve başladığı ilk günden itibaren üniversitenin her anlamda kentle bütünleşen ve toplumun sorunlarına duyarlı bir kurum olması için çalıştıklarını, bu anlayışı üniversitenin tüm birimlerinde büyük oranda yerleştirdiklerini söyledi. İşte Kılavuz’un ağzından Bursa Uludağ Üniversitesi ve kente katkıları...
#Hürriyet BursaKaliteli üretim yolculuğuna İzmir Kemalpaşa’da 1978 yılında döküm ve endüstriyel vana üretimiyle başlayan Dikkan Group, yarım asra yaklaşan tecrübe ve birikimi ile bünyesinde vana, döküm, hadde, kablo fabrikalarını ve gemi geri dönüşüm tesislerini buluşturan şirketler grubu haline gelmeyi başardı.
#İzmirİdari görevlerimi bıraktıktan sonra hocalığa devam etme aşamasında öğretim üyesi olduğum işletme bölümündeki hocaların sayısının çokluğunu görünce, üniversitemiz kurulduğundan beri işletme bölümünün zorunlu dersi olan ‘sosyal sorumluluk’ dersi kapsamında öğrencilerimle birikimlerimi paylaşmak ve onların daha duyarlı gençler olarak yetişmelerine katkıda bulunmak istedim.
#Sosyal SorumlulukÇukurova Üniversitesi ülkemizin kurumsallaşma sürecini tamamlamış, üniversite kültürünün kökleri çok eskiye uzanan ve çevresindeki illerin de akademik kalkınmasında önemli rol oynayan, temelleri sağlam atılmış büyük bir kurumu. Bunun yanında teknolojik gelişmelere bağlı olarak açılan yeni fakültelerle gelişmeye devam eden bu yapının, kendine özgü dinamikleri ve farklı ihtiyaçları var.
#Çukurova ÜniversitesiDoğal gaz arama çalışmalarında yüz güldüren rezerv haberlerinin ardından, YÖK Üstün Başarı Ödülü'ne layık görülen üniversite-sanayi iş birliği projesiyle, Türkiye bu kez de sondaj gemilerindeki yüksek teknoloji eğitimleri konusunda uluslararası arenada söz sahibi olacak.
#YÖKYÖK 2020 Üstün Başarı Ödülleri, ‘2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride verildi. ‘Bireysel Ödül’ kategorilerinde, Sosyal ve Beşeri Bilimler kategorisinde; ‘Suriye ve Filistin'de Rus Mevcudiyeti ve Osmanlı Siyaseti (1847-1914)’ konusunda yaptıkları doktora teziyle Dr. Öğr. Üyesi Melikşah Arslan ve tez danışmanı Doç. Dr. Saime Selenga Gökgöz ödül almaya hak kazandı. Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde; ‘Biyoalgılamaya Yönelik Elektrokimyasal Sensörlerin Geliştirilmesi’ konusunda yaptıkları doktora teziyle Dr. Öğr. Üyesi Ece Ekşin ve tez danışmanı Prof. Dr. Kadriye Arzum Erdem Gürsan ödül aldı. Sağlık Bilimleri kategorisinde; ‘Dermal Yolla Uygulanan Flurbiprofen Nanosüspansiyonlarının Geliştirilmesi ve In Vitro-In Vivo Değerlendirilmesi’ konusunda yaptıkları doktora teziyle Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Nur Oktay ve tez danışmanı Prof. Dr. Fatma Nevin Çelebi ödül almaya hak kazandı.
#YökMANİSA’da, üniversite- sanayi iş birliğiyle tamamen yerli ve milli sermaye ile seri üretimi gerçekleşen, daha önce tanesi 600 dolara ithal edilen akıllı omurga vidaları, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, dünyanın dört bir yanındaki 13 ülkeye 1000 dolara ihraç ediliyor.
#Akıllı Omurga VidalarıYükseköğretim Kurulunca (YÖK), bu yılki üniversite tercihlerinde tarım, ziraat, orman, su ürünleri, yer bilimleri ve hayvancılık odaklı programlarla, maden, tekstil ve deri mühendisliğini seçen öğrenciler, gerekli şartları taşımaları halinde geri ödemesiz burs ile desteklenecek. Ayrıca, bu sene ilk defa Felsefe programı da YÖK Destek Bursu kapsamında değerlendirilecek.
#YökKoronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Favipiravir’ isimli ilacın yerli sentezini 40 günde üretmeyi başaran Atabay İlaç’ın bu başarısının arkasındaki isimlerden Zeynep Atabay Taşkent, “Pandemide herkes ‘Hangi filmi izleyelim, evde ne pişirelim’ derken biz gece gündüz çalışıp ilaç ürettik. Türkiye ilaç sektörü olarak dışa bağımlılığı mümkün olduğunca azaltmamız gerekiyor. Bu dönemde alınan en önemli ders bu olmalı. Çünkü ne yaparsanız yapın ilk kullanacağınız hammaddeyi üreten kimya sektörü. Bu salgın dışa bağımlılığımızı azaltmak için bir fırsat olabilir” diye konuştu.
#KoronavirüsBilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından hazırlanan “Türkiye'nin Dijitalleşme Endeksi Raporu”na göre Türkiye'nin dijitalleşme notu 2019'da 5 üzerinden 2,94 iken 2020'de 3,06'ya yükseldi. Türkiye, endeksin tüm bileşenleri itibariyle geçen seneye kıyasla bir iyileşme göstermiş olsa da uluslararası kıyaslamada dijitalleşmede “ortalama” kategorisinde yer aldı. Raporun değerlendirildiği toplantıda Türkiye'nin önüne açılan yeni fırsatlardan yararlanabilmesi için dijital dönüşüm konusunda hızla mesafe alması gerektiğine dikkat çekildi.
#Tübisad