YKS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite boş kontenjanları araştırmaları hız kazandı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, konuyla ilgili açıklamada bulundu. Peki, Üniversite boş kontenjanları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? İşte, ek tercihler hakkında yapılan açıklama...
#Üniversite Boş KontenjanlarÜniversite boş kontenjanları ek tercih sürecinde adaylar için önem arz edecek. Tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite boş kontenjan sayısı 2022 adayların gündemine geldi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Rekabetçi ve eleyici bir sistemimiz olduğu için öğrencilerin niteliği konusunda kaygımız olmamalı. 2022 YKS yerleştirme sonuçlarına göre, puanı hesaplanan yaklaşık 2 milyon 900 binden fazla aday arasından, açık öğretim hariç yaklaşık 850 bini yerleşti. KKTC üniversiteleri hariç yükseköğretim kurumlarımızın boş kontenjanları geçen yıl 164 bin civarında iken, bu yıl bu sayı 13 bine kadar düştü" dedi. Peki, Üniversite boş kontenjan sayısı ne kadar? İşte, ek tercihler hakkında yapılan açıklama
#ÜniversiteYKS ek tercihler ne zaman? Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından, 2020 YKS ikinci tercihleri açıkta kalan adayların gündemine geldi. İlk tercihlerde herhangi bir yükseköğretim programına yerleşemeyen üniversite adayları, üniversite boş kontenjan bilgileriyle ek tercihlerini yapacak. ÖSYM. gov.tr internet sitesi üzerinden, YKS ek tercih kılavuzunun açıklanmasının ardından ikinci tercih dönemi başlayacak. Bu yılki rapora göre, 838 bin 221 kontenjanın 781 bin 165'ine yerleştirme yapıldı, 57 bin 56'sı boş kaldı. İşte, 2020 YKS ek tercih tarihleri ve konuyla ilgili detaylı bilgiler.
#Üniversite Boş Kontenjan SayısıÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre 6 Eylül’de başlayan ek yerleştirme süreci bugün 23.59’da sona erecek. Uzmanlar ek yerleştirmelerin programların puanı baz alınarak yapıldığı için adayları zorladığını söylüyor ve “Tercih yaparken çok iyi düşünün” diyor.
#ÜniversiteYKS 2024 üniversite yerleştirme sonuçları belli oldu. YKS tercihlerinin ardından adaylar ek tercihlere odaklandı. Bununla birlikte boş kontenjan bilgisi de merak ediliyor. ÖSYM, YKS 2024 yerleşme istatistikleri paylaşıldı. Peki Bu yıl üniversiteye kaç kişi yerleşti, boş kontenjan sayısı kaç? İşte ayrıntılar...
#YKS 2024Üniversite yolunda tercih maratonu başladı. Uzmanlar, popüler bölümlerde bu yıl kontenjanların azaldığına dikkat çekerek, “24 tercih hakkınızı da kullanın, açıkta kalmamak için sıralamanızın altına inin, bu yıl yerleşin” önerisinde bulundu.
#YKSYKS ek tercih boş kontenjanları ve üniversite taban puanları öğrencilerin gündeminde yer alıyor. ÖSYM tarafından açıklanan takvime göre tercih işlemleri 17 Eylül’de sona erecek. Açıklanan toplam boş kontenjan sayısı ise 162 bin 980 oldu. Adaylar yerleşebilecekleri üniversitelerin 2 ve 4 yıllık boş kontenjanlarına odaklandı. Adaylar YKS sınavından elde ettikleri puanlar, ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuz, üniversite taban puanları ve kontenjanlara göre tercihlerini şekillendirecek. YKS ek tercihlerde adaylar merkezi yerleştirmelerde o bölüme son yerleşen adaydan daha düşük puana o bölüme giremeyecek. Bu sebeple üniversite taban puanları büyük önem arz ediyor. YKS ek tercihlerde 34 yaş üstü kadınlar, şehit ve gazi yakını ile depremzede öğrenciler için ek kontenjanlar bulunuyor. İşte, YKS ek tercih boş kontenjanları tablosu ve üniversite taban puanları listesi
#YKS Ek Tercih Boş KontenjanlarYKS’de 166 puan alan bir adayın 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanla Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girmesi tartışma yarattı. Daha başarılı bir öğrencinin hakkına girdiği yorumları yapıldı. Bu tartışmaları YÖK Başkanı Özvar’a sordum. Özvar, “Kimsenin hakkı yenmedi” dedi ve sistemi detaylarıyla anlattı...
#Yök- YKS’de 166 puan alan bir adayın 34 yaş üstü kadınlar için ayrılan kontenjanla Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’ne girmesi tartışma yarattı. Daha başarılı bir öğrencinin hakkına girdiği yorumları yapıldı. Bu tartışmaları YÖK Başkanı Özvar’a sordum. Özvar, “Kimsenin hakkı yenmedi” dedi ve sistemi detaylarıyla anlattı...
#YKSÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda (YKS) tercih yapan adayların sonuçları ÖSYM’nin internet adresinde yayınlandı. Kazanan adaylar için şimdi sırada kayıt dönemi var.
#YKSÜst üste yaşadığımız depremlerle sarsılan 10 ildeki bazı okulların yıkılması, bir kısmının da ağır hasarlı olması ülke genelinde endişeye neden oldu. Devlet okullarının bazılarında güçlendirme ve riskli olanlarda yıkım çalışması başlatılırken, çocuklarını özel okula gönderen veliler de yönetimleri soru yağmuruna tuttu.
#Milli Eğitim BakanlığıYKS 3. ek tercih olacak mı, sorusu yükseköğrenim programlarına yerleşemeyen adayların gündeminde yer almaya devam ediyor. Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ek yerleştirme sonuçlarını açıkladı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından açıklamada ise kaldırılan baraj puanı uygulaması sonrasında yükseköğretim kurumları kontenjanlarının yüzde 99’unun dolduğu belirtildi. Boş kontenjan sayısı 96 bin 15’ten 19 bin 358’e düştü. Açıklama sonrası geçen yıl olduğu gibi bu sene de üniversite yerleştirmelerinde 3. tercih olup olmayacağına gözler çevrildi. İşte, YKS 3. tercih tarihleri hakkında bilgiler.
#YKSYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, vakıf üniversitelerine seslenerek, "Kayıt aşamasında ücretlerden kaynaklı oluşabilecek tereddütlerin kayıtlı öğrenci sayısını olumsuz etkilememesi için ekstra indirim kampanyası faydalı olacaktır. Vakıf üniversitelerimizden öngörülebilir ve istikrarlı bir ücret politikası benimsemelerini de bekliyoruz" dedi.
#Erol ÖzvarYKS tercih sonuçları ÖSYM'nin açıklaması ile belli oldu. Adayların heyecanla beklediği YKS tercih sonuçları 15 Ağustos Pazartesi günü sabah saat 08.00'da erişime açıldı. Yapılan ilk açıklamalarda YKS yerleştirme sonuçları kapsamında üniversite kontenjanlarının yüzde 99’unun dolduğu kaydedildi. Bu yılki boş kontenjan sayısı ise geçtiğimiz seneye göre 150 bin azalarak 13 bin olarak duyuruldu. Adaylar üniversite tercih sonuçlarını ÖSYM'nin AİS ekranından YKS sonucu sorgulama bağlantısından öğrenecekler. Peki, YKS tercih sonuçları nasıl sorgulanır? İşte, YKS tercih sonuçları sonrası yerleştirme süreci detayları
#YksÜniversiteye giriş sınavı YKS sonuçları açıklandı ancak adaylar aldıkları puana göre sıralamada çok geriye düşünce şoke oldu. Sınavın geçen yıllara göre kolay olması, barajın kaldırılması ve aday sayısının çokluğu puanlar ve sıralamalar arasında uçurumlara yol açtı. Eğitim uzmanları bu yılı, matematik netlerinin en etkisiz olduğu yıl olarak tanımladı.
#Yks SonuçlarıYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Ukrayna’daki savaştan kaçıp yurda dönen öğrencilerin yatay geçiş ve özel öğrencilik haklarıyla ilgili ayrıntıları açıkladı. Gerekli şartları sağlayanların yatay geçiş yapabileceği, şartları sağlamayanların ise özel öğrenci statüsüyle öğrenim hayatlarına devam edebilecekleriyle ilgili karar 9 Mart 2022 tarihinde duyurulmuştu.
#UkraynaÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 2020-TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) birinci ve ikinci dönem değerlendirme raporunu yayımladı. ÖSYM’nin 2018 her iki dönemde de adayların en çok tercih ettiği ve yerleştiği bölüm iç hastalıkları olurken, aile hekimliği en fazla rağbet gören ikinci bölüm oldu. En yüksek puan ortalamasıyla girilen bölümlerde ilk sırayı diğer yıllarda olduğu gibi yine ‘Deri ve Zührevi Hastalıklar’ aldı.
#TusYükseköğretim Kurulu (YÖK), 2020 yılının fotoğrafını çekti. Geride kalan bir yıl boyunca yapılan yenilikler, hayata geçirilen projeler ve tüm düzenlemelerin de yer aldığı 2020 analizinde YÖK Başkanı Yekta Saraç “Yeni YÖK ‘somut icraatlar, hayata geçirdiği projeler, sonuç üreten düzenlemeleri’ ile yol almaya devam ediyor” dedi.
#YökÜniversite tercihi için maraton devam ediyor. Bu yıl üniversitelerde kontenjanlar rekor seviyede doldu. Buna rağmen hâlâ 145 bin boş kontenjan var. Baraj puanıyla alan gözde bölümlerde bile sınırlı sayıda da olsa boş kontenjan bulunabiliyor. Bu durum ek yerleştirmede adaylara yeni fırsatlar sunuyor.
#GazetehaberleriYKS bu yıl pandemi koşullarında yapıldı. Covid-19 salgınının sınava etkisi ise sürenin 30 dakika uzatılması ve barajın 10 puan düşürülmesi oldu. Uzmanlar bu iki uygulamanın, üniversitelere daha fazla öğrencinin kaydolması ve boş kontenjanların azalması anlamına geleceğini söylüyor.
#TercihTürkiye’de 20-24 yaş aralığındaki nüfus, önümüzdeki 50 yılda 6.5 milyondan 5.2 milyona düşecek ve üniversite çağındaki nüfus yüzde 20 azalacak. Geçtiğimiz 50 yılı kapasite arttırma çabalarıyla geçiren üniversite sistemimizin bundan böyle küçülmeyi öğrenmesi gerekiyor. Dünyadaki değişimler dikkatlice değerlendirilip, üniversitelerdeki programlar gençlerimizi ve ülkeyi geleceğe hazırlayacak şekilde yeniden yapılandırılmalı.
#Üniversite