Maide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideTuluhan Tekelioğlu’nun farklı coğrafyalarda değişimin kendisi olan ve kendi hayatlarında devrim yaratan 9 kadının hikâyesini çektiği “Yapabilirsin” belgeseli, cesareti bulaştırmak için yola çıkan bir kitaba dönüştü. Her kadının cesaret geniyle dünyaya geldiğine ve kaderin değiştirilebilir olduğuna inandığını anlatan Tekelioğlu, kitabında ilk kez kendi kişisel hikâyesine de yer verdi. Tuluhan Tekelioğlu ile geçtiğimiz hafta TÜYAP Bursa Kitap Fuarı’ndaki imza günü öncesi buluştuğumuzda, kitabının ilk haftasında tükenmesinin heyecanını yaşıyordu. Her gün yüzlerce mesaj aldığını ve kitabın hızla bir gelişim kitabına dönüştüğünü söyleyen Tekelioğlu ile hayatının dönüm noktalarından yeni projelerine uzanan cesaret dolu bir söyleşi gerçekleştirdik. Röportajımız yayına hazırlanırken okuyucularına Yapabilirsin’in 4’üncü baskıya girdiğinin müjdesini de verdi.
#BursaTürkiye’nin dört bir yanındaki kadınlar 10 yıldır ‘yılın kadın girişimcisi’ olmak için cesaretle çalışıyorlar. Garanti Bankası, KAGİDER ve Ekonomist dergisinin işbirliği ile bu yıl 33 bin başvuru arasından başarıları Türkiye’nin sınırlarını aşan 7 kadın ödüllendirildi.
#GirişimciHAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Birinci Dairesince hazırlanan ve bin 34 hakim ve savcıyı kapsayan bölge adliye mahkemeleri kararnamesi dün yayınlandı. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Başkanlığına, Hakim Turhan Eğlenoğlu, getirildi. İzmir’de ’Gizli bilgi ve belge ’ davasına bakan mahkeme başkanı Orhan Kızıltaş ile Cumhuriyet Savcısı Ali Ertan’da yeni görevlerine atandı.
#İzmirSabancı Vakfı’nın toplumsal gelişmeye katkıda bulunan “sıra dışı kişilerin olağanüstü öykülerini”, anlattığı “Fark Yaratanlar” programında beşinci sezonun on ikinci Fark Yaratan’ı “Ümmiye Koçak” oldu. 1957 yılında Adana’da Çelemli Köyü'nde doğan Ümmiye Koçak, okumayı çok istemesine rağmen 10 kardeş oldukları için ilkokuldan sonra okula gönderilmedi. Ümmiye Koçak, ilkokulu bitirdikten sonra okuduğu kitaplarla kendisini geliştirdi. İlk okuduğu kitap Maksim Gorki'nin “Ana” adlı kitabı oldu. Evlendikten sonra Mersin’in Arslanköy'üne taşınan Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında “Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu”nu kurdu. 32 yıllık evli ve 2 çocuk annesi olan 57 yaşındaki Ümmiye Koçak bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı. Koçak, Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu ile yaklaşık 500 kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye’nin dört bir yanında 30 bine yakın kişi izledi.
#Fark Yaratanlar