Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, CNN Türk'te canlı yayında soruları yanıtladı. Bakan Tekin, "Pazartesi, Çalışma Bakanlığı okullarda 30 bin ilave temizlik personeli istihdam hakkı tanıyacak" dedi. Bakan Tekin, "Okul kayıt ücreti yasal değil. Bizim okullarımızda liselerimizde iki grup öğrencimiz var. birincisi sınavla yerleşen öğrenci, ikincisi adrese dayalı kayıt olan. Kayıt hakkı olan öğrenciyi kaydetmeme gibi bir durum yok" diye konuştu. Öte yandan Bakan Tekin, 20 bin öğretmen ataması için Danıştay kararının beklendiğini açıkladı.
#MEBMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Yaklaşık 17 milyon öğrencinin kesin kayıt işlemleri tamamlandı. Bilgiye erişimin kolay olduğu bu günlerde artık çocuklarımız okullarda aldıkları bilgiyle tatmin olmuyorlar. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile beceri temelli yaklaşımla müfredatımız yaklaşık yüzde 35 civarında hafiflemiş olacak” dedi.
#Milli Eğitim BakanıAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, CHP'nin Can Atalay için TBMM'yi yeniden olağanüstü toplantıya çağıracağını açıklamasına ilişkin, "TBMM Genel Kurulu gündemine hakimdir. Bir husus görüşülmüş, müzakere edilmiş, karara bağlandıktan sonra aynı hususta, 'Yeniden görüşelim, tekrar karara bağlayalım' diye bir husus olmaz. TBMM gündemine hakim olduğu için ve daha önce de karar verdiği için ikinci bir olağanüstü toplantı talebini normal görmez, normal karşılamaz" ifadelerini kullandı.
#AK PARTİAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, "4'üncü Yargı Reformu Strateji Belgesi, 'Türkiye Yüzyılı'nın ilk belgesi olacak inşallah. Sayın Cumhurbaşkanımız eylül sonu gibi kamuoyuyla paylaştıktan sonra o hedefleri gerçekleştirme gayreti içerisinde olacağız" dedi.
#Adalet BakanıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türk öğrenci kaydına izin verilmeyen okullara ilişkin, "Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Mevzuat içerisine girerlerse eğitim öğretimlerine devam edecekler. Girmezlerse yok hükmündeler zaten" dedi.
#Bakan TekinAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Ülkemizin kuduz riskiyle karşı karşıya kaldığı bazı sorunlar var. Şimdi bunların çözümü noktasında; anatomik yapısı bozulmuş, farklı üreme durumlarından kaynaklı saldırganlaşmış ve normalleşmesi mümkün olmayan, kuduz riski taşıyan, hayvan sağlığı açısından olumsuz, acı çeken, hastalıklı hale gelmiş hayvanlarımızın bizim merhamet iklimimize uygun olarak, onları 'uyutma' dediğimiz şekliyle beraber normalleştirmemiz gerekiyor" dedi.
#AK PartiAtlas karıştırmayı sevenler Pasifik Okyanusu'ndan geçen eğri büğrü dikey bir çizgi olduğunu fark etmiştir. "Tarihi değiştiren" ama aslında var olmayan bu çizginin tuhaf hikâyesini biliyor muydunuz?
#Pasifik OkyanusuTürkiye Büyük Millet Meclisi'nin en önemli gündem başlıklarından biri İsveç'in NATO'ya üyeliği olacak. İsveç Krallığı’nın Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) üyeliği için Türkiye’nin onayını içeren uluslararası sözleşme bugün Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. Türkiye NATO’ya üye mi? Hangi ülkeler NATO üyesi? gibi sorular da bu sebeple gündemde merak edilip araştırılıyor. Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO), Kuzey Amerika ve Avrupa'dan 31 üye ülkeden oluşan uluslararası bir ittifaktır. 31 üye ülkenin ikisi Kuzey Amerika'da (Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada), yirmi sekizi ise Avrupa'da yer almaktadır.
#NATO Üyesi Ülkeler 2024Ortaya çıkma zamanı da sebebi de tam olarak belli değil, dolayısıyla hakkında pek çok rivayet dolanıyor. 10 yıldan fazla zaman önce yapılan bir keşif gezisi sayesinde turistlerin gözdesi haline gelen bu dev alev çukurunu görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. İşte ayrıntılar...
#Derveze KrateriCumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, yeni anayasayla ilişkin, "Milli anayasa yaklaşımıyla yeni anayasa sistemi kurmazsak tam bağımsızlığımızı korumamız mümkün olmaz. Yeni anayasa yapım süreci halkın talep ve ihtiyaçlarına göre hazırlanan teklifle başlayan, mecliste kanunlaştırılan ve mecliste 400’den fazla milletvekili kabul etse bile her halükarda halkın onayıyla yürürlüğe giren bir yapım süreciyle gerçekleştirildi" dedi.
#Mehmet UçumTBMM, 2.5 aylık aranın ardından bugün yeni yasama yılıyla genel seçimlerden sonra tam zamanlı mesaisine başlıyor. Parlamento, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılına giriş döneminde alacağı kararlarla Türkiye’yi “gelişmekte olan ülke” sınıfından “gelişmiş ülke” statüsüne çıkarmayı hedefliyor.
#Meclisİstanbul Barosu Avukatı Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, okurlarımın sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorularını yanıtladı: “Hayvan Hakları Kanunu’na göre site bahçesindeki kedi ve köpekler de site sakini gibi değerlendirilmeli. Bu hayvanlar site, apartman bahçesi dışına atılmamalı. Site bahçesindeki su ve mama kaplarını atmak da ‘hayvanlara kötü muamele’ kabul edilir.”
#Bahçe28 Nisan’da Anayasa Mahkemesi aldığı kararla cinsiyet eşitliği ilkesine aykırı olması sebebiyle kadını, evlendikten sonra eşinin soyadını taşımak zorunda bırakan kuralı iptal etti. Bu karar yıllardır soyadı mücadelesi veren kadınların zaferi olarak kabul ediliyor. 9 ay sonra hayatımıza girecek yeni düzenlemeleri mercek altına aldık.
#Anayasa MahkemesiTürk kamuoyu altı yaşındaki bir kız çocuğunun dini nikâhla evlendirilmesi olayını tartışırken, geçen hafta Strasbourg’da yapılan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi toplantısı bu kez Türkiye’de şiddete maruz kalan kadınların durumunu yakından ilgilendiren bir karara sahne oldu.
#StrasbourgBirleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bu yana Ukrayna'dan ayrılan ilk tahıl gemisi Razoni için, "Bu çabaları takdir ediyorum ve Türkiye'ye liderliği için minnettarım" dedi.
#GuterresTürkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali istemi Danıştay 10. Dairesi’nce reddedilirken, iki üye karşı oy verdi. Daire, sözleşmenin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali talepli davaları 2’ye karşı 3 oyla ve oyçokluğuyla reddetmişti. Karşı oy veren iki üye İbrahim Topuz ve Ahmet Saraç, İstanbul Sözleşmesi’nin “uluslararası sözleşme” niteliğinde bulunduğunun şüphe götürmez bir gerçek olduğuna dikkat çektiler. Karşı oy yazısı özetle şöyle:
#İstanbul SözleşmesiTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, uluslararası sözleşmeleri içeren 5 ayrı kanun teklifi kabul edildi. Tekliflerin görüşmeleri sırasında AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında elektrik faturası tartışması yaşandı.
#TBMMTBMM Başkanı Mustafa Şentop, göç konusunun acil küresel çözüm bekleyen mesele olduğunu belirterek, "Göç olgusu söz konusu olduğunda uluslararası toplum tarafından mülteci yükünü üstlenen ülkelerle adil külfet ve sorumluluk paylaşımı yapılmıyor. İnsanları yurtlarından, evlerinden göç etmeye mecbur bırakanlar, ortaya çıkan insani krizlerde sorumluluk almaktan maalesef kaçınıyorlar" dedi.
#TBMM BaşkanıBirleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Adalet Divanı, Ermenistan'da etnik gerekçelerle şiddet içeren çağrılarda bulunan kişi ve gruplara karşı Ermenistan devletinin acil önlem almasına karar verdi.
#ErmenistanAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, tutuklu Osman Kavala'yla ilgili büyükelçiliklerin geri adım atmalarına ilişkin, "Bundan sonra Türkiye'nin egemenliğine yönelik saldırıda bulunulmayacağını da ben düşünüyorum ve inanıyorum. Bu konuda da Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten yerinde, Türkiye'nin hukukuna, Türk yargısına yönelik saldırıya karşı da çok önemli bir duruş sergilemiştir." dedi.
#Abdulhamit Gül