İyi bir iş fikrine sahip olmak girişimciliğin ilk kuralı olsa da tek başına bir anlam ifade etmiyor. Pazar araştırmasından geri bildirimlere, finansal desteklerden risk yönetimine kadar birçok süreci doğru yönetmek kritik önem taşıyor. Peki yola yeni çıkan bir girişimci hangi adımları atmalı ve nelere dikkat etmeli? Finansal Yönetim Danışmanı Bikem İnce İnanç, 10 adımda başarılı girişimin yol haritasını anlattı...
#Başarılı GirişimSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bakanlık görevine gelmesinin akabinde araştırılan isim oldu. Daha önce aynı bakanlıkta Bakan Yardımcısı olarak görev alan Mehmet Fatih Kacır kimdir, nereli, kaç yaşında sorularının yanıtları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Mehmet Fatih Kacır kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Mehmet Fatih Kacır'ın hayatı hakkında bilgiler...
#Mehmet Fatih KacırMehmet Fatih Kacır kimdir, nereli soruları ve görevi son günlerin araştırılan konuları arasında yer alıyor. Günümüzde Mehmet Fatih Kacır Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı olarak görev alıyor. Pek çok kurumda görev almış olan Mehmet Fatih Kacır Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümündeki lisans eğitiminden 2008 yılında Onur Derecesiyle mezun oldu. Peki, Mehmet Fatih Kacır kimdir, nereli, kaç yaşında? Sanayi ve Teknloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır hayatı ve biyografisi...
#Mehmet Fatih KacırDünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023, geniş katılımlı Türk girişimlerin inovatif ürünlerine ev sahipliği yaptı. ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen fuar, Türk girşimcilerin gövde gösterisine sahne oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle fuara katılan 52 teknoloji tabanlı girişim, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların büyük ilgisini gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fuarda akıllı tarım uygulamalarından elektronik atık yönetimi sistemlerine kadar pek çok alandaki fikirlerin inovatif girişimlere dönüştüğü ürünleri inceledi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankDünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı CES 2023, geniş katılımlı Türk girişimlerin inovatif ürünlerine ev sahipliği yaptı. ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen fuar, Türk girşimcilerin gövde gösterisine sahne oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı desteğiyle fuara katılan 52 teknoloji tabanlı girişim, dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların büyük ilgisini gördü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fuarda akıllı tarım uygulamalarından elektronik atık yönetimi sistemlerine kadar pek çok alandaki fikirlerin inovatif girişimlere dönüştüğü ürünleri inceledi.
#CESCumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 1 Milyon İstihdam Projesi’ni açıklarken bilişim sektörüne verilecek 7 destek paketini de duyurdu. Erdoğan teknolojiye 4 milyar liralık destek ayırdıklarını, kamuda görev yapan bilişim personeli sayısını 2023’te çok ciddi oranda artıracaklarını söyledi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKOSGEB, dijitalleşen KOBİ’lere destek miktarını arttırdı, programın kapsamını genişletti. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme için 2 milyona çıkarıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi.
#KOSGEBTürkiye, teknoloji girişimciliğinde 2030 hedeflerini belirledi. Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ile 100 bin teknogirişim oluşturulacak. Strateji doğrultusunda TURCORN100 programı da start aldı. Program ile 2030’da bir milyar değerlemeyi aşan 100 Turcorn çıkarılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TURCORN100 programında terzi usulü destek modelini uygulayacaklarını ve ulusal yol göstericilerin destekleriyle milyar dolar değerlemeye ulaşan unicornlar çıkaracaklarını söyledi. T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar da Kızılelma’nın yaklaştıkça uzaklaşan bir menzil olduğunu ifade ederek “Bizler de Kızılelma’yı ülkemizin uzay serüvenine destek olmak maksadıyla kurduğumuz girişimde arıyoruz. Yörünge transfer araçları ve alçak yörünge uyduları üzerine yaklaşık bir yıldır çalışmaya başladık.” dedi.
#TurcornBaykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar "Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 20 senelik bir hayalimizdi. Akıncı'dan 3 sene sonra ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bunlar tümüyle milli ve özgün olarak tasarlanıp geliştirilmiş, aslında robot uçaklar. İçindeki donanımlardan, milyonlarca satır yazılım Türk mühendis ve ekibi tarafından geliştirildi. Kızılelma'nın en son kontrol yazılımlarıyla satır satır uğraştım" dedi.
#BaykarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank "Biz burada girişim başına 50 bin dolara kadar destek vereceğiz. Bu programa seçilen start-uplarımız, filiz girişimlerimiz bir network olarak, grup olarak ya da tek başına yurt dışındaki hızlandırma programlarına gidecekler, biz onların oradaki masraflarını 50 bin dolara kadar karşılamış olacağız" dedi.
#Mustafa VarankBaykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar "Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 20 senelik bir hayalimizdi. Akıncı'dan 3 sene sonra ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Bunlar tümüyle milli ve özgün olarak tasarlanıp geliştirilmiş, aslında robot uçaklar. İçindeki donanımlardan, milyonlarca satır yazılım Türk mühendis ve ekibi tarafından geliştirildi. Kızılelma'nın en son kontrol yazılımlarıyla satır satır uğraştım" dedi.
#Selçuk BayraktarSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi’ni çok yakın zamanda ilan edeceklerini açıkladı. Varank, “Teknoloji tabanlı girişimciliği stratejimizin odağına aldık. 2030 yılına kadar 100 bin teknoloji girişiminin kurulmasını hedefliyoruz” dedi.
#Mustafa VarankEskişehir Yolu’nun 29. kilometresinde bulunan Çankaya Üniversitesi için, “Üniversite şehirden uzak gibi görülüyorsa da bu mesafenin yıldan yıla kısaldığını görüyoruz” diyen Rektör Hamdi Mollamahmutoğlu kent-üniversite bağını şöyle özetliyor: “Üniversite, şehri bulunduğu yere doğru çekiyor. Çevremizde binaların yükseldiğini görüyoruz. Trafiğin yoğunlaştığını görüyoruz, yeni yapılanmalara gidildiğini görüyoruz, alt yapının geldiğini görüyoruz. Bu daha da artacaktır.”
#ÜnivresiteSanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOBİ Stratejisini hazırlarken, Türkiye'deki KOBİ'lerin zayıf yönlerini bertaraf edecek, güçlü yönlerini ise daha da güçlendirecek eylemler belirlediklerini belirterek, “Biz bu planı hazırlarken, KOBİ'leri korunması gereken bir yapı olarak değil, ülkemizin küresel rekabet gücünü artıracak bir alan şeklinde kurguladık” dedi.
Global Girişimcilik Haftası Başkanı Jonathan Ortmans, Türkiye’deki girişimcilik ortamını değrlendirerek, “Genç, dinamik ve yeniliğe açık olan Türkiye’de girişimciler her zaman yükselişe odaklanan boğalar gibiler. Türkiye dünyaya ilham veriyor. İstihdam genç şirketlerle artıyor” dedi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), 60. Hükümete altı aylık icraat önerilerinde bulundu. Tisk, yeni hükümetten ekonomiyi rekabetçi alanlara yönlendirmesini, sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesini, yarım kalan özelleştirmeleri tamamlanmasını ve Türkiye-AB ilişkilerini yeniden canlandırmasını istedi.