Güncelleme Tarihi:
TİSK, “işsizliğin azaltılması için AB paralelinde Ulusal İstihdam Stratejisi belirlenmelidir” açıklamasını yaptı.
TİSK’ten yapılan açıklamada, 60’ıncı Hükümetin izlemesi gereken genel stratejiler, uygulamalar ve ilk 180 günlük icraatların neleri içermesi yönünde istekler belirtildi.
Türkiye’nin AB’nin istihdam oranını yakalamasının teknoloji üreten bir ülke konumuna gelmesiyle mümkün olacağı dile getirilen açıklamada, “Biyoteknolojiler, genetik, nanoteknoloji, organik tarım, yenilenebilir enerji, nükleer teknoloji gibi bilgi bazlı üretim alanları seçilmelidir. Yatırım, faiz, kur, vergi, teşvik, eğitim, bilim-teknoloji politikaları, ihracata dayalı olarak belirlenecek yeni büyüme stratejisine göre düzenlenmelidir” denildi. Açıklamada, söz konusu çalışmalar kapsamında “Sanayi Envanteri” çıkarılmasının zorunluluğu vurgulandı.
“SOSYAL GÜVENLİK REFORMU İŞBİRLİĞİ İLE NETLEŞTİRİLMELİ”
Sosyal Güvenlik Reformu’nun tamamlanması çalışmalarının Meclis’in öncelikli gündem maddelerinden biri olması gerektiği de kaydedilen açıklamada, yapılacak yeni düzenlemelerin işçi ve işveren kesimlerine yeni mali yükler getirmemesi konusunda uyarıda bulunuldu. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Sosyal güvenlik reformu ile herkesin sisteme prim ödemesi sağlanmalı, devletin sisteme prim ödemek suretiyle katkı sağlamasına hemen başlanmalı ve esnek çalışma yöntemlerini teşvik edecek düzenlemeler yapılmalıdır. Primsiz ödemeler sisteminde kamu tarafından sağlanan bütün sosyal yardımların, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu dahil, tek bir merkezde birleştirilmesi ve yönetilmesi esası benimsenmeli, sağlıklı bir işleyiş ve gerçek hak sahiplerine ulaşılması için gerekli kayıt altyapısı sağlam biçimde oluşturulmalıdır.”
“ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ SÜRATLE OLUŞTURULMALI”
Açıklamada, işsizliğin azaltılması ve istihdamın niteliğinin artırılması için AB paralelinde Ulusal İstihdam Stratejisi’nin belirlenmesi ve uygulamaya başlanmasının zorunlu olduğu ifade edildi, özelikle kadın ve genç istihdamına yönelik özel stratejilerin oluşturulması gerektiği kaydedildi.
Açıklamada, diğer konular şöyle sıralandı:
-Özelleştirme kapsamına alınan bazı kamu kuruluşlarında süreç tamamlanamadığından belirsizlikler ve sorunlar yaşanmaktadır. Öncelikle bu kuruluşların özelleştirilmesi tamamlanmalı ve diğer kuruluşlar için de hızlandırılmalıdır.
-Enerjide arz güvenliği nükleer enerji santralleri ile sağlanmalıdır.
-Seçimlerle birlikte kaybolan bütçe disiplini tekrar sağlanmalı, istikrara yönelik kararlılığın devam ettiğine dair piyasalara güçlü bir işaret verilmelidir.
-60’ıncı Hükümet kayıt dışı ekonominin ve kayıt dışı istihdamın azaltılmasına yönelik olarak somut tedbirler belirleyip uygulamalıdır.
-Vergi ve sosyal sigorta prim yükü azaltılmalıdır.
-Sosyal politikada çerçeve anlaşmalar modeline geçilmelidir.
-İşsizlik sigortasının ve iş güvencesinin kabulünden sonra ülkemizdeki kıdem tazminatı yükü, dünyada örneği görülmeyen ve ekonominin uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkileyen temel bir sorun halini almıştır. Ekonominin kıdem tazminatı yükü hafifletilmelidir.
-İş güvencesi düzenlemeleri ve işleyişi gözden geçirilmelidir.
-Zorunlu istihdam, teşvikli istihdama dönüştürülmelidir. Özürlü, eski hükümlü, terör mağduru, vs. çalıştırılmasını öngören zorunlu istihdam uygulamalarına son verilmeli, özürlü istihdamında ceza sistemi yerine teşvik sistemi benimsenmelidir.
-Mesleki eğitim sistemi yeniden düzenlenmelidir. Genel eğitim sistemi içinde ağırlığı ve öğrenci talebi giderek azalıp, zayıflayan mesleki eğitime sahip çıkacak politikalar geliştirilmelidir.
-Sanayileşmeye paralel tarım sektöründe reform yapılmalıdır. Tarım reformu, gıda sanayi ile ilişkili biçimde verimlilik, rekabet gücü artışı, ihracata dönük ve girişimciliği hakim kılacak şekilde gerçekleştirilmelidir.
-Küresel ısınmanın yaratacağı muhtemel riskler ulusal bir programla ele alınmalıdır.
-Çalışma hayatında esneklik Avrupa’nın gerisinde kalmamalıdır. İşletmelerin rekabet gücü ve istihdam artışı ile işsizlerin iş bulabilmesi için bu konudaki engellerin giderilmesini, esnek çalışma yöntemlerinin yaygınlaştırılmasını ve İş Kanunumuzun bu bakımdan geliştirilmesini hedefleyen çalışmalar başlatılmalıdır.