Güncelleme Tarihi:
OSGEB, 2019 yılından bu yana imalatçı KOBİ’lere yönelik olarak çıktığı ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ başlıklı çağrıların hem kapsamını genişletti hem de destek üst limitlerini arttırdı. Yeni çağrıda, dijitalleşme başlığının yanına rekabetçilik ve verimlilik modülü de eklendi. Daha önce işletme başına 1 milyon lira olan üst limit, dijitalleşme için 2 milyona çıkartıldı. Yeni ilave edilen rekabetçilik ve verimlilik başlığı için de destek üst limiti 1 buçuk milyon lira olarak belirlendi.Çağrılar kapsamında sağlanan geri ödemesiz destekler personel giderlerini, geri ödemeli destekler ise makine,teçhizat ve hizmet alımı giderlerini kapsıyor. Şartları sağlayan KOBİ’ler, 11 Ocak 2023’e kadar açık olan çağrılara başvurabilecek.
YERLİ TEKNOLOJİ
Çıkılan çağrıların ilk ayağı; akıllı dijital teknolojileri yerli imkânlarla geliştiren veya bu teknolojileri üretim süreçlerine dahil eden imalatçı KOBİ’lere yönelik olarak tasarlandı. Bu başlıkta imalat sanayisinde; Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi, Nesnelerin İnterneti, Endüstriyel Robot Teknolojileri ve Akıllı Sensör Teknolojileri, alanlarında KOBİ’lerin projeleri değerlendirilecek.
Bunun yanı sıra, Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri, Siber Güvenlik, Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri, Artırılmış Gerçeklik / Sanal Gerçeklik Teknolojileri alanlarındaki projelere de destek verilecek. Teknoloji geliştiren KOBİ’ler, 900 bini geri ödemesiz, 1 milyon 100 bini geri ödemeli destekten toplam 2 milyon liraya kadar yararlanabilecek. Bu teknolojileri üretim süreçlerine dahil eden imalatçı KOBİ’ler de 400 bini geri ödemesiz, 1 milyon 600 bini geri ödemeli destekten toplam 2 milyon liraya kadar yararlanabilecek.
REKABET VE VERİM
Çağrının diğer ayağında imalatçı KOBİ’lerin rekabetçiliklerinin ve verimliliklerinin arttırılması hedeflendi. Bu çağrı kapsamında makine-teçhizat alımları desteklenecek. İmalatçı küçük ve orta ölçekli işletmelerin başvurabilecekleri çağrıda, personel, yazılım ve hizmet alımları giderleri de destek kapsamında olacak. İşletmeler, toplam 1 buçuk milyon TL’ye kadar destekten faydalanabilecek.
KİMLER NASIL BAŞVURACAK
* KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı ve 2020 ve 2021 yılı KOBİ Beyannamesi onaylı işletmeler, kosgeb.gov.tr internet adresi üzerinden yeni KOBİGEL çağrılarına başvurabilecek. Çağrı, 11 Ocak 2023 saat 23:59’a kadar açık kalacak. Başvuruların Mart 2023’te sonuçlanacağı açıklandı.
346 MİLYON LİRA ÖDEME YAPILDI
* KOSGEB, İmalat Sanayinde Dijitalleşme temasıyla ilk olarak 2019 yılında çıktığı çağrıda, 258 projeye 72 milyon, 2020 yılında 396 projeye 158 milyon, 2021’de de 281 projeye için 116 milyon liralık destek ödemesi yaptı. Böylece KOSGEB toplamda 935 projeye 346 milyon liralık ödeme yapmış oldu.
START-UP’LAR YURTDIŞINA AÇILIYOR
* KOSGEB, yenilikçi işletmelerin yani start-up’ların özellikle uluslararası girişimcilik ekosistemlerine açılmalarını sağlamak amacıyla Yurt Dışı Hızlandırıcı Destek Programı’nı başlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Yeni girişimlerin, start-up’ların, filiz girişimlerin büyümesi gerekiyor. Yeni pazarlara açılması gerekiyor. Bunun farklı mekanizmaları var. Bunlardan bir tanesi de hızlandırma programları gerçekleştirmek. Hızlandırma programlarıyla potansiyel taşıyan filiz şirketlerimizi, start-up’larımızı yurtdışına götüreceğiz. Oradaki networklere dahil edeceğiz. Orada mentörlük desteği almalarını, danışmanlık desteği almalarını, ürünlerini pazarlamalarını ya da ticarileşmiş fikirlerini daha hızlı yatırıma dönüştürmelerini destekleyeceğiz. Bu hızlandırma programından start-up’larımızın yanı sıra Türkiye’de yatırım fonları, teknoparklar da faydalanabilecek. Girişim başına 50 bin dolara kadar destek vereceğiz.” Türkiye, teknoloji girişimciliğinde 2030 hedeflerini de belirledi. Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi ile 100 bin teknogirişim oluşturulacak. Strateji doğrultusunda TURCORN100 programı da start aldı. Program ile 2030’da bir milyar değerlemeyi aşan 100 Turcorn çıkarılacak. Bakanı Mustafa Varank, TURCORN100 programında terzi usulü destek modelini uygulayacaklarını ve ulusal yol göstericilerin destekleriyle milyar dolar değerlemeye ulaşan unicorn’lar çıkaracaklarını söyledi.
GAYRİMENKULE ÖZEL GİRİŞİMCİLİK MERKEZİ
Gayrimenkul sektöründe fark yaratan yeniliklerin ve çağın ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap veren teknolojik çözümlerin hayata geçmesi için projeler geliştiren GYODER, üyesi olan yeni nesil girişimcileri aynı çatı altında topluyor. Bu amaçla, GYODER PropTech HUB YTÜ Startup House Girişimcilik Merkezi Maslak’ta açılıyor. Merkez; yatırım fonları, bireysel yatırımcılar, Proptech girişimcileri ve Proptech’lere ihtiyaç duyan müşterilerin bir araya gelebildiği bir girişimcilik merkezi olacak.
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Dönüşmekte olan bu dev sektör, büyüklüğü ve hacmi ile en büyük teknoloji fırsatlarını içerisinde barındırıyor. İşlerin yapılış şeklini değiştirmenin ne kadar zorlu olduğunun bilincindeyiz. Bu zorlukları, daha iyi çözümleri daha hızlı geliştirmek, Türkiye’de ve dünyada daha kapsayıcı, güçlü ve sürdürülebilir topluluklar oluşturmak için bir araya gelme fırsatı olarak görüyoruz. Sektörümüzün öncü isimlerinden olan ekibimiz, kurumları ve yatırımcıları gelecek vadeden startup’larla buluşturarak teknolojik ilerlemeyi hızlandıran toplantı ve etkinlikler düzenlemek için ekosistemini ve sahip olduğu deneyimi bu projeyle bir araya getirecek” şeklinde konuştu.
ÇEVRE DOSTU FABRİKA HEDEFİ
Yüzde 100 yerli sermayesi ile XKoren Electric, elektrik enerjisinin kullanıldığı birçok alanda koruma ve kontrol aygıtları üretiyor. Marka, 2023 başında kendi enerjisini kendisi üreten çevre ve insan dostu fabrikasında üretime başlayacağını açıkladı.
Yenilenebilir enerji tarafında yeni ürünler geliştirmenin önemine dikkat çeken XKoren Electric Genel Müdürü Şahin Keskin şunları söyledi:
“Son yıllarda pandeminin de yarattığı olumsuz etkileri düşünürsek, enerji, insanlığın en hayati ihtiyaçlarından biri haline geldi. Artan talepler ve bu talepleri karşılamak için değişen ve gelişen üretim süreçleri sebebiyle enerjiye ve enerji kullanımına olan ihtiyaç da artıyor. Enerji konusunda kalıcı çözümlerin bulunması için, eski ve mevcut geliştirilen teknolojiler arasında ayrım yapılması ve zarar veren eski teknolojilerin kullanılmaması gerekir. Son yıllarda değiştirilen enerji politikalarına bakıldığında fosil yakıtlar baskı altında ve bu durum yenilenebilir enerji piyasasını avantajlı kılıyor. Bu gerçekler göz önüne alındığında bu alanda geliştirilecek yeni teknolojilerin sürekli olarak geliştirilmesi önemli. Xkoren Electric, yenilenebilir enerjinin güvenli bir şekilde kontrolü ve dağıtımı gibi konularda alçak gerilim koruma ve kontrol aygıtları geliştirerek gerekli adımları attı ve önümüzdeki yıllarda pazarda ciddi söz sahibi olma hedefliyoruz.”