Sanat tarihinin ünlü ressamları, klasik eserlerinde kadınları nasıl görmüşler ve onları nasıl yansıtmışlar? Bu eserler kimlerin gücüyle ve kimlerin pahasına birer klasiğe dönüşmüşler? ‘Resimdeki Kadın’ hepsini bir bir ‘ifşa eden’ zihin açıcı bir kaynak...
#Resimdeki KadınAktivistelerin ‘Mona Lisa’ya pasta atmasıyla başlayan eylemler Mauritshuis Müzesi’ndeki Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ tablosuna saldırıyla sürüyor. Arada başka resimlere el basmaktan çorba fırlatmaya pek çok deneme yapıldı. Soru şu: Bu vandallık mı yoksa ses getiren bir girişim mi?
#AktivistelerJust Stop Oil destekçileri, Hollanda’daki Mauritshuis Müzesi’nde bulunan Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ tablosuna saldırdı. Aktivistlerden biri tablonun bulunduğu duvara elini, diğeri ise kafasını tabloya yapıştırdı.
#İklim AktivistleriJust Stop Oil grubunun Vincent Van Gogh'un Londra’da sergilenen ünlü tablosu Ay Çiçekleri'ni hedef almasının ardından, bu kez da Letzte Generation adlı çevreci grup Claude Monet'in 110 milyon dolara değerindeki Les Meules (Tahıl Yığını) tablosuna patates püresi fırlattı. Ses getiren eylemleri başarılı bulanlar da var, öfkeyle karşılayanlar da. Neden böyle bir eylemi seçtiler? Hangisi daha değerli; sanat mı yoksa hayat mı? Eylemlerin tepki çeken finansörleri kim? Biz de tartışmalara biraz daha yakından baktık.
#İklim KriziKalesi, görkemli parlamentosu, Tuna Nehri üzerindeki köprüleri, tarihi sokakları, termal hamamları, parkları, adaları, müzeleri ve oya gibi işli mimari yapılarıyla masal gibi bir şehir Budapeşte. Uzun süre Doğu Bloku’nun bir parçası olması nedeniyle pek de bilinmeyen şehir, günümüzde dünyanın yıldız kentlerinden biri haline geldi. Etkisinde kaldığım bu güzel kentin önemli noktalarını birlikte gezelim.
#HürriyetSanat tarihinin en ünlü ressamların biri olan Pablo Picasso son günlerde kayıp olan ya da çalınan tablolarıyla gündemde. Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'da bulunan tablolardan sonra şimdi de ABD'de bir evin dolabında 50 yıl boyunca saklanan "Le Tricorne" adlı tablonun, açık artırmada 150 bin dolara alıcı bulduğu ortaya çıktı.
#Pablo PicassoYunanistan’ın başkenti Atina’daki Ulusal Galeri’den 2012 yılında çalınan İspanyalı ressam Pablo Picasso’ya ait “Kadın Başı” ve Hollandalı ressam Pita Mondrian’ın “Yel Değirmeni” adlı tablolar, 9 yıl sonra kentin 70 kilometre uzağındaki Keratea kasabasında kırsal alanda poşetlere sarılı halde bulundu.
#Pablo PicassoGeçen yıl mart başında son yurtdışı seyahatimi Slovenya’ya yapmıştım. Seyahatten döndük ve evlere kapandık. O son seyahat güzel bir anı olarak kaldı derken, bir yıl sonra, adeta bir döngüyü tamamlar gibi ilk yurtdışı uçuş kartımda yazan ülke yine Slovenya’ydı. Yugoslavya’nın bölünmesiyle ortaya çıkan altı ülkenin en zengini olan Slovenya’yı biraz daha yakından tanıyalım. Eminim, okudukça görmek için sabırsızlanacaksınız...
#SlovenyaTürkiye’den götürülen antik eserlerin de sergilendiği Berlin’in Bergama Müzesi’nde yağlı bir sıvıyla saldırı düzenlendi. Gelen son dakika haberine göre, en az 70 tarihi eser zarar gördü. Basın olayla ilgili ‘O müzede şeytanın tahtı var. Orada insanlar kurban ediliyor’ dediği için komplo teorisyeni Atilla Hildmann’a işaret etti.
#GazetehaberleriFatih Sultan Mehmet’in İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinde 1480 yılında yapılan portresi dün Londra’daki Christie’s müzayede evinde 770 bin sterline (6.5 milyon TL) satıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından tabloyu kendilerinin aldığını açıkladı. Vergi ve komisyonlarla beraber İBB’nin tabloya 982 bin Sterlin yani yaklaşık 8 milyon 366 bin Türk Lirası ödeyeceği belirtildi.
#Gazetehaberleri“Zaman makinesi diye bir şey olsaydı ve ben bu makineyle geçmişe doğru yola çıksaydım Tiflis'te nelerle karşılaşırdım?” diye düşündüm önce. Bulduğum yanıtları da bugünün Tiflis’iyle yan yana getirdim. İnsanın içine derinden işleyen kültürü, köklü tarihi, farklı akımları birleştiren mimarisiyle Tiflis’in eskiden olduğu gibi bugün de Kafkaslar’ın gözbebeği olduğunu gördüm.
#Tiflis