COVID-19 salgınını çok şükür az çok kontrol altına aldık. Ama ne var ki bu yıl kış sağlığı gündemimize -beklenmedik bir şekilde- grip/influenza, rhino virüs/parainfluenza ve RSV virüsleri gibi çok sayıda kış virüsü ekleniverdi. Üstelik kış varlığını hissettirdikçe grip ve benzeri hastalıkların yoğunluğu daha da artacak gibi görünüyor.
#GripProf. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, son dönemde solunum yollarında 'üçlü virüs' olarak bir arada görülen rinovirüs, Respiratuvar Sinsitiyal Virüs (RSV) ve influenza ile ilgili uyarılarda bulundu. Sipahi, "Altta yatan hastalık, daha önce özellikle yakın zamanda hastalıkla karşılaşmış olmak, aşı durumu ve yaş gibi değişkenlere bağlı olmak üzere bu üç virüs de ölüme neden olabilmekte. RSV ve influenzanın solunum yollarında yarattığı hasar ise rinovirüse göre daha uzun sürebilmekte" dedi.
#VİRÜSSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ÜyesiSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, solunum yollarında seyreden 'üçlü virüs' artışına dikkat çekerek, "Bu sene maske ve mesafe kurallarına uyduğumuz için 2 yıldır unuttuğumuz rinovirüs, influenza ve RSV'de tırmanış başladı. Bu tırmanış trendine henüz Covid-19 katılmadı. Aralık ayından itibaren viral hastalıklardaki tırmanış trendi devam ederse Covid-19 vakaları artacaktır" dedi.
#İzmirGeçen yıl tedaviye karşı inatçı grip salgını yaşandı ve 2023-2024 grip sezonunda 45 binden fazla kişi grip komplikasyonlarından hayatını kaybetti. Bu yıl ise grip erken başladı ve grip aşısı geçen sezonun aksine dörtlü yerine üçlü bir bileşime sahip. Peki bu yıl grip mevsimi nasıl geçecek? Aşıdaki bu değişimin nedeni nedir? Grip aşısını hangi ay yaptırmak daha etkili? Prof. Dr. Reşit Mıstık ile mercek altına aldık.
#SağlıkSağlık Bakanlığı son dönemde artan ‘kokteyl virüs’ vakalarına karşı vatandaşları uyarırken Türkiye’nin pandeminin başında 50 milyon dolarlık yatırımla büyüttüğü maske tesislerinde üretim durmuş durumda. Pandeminin akut döneminde ihtiyacı karşılamak için 100 bin dolarlar ödenerek uçaklarla getirilen maske makineleri, talep azalınca 4-6 bin dolara elden çıkarıldı. İTO İlaç ve Tibbi Cihaz Meslek Komitesi Başkanı Cengiz Balçık, “Büyük üreticiler maskeden çıktı. 2.6 milyar adetlik maske stoku var. Planlama yapılması şart” dedi.
#Sağlık BakanlığıKoronavirüs, grip ve RSV birlikte büyük bir solunum yolu hastalıkları dalgası yaratmış durumda. Hastaneler dolup taşarken, hastalıklar birbirine karışıyor çünkü semptomların birçoğu ortak… Peki hastalığımızın ne olduğunu nasıl ayırt edebiliriz? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Kovid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, "Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir" dedi.
#İstanbulTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın covid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek YavuzSon günlerde grip, COVID-19 ve RSV’nin bir araya gelmesiyle solunum yoluyla bulaşan hastalıklarda ciddi bir artış var. Yoğun bakımlar yeniden dolmaya başlarken uzmanlar, okulda birbirlerinden hastalığı kapan çocuklarda belirti görülünce anne babaların korunmak için evde maske takması gerektiğini söyledi.
#Grip'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVHavaların soğumasıyla birlikte, uzmanların da uyardığı 'üçlü salgın' konusu gündeme geldi. Koronavirüs, grip ve şimdi de RSV virüsünün benzer belirtilerle yaygınlaştığı üçlü salgında üst solunum yolu enfeksiyonu dikkat çekiyor. Peki, yeni virüs RSV nedir, belirtileri nelerdir? RSV virüsü tedavisi ve önemleri...
#RSV VirüsYazının başlığını “Nereden çıktı bu üçlü salgın meselesi?” diye de koyabilirdim ama hem sizleri gereğinden fazla korkutmamak hem de “sonbahar-kış virüsü salgınları”nın matematiğini az da olsa bilen bir uzman olarak son günlerdeki bu virüs kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonu sayısındaki artışın pek de şaşırtıcı ya da sürpriz olmadığını söyleyebilirim.
#İnfluenza/GripÇocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bu yıl üçlü, hatta dörtlü virüs enfeksiyonları nedeniyle çocuklarda daha şiddetli bulgularla kendini gösteren solunum yolu enfeksiyonlarının görüldüğünü söyledi. Prof. Dr. Dağlı, "İnfluenza A yani halk arasında domuz gribi olarak bilinen virüs, bu yıl 2009 yılındakinden çok daha şiddetli ve yaygın seyrediyor. Üstelik buna, RSV ve başka virüsler de eşlik edebiliyor. Bu yıl ABD'de yapılan bir çalışmayla influenzanın RSV ile 'işbirliği' yapıp bağışıklık sistemini adeta kandırdığı ve akciğerlerin en ücra köşelerine kadar ulaşabildiği gösterildi" dedi.
#GripHavaların soğuması ve mevsim normallerine inmesi ile birlikte özellikle üst solunum yollarına bağlı enfeksiyonlarında artış gözlemlendi. Özellikle yaşlılar ve çocuklar arasında artan bu enfeskiyonlar ise tridemi olarak adlandırılıyor. Peki, tridemi nedir?
#TridemiÜst solunum yolu hastalıkları, mevsim geçişinin yaşandığı bu günlerde sık görülmeye başlandı. 'Üçlü salgın' adı verilen; Covid-19, grip ve solunum yoluyla bulaşan RSV nedeniyle pek çok kişi hastaneye başvuruyor. Özellikle grip ve RSV’nin aynı anda görülmesi ise oldukça tehlikeli. Peki neden bu yıl böyle bir salgın yaşanıyor? Uzmanlar Hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#Grip2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya Rusya'dan gelen haber ile sarsıldı. Khosta-2 adı verilen yeni virüs üzerinde araştırmalar yapan ABD'li ekipten dikkat çeken bir aşı açıklaması geldi.
#Khosta-2Maymun çiçeği virüsü tüm dünyada endişe yaratmaya devam ediyor. Koronavirüsün etkilerini henüz atamamışken yepyeni bir virüsle karşılaşmak ülkeleri hızla alarma geçirdi. Peki maymun çiçeği virüsünde kimler daha fazla risk altında? Çiçek aşısı olanlar virüse karşı hâlâ korunuyor mu? İşte merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkÇin'in en kalabalık ve ekonomik anlamda en hareketli şehri Şanghay'da 25 milyon insan yaklaşık 1 aydır Covid karantinasında. Bu süreçte kayda geçen ağır vaka sayısı 1, can kaybı 0. Vakaların çok büyük bir kısmı ise belirti bile göstermiyor. Peki bu hafif tabloya rağmen Çin hükümeti sıkı karantina kuralları uygulayıp hem ulusal hem de uluslararası ekonomiyi altüst etmekte niçin ısrar ediyor? İşte cevabı...
#ÇinFransa Cumhurbaşkanı Macron’un Ukrayna krizine çare bulmak için çıktığı diplomasi turuna Rusya lideri Putin’in 6 metrelik masası damgayı vurdu. Fransız Liberation gazetesi görüşme masasını yılan şeklinde uzatarak, ‘Rus usulü diyalog’ diye manşet yaptı. Macron dün ise Kiev’deydi.
#MacronYeni varyant Omikron, hemen hemen her ülkeye ulaştı. Ulaştığı ülkelerde de vaka sayısı söz konusu olduğunda yeni rekorlara imza attı, atmaya da devam ediyor. Bize gelince... Bizde de durum farklı değil. 28 Aralık 2021 itibarıyla 12 Ekim’den bu yana en yüksek günlük vaka sayısı açıklandı. Sağlık Bakanı’mız Dr. Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, “32 bin 176 vakanın kayıtlara geçtiğini” belirtti.
#Omikron20. Milli Eğitim Şûrası 7 yıl sonra bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ilişkin detayları duyurdu ve "Ayrıca sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımını da ortadan kaldırıyoruz. Mecburi hizmet hariç özlük hakları, atamalar başta olmak üzere sözleşmeli öğretmenlerimiz kadrolu öğretmenlerimizle aynı haklara sahip olacaklar" dedi. Buna göre; ikinci eğitimlerini tamamlayan ve sınavdan başarıyla geçen uzman öğretmenlere 1000 TL, başöğretmenlere ise 2000 TL maaş artışı yapılacak. Erdoğan profesörlere de çağrıda bulunarak "İstiyorum ki gelsin ortaöğretimde müdür olsunlar. Ortaöğretime farklı bir zenginlik kazandıracaktır" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanKoronavirüs Bilim Kurulu salgındaki gelişmeleri değerlendirmek üzere haftalık toplantısını gerçekleştirdi. Bilim Kurulu sonrası alınan kararları açıklayan Bakan Koca, "Gebelerimizin de hastalığa yakalanmalarında artış yaşanmıştır. Bu salgının seyrinde yeni bir durum. Gebelerimizin aşı olmalarında bir tereddüt olmaması gerektiği bir kere daha bilim kurulumuzca ortaya konmuştur. Anne adaylarımız tereddüt etmeden aşılarını olmalılar." ifadelerini kullandı. Öte yandan okullardaki her vakanın dikkatle takip edildiğini belirten Bakan Koca, yüz yüze eğitimin olumlu şekilde devam ettiğini ve endişeye mahal verecek bir durumun olmadığını ifade etti.
#Fahrettin KocaMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer katıldığı canlı yayında eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Özer, "Şu anda 71 bin 320 okulumuzdan hiçbiri vaka nedeniyle kapatılmadı. Okullardaki eğitimin daha sağlıklı ilerlemesi için bir de bilim, insanlarından oluşan bir danışma kurulu oluşturduk, bugün ilk toplantılarını yaptılar” dedi.
#Milli Eğitim Bakanı