Ankara’nın en eski galerilerinden Siyah Beyaz 40 yaşında. Kuruluşundan bu yana sayısız sanatçıyı ağırlayan, birçok insanı sanatla tanıştıran, gazeteciden akademisyene müdavimleri olan barıyla sosyal hayatın kalbi haline gelen galeri bugün kurucusu Faruk Sade’nin kızı Sera Sade’ye emanet: “Onlar kendi jenerasyonlarıyla yola çıkmışlar, ben de kendi yaşıtlarımla kendi hikâyeme başladım.”
#Uygar TaylanÇanakkale Boğazı'nda balıkçı ağlarına takılan uçak pervanesi, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı uzmanları tarafından incelemeye alındı. Pervane, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı bahçesine taşındı. Alan Yönetimi ve Tanıtım Grup Başkanı Hakan Özbilek, cismin temizlendikten sonra ait olduğu tarihin belirlenmesine yönelik çalışma yapılacağını söyledi. Sanat Tarihçisi Yusuf Kartal ise "Yaptığımız incelemeler sonucunda, uçak pervanesinin Çanakkale Savaşlarında kullanılmış bir uçağa ait olabileceğini düşünüyoruz. Pervane ve havalandırma motoru üzerinde yapacağımız inceleme sonucu detaylı net bilgiye ulaşmış olacağız. Uçağın modeli, hangi tarihte kullanıldığı, temizlendikten ve konservasyon yapıldıktan sonra ortaya çıkacak. Çanakkale muharebelerinde kullanıldığını düşünüyoruz. Ancak uzun yıllar deniz altında kaldığı için üzerinde tahribat var. Üç aşağı, beş yukarı tahmin ettiğimiz modeller var. Ama net sonuç temizlenip, net inceleme yapıldıktan sonra açıklanacak" dedi. Kartal, bulunan uçak pervanesinin bildikleri kadarıyla Çanakkale'de bulunan ilk örnek olduğunu söyleyerek, "Daha önce bir uçak pervanesinin ortaya çıktığını şu ana kadar tespit edemiyoruz" diye konuştu.
#ÇanakkaleÖnce Hatay Havalimanı’na gittim. Sonra Antakya ve Arsuz. Hüzünlü bölgelerde dolaştım. Yeniden doğuşla ilgili başarı hikâyelerini dinlerken söz, bir zamanlar Arsuz’a zorunlu iniş yapan Fransız kadın pilota geldi. Hikâyeyi Sayek ailesinden dinledim. Aradan çok uzun yıllar geçmesine rağmen Arsuz’a zorunlu inen uçağın bıraktığı 10 günlük anılar hâlâ anlatılıyor. Kadın pilotun zorunlu indiği Arsuz’da nasıl da el üstünde tutulduğu ve heyecanla karşılanıp yolcu edilişinin öyküsü çok etkileyiciydi.
#Hatay HavalimanıHavacılık tarihinin en unutulmaz olaylarından biri 1972 yılının Ekim ayında yaşandı. Çoğunluğu genç sporculardan oluşan 45 kişiyi taşıyan bir uçak, And Dağları'nda bir yamaca çakıldı. Ancak bu olayı unutulmaz kılan şey kazanın kendisi değil, uçaktaki yolcuların hayatta kalma çabasıydı. Aradan geçen yarım yüzyılda pek çok kitaba ve filme konu olan kaza sonrası yaşananları, uçaktaki yolculardan biri anlattı...
#Nando Parradoİzmir'deki Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, 2'nci gününde de ziyaretçi akınına uğradı. Sabahın erken saatlerinde başlayan gösterilerde 7 Türk Hava Kurumu paraşüt eğitmeni gökyüzüne havalanarak Mustafa Kemal Atatürk'ün posterini ve Türk bayrağı açtı. Gösteriyi izleyenler duygu dolu anlar yaşadı.
#İzmirTürk havacılık sektörünün ünlü ailesi Sulyak’ların torunu 17 yaşındaki Selim tek motorlu uçakla Atlantik Okyanusu’nu geçti. Selim Sulyak, Amerika Bangor Main’den kalkıp Atatürk Havalimanı’na geldi. 36 saat 30 dakika havada kaldı. Yakıt ikmali için indiği yerlerde çok değişik mevsimleri, hırçın hava şartlarını yaşadı. Bir ara oksijen düzeneği olan uçağıyla maskesini takıp 19 bin feet (6333 metre) yüksekliğe kadar çıktı.
#Atlantik OkyanusuABD'li 21 yaşındaki üniversite öğrencisi kız arkadaşına sürpriz yapmak için kiraladığı uçağın pervanesinin kafasına çarpması sonucu olay yerinde hayatını kaybetti. Federal havacılık idaresi (FAA) korkunç kazaya ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.
#ABDYolculardan çoğu bindikleri uçakta internet olup olmadığını soruyorlar. ‘Bu uçakta yok’ cevabı yolcular için artık çok üzücü oluyor. Her şartta aşağı ile bağlantılarının kopmasını istemiyorlar. Pandemide uçuşların azalmasına rağmen, THY uçuşlarında 2019’da ortalama aylık bağlantı 70 bin civarında iken, 2021’de 90 bini geçti. Yıllık ortalama bağlantı ise 1 milyonun üzerinde.
#THYHavacılık şirketi Boeing ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), üniversite öğrencileri arasında insansız hava araçları (İHA) teknolojilerine ve otonom sistemlere olan ilgiyi artırmak amacıyla dikey iniş kalkış yapabilen elektrikli İHA yarışması düzenledi.
#ÜniversiteGaziantep Üniversitesi’ne bağlı uçuş akademisinin eğitim uçağını, pilotun kasıtlı olarak düşürmüş olabileceği değerlendiriliyor. Dekan Güzelbey, "Arkadaki uçakla irtibatını kendi kesmiş, oto-pilotu devreye almamış" dedi. Önal, arkadaşına yolladığı videoda “Adıyaman’a ve sana selam ediyorum, hoşçakal” demişti
#Mehmet ÖnalSAMSUN’da dün İstanbul Havacılık Kulübü’ne ait tek motorlu TB10 tipi uçağın havalandıktan kısa bir süre sonra motoru durdu. 150 litre yakıt boşaltıp, evlerinden üzerinden teğet geçen uçak, denize zorunlu iniş yaptı. Kılpayı faciadan dönülen kaza sonrası Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu tarafından inceleme başlatıldı. Ankara’dan gelen 3 kişilik heyet bugün olay yerinde araştırma yaptı.
#Uçak KazasıHawaii yakınlarında uçan küçük bir uçak, yakıtı bitince okyanusa paraşütle indi. Olay, ABD’nin Hawaii eyaletine bağlı Maui Adası’nın 400 kilometre kuzeydoğusunda, Pasifik Okyanusu’nda meydana geldi. Amerikalı pilot Lue Morton, 1500 metre yükseklikte Cirrus SR-22 tipi uçağıyla uçarken motoru arıza yaptı ve yakıtı bitti. Uçağın pervanesi durdu. Havada süzülen uçağını terk etmeyen pilot, riske girerek uçağın kendi paraşütünü açtı. Bir süre baş aşağı düşen uçak, daha sonra dengelenerek kontrollü bir şekilde suya iniş yaptı. Kazadan burnu bile kanamadan kurtulan pilot Morton, Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarıldı. Olay anı, pilotun yardım çağrısını alan Sahil Güvenlik ekiplerinin kameraları tarafından görüntülendi.
#HavaYeni Zelanda da kaydedilen görüntülerde eğitim uçuşu yapan cessna tipi tek kişilik uçağın pervanesi yerinden çıktı. Tek kişilik eğitim uçağının havada pervanesinin çıkmasıyla pilot önce uçağın kontrolünü kaybetti, uçak irtifa kaybederken güçlükle kontrolü ele alan pilot, eğitim uçağını pervanesiz olarak indirmeyi başardı.
#Yeni ZelandaArtvin'in Arhavi İlçesi'nde 60 yaşındaki Saffet Arslan, pervanesi ahşap, gövdesi alüminyumdan tek kişilik helikopter yaptı. Arslan, havalanırken aşırı sarsıntı ve titreşim yapan helikopterin balans sorunu nedeniyle uçuş için henüz hazır olmadığını söyledi. Emekli elektrik teknisyeni Saffet Arslan, bir süredir uçmaya merak saldı. Oğlunun eğitim gördüğü ABD'ye giderek burada uçak ve helikopter hurdalığını gezerek konunun uzmanlarından bilgiler alan Arslan, memleketine döndüğünde helikopter yapımı için işe koyuldu. 60 beygir gücündeki benzinle çalışan jet-ski motoru temin eden Arslan, 4 metre uzunluğunda ahşap pervaneli ve alüminyum gövdeli tek kişilik helikopter yaptı. 500 metreye kadar yükselebilecek ve 1 saat boyunca havada kalabilecek helikopteri 2 bin liraya mal etti. Muhammet KAÇAR-DHA
#Htvhaberİstanbul, Büyükçekmece’deki Hezarfen Havaalanı’ndan kalkışından bir süre sonra irtibat kesilen ve Marmara Ereğlisi açıklarında düştüğü açıklanan tek motorlu uçakta hayatını kaybeden işkadını Lisa Şener’in babasının da olaydan birkaç saat önce Almanya’da hayatını kaybettiği ortaya çıktı. Yakınlarının acı haberi Şener’e uçuştan sonra vermeyi düşündükleri ancak gelen kaza haberi ile şoke oldukları öğrenildi.