Güncelleme Tarihi:
Samsun Çarşamba Havalima’ndan Ordu- Giresun Havalimanı’na gitmek üzere dün havalanan İstanbul Havacılık Kulübü’ne ait tek motorlu TC-GYZ tescilli TB10 tipi uçağın moturu iddiaya göre kalkıştan hemen sonra durdu. 56 yaşındaki Pilot Semih Güleçyüz idaresindeki uçağın irtifa alamaması üzerine pilot havalimanından yaklaşık bir kilometre uzaklıkta denize zorunlu iniş yaptı. Pilotun yanı sıra uçakta bulunan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZAYTEM) Kalite Müdürü Kıvılcım Ozaner ile çocukları Halil (8) ve Yiğit Ozaner (11) yara almadı. Samsun Sahil Güvenlik Hava Grup Komutanlığına ait eğitim uçuşu yapan helikopter, olaydan 14 dakika sonra bölgeye ulaşarak sahile indi. 4 kişi helikopterle kontrol amacıyla hastaneye götürüldü.
Uçakta ise ağır hasar meydana geldi. Olay sonrasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu’ndan 3 kişilik heyet gece Samsun’a geldi. Heyet üyeleri gece ve bu sabah olayın yaşandığı bölgede ve uçakta teknik inceleme yaptı. Zorunlu iniş sonrasında uçağın ağır hasar aldığı ve uçaktan yaklaşık 150 litre yakıt boşaltıldığı belirtildi. Olay yerinde yapılan incelemenin ardından uçak vinçle bulunduğu yerden alınarak 19 Mayıs İlçesi’ndeki Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ballıca Kampüsü’ndeki uçak hangarına götürüldü. Yapılacak inceleme ve araştırmanın sonrasında olayla ilgili rapor hazırlanacağını belirtildi.
Uçağın zorunlu iniş yaptığı Yalı Mahallesi Muhtarı Selami Şahin, "Uçakta evlerimizin üzerinden geçip denize iniş yaptı. Olayı görünce hemen koşup yardım ettik. Çocuklar uçaktan çıkıp kanatların üzerindeydi. Hemen yardım edip kıyıya getirdi. Sonra da helikopter gelip onları götürdü. Bize arıza nedeniyle iniş yaptıklarını söylediler. Bugün de inceleme yaptılar. Vinçle çekip uçağı götürdüler" dedi.
İstanbul Havacılık Kulübü’nün üyelerinin uçuşları için TC-GYZ tescilli TB10 tipi tek motorlu uçağı satın aldığı ve Türk tesciline girerek filoya katıldığı belirtildi. Kazanın olduğu sabah, üyelere uçağın kiralanabileceği bilgisi verildi. Tek motorlu, alttan kanatlı TB10 serisi, Fransız imalatçı Socata tarafından tasarlandı. Eğitim için de kullanılan uçakta 180 beygir gücünde Lycoming O-360-A1AD piston motor bulunuyor. İki palli pervanesi olan uçakta İki pilot ve iki yolcu toplam 4 koltuk yer alıyor. Maksimum bin 150 kilogram kalkış ağırlığına sahip olan uçak saatte en fazla 247 kilometre hıza ve 3 bin 48 metre irtifaya çıkabiliyor. Uçağın menzilinin ise bin 210 kilometre olduğu belirtildi.