Erkeklerin sperm değerleri 30 ila 35 yaşları arasında zirveye çıksa da sonrasında düşüşe geçmeye başlar. Bu, temelde oldukça ilginç bir bilgidir. 30-35 yaşları arasında sperm değerlerinde gözlemlenen yükseklik, doğurganlık azalmaya başlamadan önce üreme için en elverişli ortamı yaratır. Elbette bu yüksek değerler hep aynı kalmayacaktır. Yaşam boyu sağlıklı olduğunu düşündüğümüz spermlerimiz özellikle 40’lı yaşlardan itibaren sayıca azalmaya başlıyor, üstelik bu süreçte spermlerin kalitesi de bozuluyor. Gün içerisinde farkında olmadan yaptığımız birçok tercih sperm sağlığını tehlikeye atabiliyor ve sperm değerlerindeki düşüşün zamanından önce başlamasına neden olabiliyor. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı, aşırı egzersiz yapılması, mesleki olarak testislerin yüksek oranda ısınması ve tüketilen gıdalar sperm sayısını ve kalitesini düşürebiliyor. Bu haftaki köşe yazımda sperm sayısını azalttığı ve sperm kalitesini düşürdüğü yönünde fikir birliği olan gıdalar hakkında bilgi aktaracağım. Faydalı olması dileğiyle…
#BeslenmeDünyada ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada gelen KOAH, Türkiye’de de en sık görülen akciğer hastalıkları arasında yer alıyor. Ülkemizde 40 yaş üstü nüfusta yaklaşık her 5 kişiden birinin KOAH hastası olduğu kabul edilse de, tanı alamayan vakalar düşünüldüğünde gerçek rakamın çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) üyesi hekimler; KOAH’ın genel özelliklerinden hastalığın seyrine, KOAH ile diğer hastalıkların arasındaki ilişkiden pulmoner rehabilitasyonun tedavideki yerine kadar önemli konularda bilgi verdi.
#Sponsorlu İçerikErkeklerin doğurganlığı iyi sperm sağlığının anahtarı olarak bilinmektedir. Sperm kalitesi ve üretimi sıcaklık ve çevresel toksinlere karşı çok hassastır. Spermin kaliteli ve sağlıklı olması için onları vücudun geri kalanına kıyasla 2 derecenin alında bir sıcaklıkta tutulması gerekir. Spermogram sperm kalitesini ve miktarını değerlendirmektedir. İşte sperm kalitesi ve kaliteyi arttırmak için ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Sperm Kalitesi Nasıl AnlaşılırMesane kanseri dünya genelinde bakıldığında erkeklerde en sık izlenen 7. kanser türünü, cinsiyetten bağımsız olarak ise en sık izlenen 11. kanser türünü oluşturmaktadır. Hastalık erkeklerde kadınlara oranla daha sık izlenmekte ancak kadınlarda daha agresif seyrettiği bilinmektedir. Mesane kanseri genellikle ileri yaşlarda izlenmekte ve görülme sıklığı yaşla orantılı olarak artmaktadır. Ancak çocukluk çağı dahil her yaşta görülebileceği unutulmamalıdır.
#Mesane KanseriHava ve çevre kirliliğinin sonuçlarının sperm kalitesine yansıması mümkün mü? Peki ya çevreyi kirleten unsurların endokrin fonksiyonlarına etki etmesi? Bu yazımda hava ve çevre kirliliğinin sperm kalitesi üzerindeki düşürücü etkilerini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bu kez hem keyifli hem de düşündürücü okumalar diliyorum.
#Hava KirliliğiErektil disfonksiyon, diğer adıyla sertleşme problemi veya iktidarsızlık, son derece yaygın bir cinsel fonksiyon bozukluğudur. Geçtiğimiz yıl yapılan uluslararası bir araştırmaya göre 2025 yılına kadar, yani 4 yıl içinde dünya genelinde erektil disfonksiyon vakalarının 322 milyona ulaşması öngörülüyor.
#Sertleşme ProblemiMUŞ’ta, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik alınan önlemleri kapsamında, cadde, sokak, meydan, park ve bahçe gibi kamunun ortak kullanım alanlarında sigara ve benzeri tütün ürünlerinin kullanımı yasaklandı. Kent merkezinde denetim yapan polis ekipleri, sigara içen vatandaşları uyardı.
#MuşDilin üzerinde öbek şeklinde, çeşitli boyutlarda lekeler ya da yamalarla kendini gösteren, genellikle ağrısız bir durum olan harita dil, toplumun yüzde 2-3’ünde görülüyor. Harita dilin kadınlarda daha sık görüldüğünü vurgulayan Diş Hekimi İrem Arslan, “Çocukluktan itibaren görülebilse de 40 yaş üstü popülasyonda daha fark edilir olur. Irk, fiziksel özellik gibi ayrımlar olmaksızın tüm gruplarda eşit şekilde görülür. Stres, vitamin eksikliği, diyabet, alerji, hormonal değişikliklerin de harita dile sebep olduğu düşünülüyor” dedi.
#Harita DilSigara kullanımının koronavirüs riskini 14 kat artırdığına dikkat çeken Yeşilay, “Sigarayı bırakmanın tam zamanı” sloganıyla bir film hazırladı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Sigara hem bağışıklığı zayıflatarak tedaviyi güçleştiriyor, hem de virüsün solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor” dedi.
#YeşilayÜniversitelerde yeni eğitim yılı başladı. Evlerinden uzakta okuyan öğrenciler, öncelikle KYK yurtlarına ve bütçesine uygun evlere yerleşti. Bazı öğrenci ve ailelerinin tercihi ise özel yurtlar oldu. Yıllık ücretleri 2 bin 600’den başlayıp 37 bin TL’ye kadar çıkan yurtlarda hizmetler ‘5 yıldızlı otel’ konforuna kadar yükseliyor. Evcil hayvan besleme, üç öğün açık büfe, Türk hamamı, olimpik yüzme havuzu, öğrencilerin müzik yapabilecekleri müzik odası gibi olanaklar bulunuyor.
#GazetehaberleriBirçoğumuz için her saatte bir kişinin ağız kanserinden öldüğü gerçeği şaşırtıcı gelebilir. Her ne kadar ağız kanseri diğer kanser türleri arasında en masumu olarak bilinse de aslında durum sandığımızın tam tersidir. Diğer kanser türlerine nispeten daha ölümcüldür ve önemsemediğimiz belirtiler istenmeyen sonuçlara davetiye çıkarabilir. Radyasyon Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Vecdi Ertekin Ağız kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.
#Ağız KanseriYasal düzenlemeler ve alınan önlemlere rağmen Türkiye’de sigara kullanımı giderek artıyor. Uluslararası verilerle hazırlanan Tütün Atlası’na göre Türkiye’de 14.5 milyon yetişkin ve 252 bin çocuk sigara kullanıyor. İstatistiklere yansımayanlarla birlikte bu sayıların çok daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Uzmanların önerisi, üç ayaklı mücadele. Yani tütün ürünlerini kullananların bırakması, pasif etkilenenlerin korunması ve yeni kullanıma başlamanın önlenmesi.
#GazetehaberleriBugün yapılan açıklama ile beraber sigara fiyatlarının tarifesinde değişikliğe gidildi. Yapılan zammın duyurulmasıyla birlikte, özellikle tiryakiler sigara satış fiyatlarını araştırmaya başladı. 6 Nisan tarihi itibariyle güncellenen fiyat listesine göre en düşük bandrollü sigara fiyatı 11 liraya çıkarken, en yüksek fiyatlı sigaralar ise 15,5 lira oldu. Diğer firmaların da, benzer şekilde önümüzdeki günlerde sigara ürünlerine zam yapmaları bekleniyor. Peki sigara fiyatları ne kadar oldu? İşte, 2019 güncel sigara fiyatları...
#Sigara Fiyatları