Koronavirüs salgını yüzünden dünya genelinde yükselen gıda fiyatları, iklim krizine bağlı afetlerle de birleşince alarm vermeye başladı. Yayımlanan bilimsel raporlara göre, iklim krizinin önüne geçilmediği takdirde, 2050 yılında dünya genelinde tarım üretimi verimi üçte bir oranında düşecek. Bu çiftçilerin yüzde 50'den daha fazla üretim yapmak zorunda kalacağı anlamına geliyor. Hindistan, Rusya, ABD “nasıl önlem alırız”ı tartışıyor. Peki, Türkiye'de durum ne? İşte bugünümüzün ve yarınımızın fotoğrafı...
#İklim KriziKış sebzelerinde son dönemde yaşanan fiyat yükselişleri dikkat çekti. İstanbul halindeki fiyatlar geçen yıla göre neredeyse iki kat arttı. Sektör temsilcileri üretimin azaldığına ancak pandemi nedeniyle sebze ve meyveye talebin arttığına dikkat çekerken, girdi maliyetlerindeki yükselişin ve plansızlığın da fiyat artışında etkili olduğunu vurguladı.
#GazetehaberleriTürkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, ekmekle ilgili şok bir iddiayı gündeme getirdi. Demirtaş, buğday üretiminde sıvı gübre ve tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanılması halinde, ekmeğin insanlarda kanser riski oluşturabileceğini ileri sürdü. Demirtaş, Tarım Bakanlığı’nı daha sıkı denetime çağrırken, bakanlık, üretimden tüketime kadar denetimlerin yapıldığını söyledi.
#Özden GüngörDünya Sağlık Örgütü’nün salam sucuk ve sosisin kanser riskini artırdığını açıklaması Sağlık Bakanlığı’nın dikkatini çekti. Bakanlık bunun üzerine söz konusu şarküteri ürünlerinin kansere etkisi olup olmadığını araştırmak için acil bilim kurulunu toplayacak.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Et ve Süt Kurumu'nun "sıfır gümrük" ile ithalat yapmasına rağmen et fiyatlarının düşmemesinin nedeni olarak, aracıların piyasayı ve fiyatları manipüle etmesine bağladı ve "Et piyasası maalesef bunlara kalmış durumda" dedi.
#Et Ve Süt KurumuMANİSA’daki üzüm üreticileri ve sektör temsilcileri, kısa süre önce basında yer alan "Kuru üzümleri haşerelerden korumak için kurutmadan önce mazota batırıyorlar" iddialarına tepki gösterdi. Haberin asılsız olduğunu söyleyen üreticiler, herkesin rahatlıkla kuru üzüm tüketebileceğini söyledi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, dövizde artışa bağlı maliyet artışları nedeniyle Konya büyüklüğündeki patates üretim alanının üçte birinin ekilemediğine dikkat çekerek, fiyatlardaki artışın üretimdeki azalmadan kaynaklandığını vurguladı.
#İbrahim YetkinPİRİNCE uygulanan yüzde 8’lik KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin sadece kayıtdışılığı azaltacağını ifade eden Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, pirinçte çok rekabet olmadaığı için firmaların bu indirimi fiyatlara yansıtmayacağını iddia etti. Sektör temsilcileri ise “Hemen olmasa da indirimler olacaktır” diyor.
Türkiye genelindeki rekor soğukların yarattığı ‘don’ domates, salatalık ve biberi vurdu. Seralarda kömür ve odun yakan çiftçiler nöbet tutarak sıcaklıkları yükseltmeye çalıştı. Eskişehir’de ise aşırı kar yağışından dolayı 872 dekar alana sahip seralarda çökmeler yaşandı. Ürünler büyük zarar gördü.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyatları Endeksi Kasım’da 192.6 puan ile üçüncü ayda da yatay gelişmesini sürdürürken, geçen yılın aynı dönemine göre, 13 puan ya da yüzde 6.4 geriledi. Gıda fiyatlarının dünya üzerinde dibe inmesine rağmen Türkiye'de yükseliyor olması dikkatleri çekti.
Tarım Bakanlığı bu yıl elde kalan kurbanlıkların Et ve Süt Kurumu tarafından kilogramı 10.5 liraya alınabileceğini açıkladı. Kurban pazarlarında 13 liradan satılan kurbanlıklar için belirlenen fiyatın düşük olduğunu belirten sektör temsilcileri, açıklanan rakamla üreticinin zarar edeceğini ancak özel sektörün fiyatları daha da aşağı çekmesinin engellenmiş olduğu belirtildi.
TÜRKİYE Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz’un önceki gün yaptığı, “Çiftçiye, köylüye milletin efendisi derler, ama bence çiftçi milletin efendisi olmaktan çıkmış spekülatörlerin, stokçuların efendisi olmuş” açıklaması tarım ve gıda sektörünü karıştırdı. Ardı ardına açıklamalar yapan sektör temsilcileri Şemsi Kopuz’un yanlış bilgiler verdiğini iddia etti.
Rusya’nın batılı ülkelerden aldığı tarım, gıda ve süt ürünlerine ambargo uygulayacağını duyurması sonrası en büyük ürün tedarikçisi konumuna Türkiye geldi. Rusya’ya 1.5 milyar dolarlık yaş meyve-sebze satan Türkiye’nin, tüm gıda üreticileri Rusya’nın kararının fırsat olduğunu düşünüyor.
BOSNA Hersek’ten yaşanan sel felaketi sonrası söz konusu ülkeye destek olmak amacıyla bu ülkeden yapılacak hayvan ithalatında gümrük vergilerini sıfırladı. Ancak bu karar piyasayı karıştırdı. Sektör temsilcileri kararın hayvancılık sektörüne büyük zarar vereceğini söyledi.
#Bosna HersekET ve Süt Kurumu’nda et bulunamadığı gündeme gelirken, sektör temsilcileri piyasada hayvan sayısında sıkıntı yaşanmadığını, ancak besici ve toptancının et satışını yavaşlattığını iddia etti. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Kurban bayramı gelmeden et ve hayvan ithalatının önü açılmak isteniyor” dedi.
#BesiciBuğday, arpa, ceviz, kayısı ve elma üreticileri deyim yerindeyse bu yıl 'kan ağlıyor'. Don ve olumsuz hava koşulları kimi yerlerde tüm tarlaları kuruttu. Sıcak ve kurak iklimi seven kırmızı mercimek başta olmak üzere diğer bakliyatların ise üretimi bu yıl rekora koşuyor. Kırmızı mercimeğin üretiminin ise yüzde 25'lik artışla 450 bin tonu aşması bekleniyor.