Dünya farklı kıtalarda kuraklık ve sellerle boğuşurken, su krizi, savaş ve enflasyon gündeminin gölgesinde sessizce ilerlemeye devam ediyor. UNICEF’e göre, 2040 yılında 600 milyon çocuğun, su kaynakları son derece sınırlı bölgelerde yaşayacağı tahmin ediliyor. Türkiye Su Enstitüsü Politika Geliştirme Koordinatörü Dr. Tuğba Evrim Maden ise Türkiye’de su ihtiyacının arttığını belirterek, “20 yıl içinde ‘su sıkıntısı’ çeken ülkeler sınıfından çıkıp ‘su fakiri’ ülkeler sınıfına gireceğiz” dedi.
#KuraklıkMarmara Üniversitesi ve Tarım Orman Bakanlığı’nın ortak çalışmasıyla kentlerdeki atık sulardan alınan numunelerin tahlil edilmesi sonucunda bölgelerin COVID-19 yoğunluk haritaları çıkarılacak. Bu çalışma virüsün hangi bölgede ne kadar yoğun olduğunu tespit edecek ve gerekli önlemlerin bölgesel olarak hızla alınması sağlanacak.
#PCRTürkiye'de atık sularda koronavirüs yayılımıyla ilgili araştırma Tarım ve Orman Bakanlığı'nın web sitesinde hem İngilizce hem Türkçe yayınlanmaya başladı. Proje yürütücüsü Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, yoğunluğun olduğu üniversite kampüsleri, öğrenci yurtları, havaalanları gibi noktalardan alınacak atık su örnekleri ile virüsün bu noktalardaki yayılımının hızlı ve ekonomik bir şekilde kontrol edilebileceğini belirtti. Kocamemi, "Numuneler İstanbul haricinde iki haftada bir, İstanbul için haftalık alınıyor. Dalganın gelişini atık sularda çok daha önceden görmeye başlıyorsunuz. Ayrıca ne kadar ciddi boyutta olduğunu da daha sağlıklı olarak görüyorsunuz. Üniversite kampüslerinden numuneler alınarak erken uyarı sistemi oluşturulabilir" dedi.
#Atık SuTürkiye'de atık sularda koronavirüs yayılımıyla ilgili araştırma Tarım ve Orman Bakanlığı'nın web sitesinde hem İngilizce hem Türkçe yayınlanmaya başladı. Proje yürütücüsü Marmara Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, yoğunluğun olduğu üniversite kampüsleri, öğrenci yurtları, havaalanları gibi noktalardan alınacak atık su örnekleri ile virüsün bu noktalardaki yayılımının hızlı ve ekonomik bir şekilde kontrol edilebileceğini belirtti. Kocamemi, "Numuneler İstanbul haricinde iki haftada bir, İstanbul için haftalık alınıyor. Dalganın gelişini atık sularda çok daha önceden görmeye başlıyorsunuz. Ayrıca ne kadar ciddi boyutta olduğunu da daha sağlıklı olarak görüyorsunuz. Üniversite kampüslerinden numuneler alınarak erken uyarı sistemi oluşturulabilir" dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de koronavirüsün atık sulardaki varlığının araştırılması için devam eden çalışmalar sonucunda, virüsün yayılımı haritalar üzerinde gösterildi. Sonuçlara göre şu anda vaka sayılarının en yüksek olduğu iller İstanbul, Bursa ve Ankara. Mayıs ayında atık sulardaki virüsü bir anda görememeye başlayan proje ekibi, bunun nedeninin ise virüsün uğradığı mutasyon olduğunu ifade ediyor.
#Coronaİsmail Koyuncu, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü olarak atanmasının ardından araştırılan isim olmaya başladı. İTÜ bünyesinde pek çok görevde bulunan İsmail Koyuncu, TÜBİTAK bünyesinde de bazı görevlerde bulundu. Peki, Prof. Dr. İsmail Koyuncu kimdir ve nereli? İşte, İTÜ Rektörü İsmail Koyuncu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#İsmail KoyuncuTürkiye'de koronavirüsün atık sulardaki varlığının araştırılması için devam eden çalışmalarda ilk sonuçlar alındı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, "Analizlere bakıldığında atık suda SARS-CoV2'yi en yoğun olarak biz bugüne kadar, Konya ilinde gözlemledik. Konya ilini takip eden İstanbul'du. İstanbul ve Konya açık ara diyelim, onları takiben ise Bursa, İzmit, İzmir ve Antalya'nın bazı bölgelerinde virüs konsantrasyonlarına gözlemlenebilir mertebede rastladık" dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de koronavirüsün atık sulardaki varlığının araştırılması için devam eden çalışmalarda ilk sonuçlar alındı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, "Analizlere bakıldığında atık suda SARS-CoV2'yi en yoğun olarak biz bugüne kadar, Konya ilinde gözlemledik. Konya ilini takip eden İstanbul'du. İstanbul ve Konya açık ara diyelim, onları takiben ise Bursa, İzmit, İzmir ve Antalya'nın bazı bölgelerinde virüs konsantrasyonlarına gözlemlenebilir mertebede rastladık" dedi.
#KoronavirüsTürkiye'de koronavirüsün atık sulardaki varlığının araştırılması için devam eden çalışmalarda, önemli sonuçlar elde edildi. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bilge Alpaslan Kocamemi, "Dünyada ilk kez, çamur örneklerinden SARS-CoV2 taraması yapan ülke olarak literatürde yerimizi aldık. Bu çok önemli bir gelişmeydi. Bu analizler bize gösterdi ki çamur örneklerinde SARS-CoV2 daha yoğun olarak bulunuyor. Giriş sularından çok, çamur örneklerinde takip ile devam edebilme ihtimali ortaya çıktı. Bu konuyu değerlendiriyoruz." dedi.
#KoronavirusÜst Kademe Kamu Yöneticileri ile Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Atama Usüllerine Dair Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan 3 numaralı kararnamede yer aldı. Cumhurbaşkanı kararıyla ataması yapılanların görev süresi atandıkları tarihte görevde bulunan Cumhurbaşkanının görev süresini geçemeyecek. Cumhurbaşkanının görevi sona erdiğinde bunların görevi de sona erecek. Bu kişiler, yerlerine atama yapılıncaya kadar görevlerine devam edebilecek. Görev süresi 3 ve 4 yıl olan kadro, pozisyon ve görevlere atananlar, Cumhurbaşkanının görev süresinin sona ermesini beklemeyecek. Cumhurbaşkanı kararıyla göreve gelenler, atandıkları kadro, pozisyon ve görevlerde 657 sayılı Kanun'un ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın sözleşmeli olarak da çalıştırılabilecek.
#KHKTaşeron düzenlemesi ile bazı gelişmelere tanık olan işçiler, düzenleme içerisinde yer alan maddeleri sorguluyor. Taşeron işçilere kadro kimleri kapsıyor sorusuna cevap arayan vatandaşlar, son durum hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, KİT'lerin son durumu ne oldu? İşte, taşeron işçilere kadro konusunda detaylı bilgiler
#TaşeronTaşerona kadro kapsamında Resmi Gazete'de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlemeler hayata geçti. Yayımlanan taşeron düzenlemesinin ardından açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, kadroya geçme hakkının verileceği kurumların ismini duyurdu. Peki, taşerona kadro kapsamında belediyelere ve KİT'lere kadro verilecek mi? İşte, taşeron işçilerin maaşları ve merak edilen tüm detaylar
#Jülide SarıeroğluÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron düzenlemesini kapsayan kurumlar hakkında açıklama yaptı. TBMM başta olmak üzere birçok kurumun adını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, taşeron kapsamında kadroya geçen kurumların yanı sıra sınavlar ve belediye çalışanlarına da değindi. Peki, taşerona kadro çerçevesinde hangi kurumlar kadroya alınacak? İşte, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bakan Sarıeroğlu'dan taşeron işçilere kadronun detayları
#TaşeronTÜRKİYE Su Enstitüsü’nün (SUEN) web sayfasına göz atıyor ve özetle paylaşıyoruz ki, “Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı kamu ve tüzel kişiliğini haiz, özel bütçeli bir kurum olan SUEN, “...sürdürülebilir su yönetimi, su politikalarının geliştirilmesi, sürdürülebilir enerji ile yerel ve küresel su sorunlarının çözümü için kapasite geliştirme gibi konularda ulusal ve uluslararası kurumlarla yakın işbirliği içinde çalışmaktadır...”
#İzmir100’den fazla kamu kurum ve kuruluşunu özelleştirme kapsamına alan pakete ilişkin tartışmalar sürüyor. Ekonomi bürokratları yasa çıktıktan sonra tüm kurumların taşınmazlarını bildireceğini ve bunların özelleştirme kapsamına alınacağını belirtirken MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta maddenin hükümetin ekonomiye kaynak arayışının bir parçası olduğunu söyledi.
#ÖzelleştirmeOrman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürü Cumali Kınacı, İstanbul'da metrekareye dünden bu yana 25 kilogram yağış düştüğünü belirterek, "25 kilogram, en azından belli seviyede su ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Ama bu ne kadar olur? Bir ay, iki ay değil, İstanbul'un bir hafta ile 10 gün kadar su ihtiyacını karşılar" dedi.
#Melen Çayı