Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Türkiye-Güney Kore iş birliği konusunda bir yol haritası imzaladık. Her seviyede ilişkiler ivme kazanacak." ifadelerini kullandı.
#DıişleriÇevre kirliliği, küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık gibi sorunların artışıyla, teknolojinin doğal kaynakları koruma ve sürdürülebilir kılma üzerindeki etkisi her geçen gün daha da dikkat çeken bir konu haline geliyor. Günümüzde çevre kirliliği ve kaynakların etkili kullanımını sağlamak için pek çok teknoloji geliştirilmekte. Son günlerde bu anlamda en dikkat çeken birlikteliklerden biri 2021 yılının başında, Dr. R. Erdem Erkul tarafından kurulan Cerebrum Tech’den geldi.
#Çevre KirliliğiABD'de açıklanan verilerden alınan sinyallerle faiz indirimine yönelik beklentiler güç kazanırken, yatırımcıların risk iştahında artış görüldü. Fed'in gelecek haftaki toplantısında 25 ya da 50 baz puanlık faiz indirimine gidebileceği yönündeki beklentiler "yüzde 50'ye yüzde 50" düzeyinde eşit oranda bulunuyor.
#FedMillî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın ev sahipliğinde 2024-2025 eğitim öğretim yılı hazırlıkları kapsamında gerçekleştirilen toplantıda 81 ilin valisi ile milli eğitim müdürleriyle bir araya geldi. Bakan Tekin toplantıda yaptığı konuşmada, “Bize özgü bir model olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni geliştirdik” dedi.
#MEBDünyanın en prestijli açık su yüzme yarışlarından ve Türk sporunun geleneksel organizasyonlarından 36. Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, kıtaları birbirine bağlayan benzersiz rotasıyla, 5 kıtadan 2 bin 800’ü aşkın yüzücüye unutulmaz anlar yaşattı.
#Boğaziçi Kıtalararası Yüzme YarışıParis 2024 Olimpiyat Oyunları; sadece sporun coşkusuyla değil, tarihi, tartışmalı ve görkemli açılışı, siyasi ve sosyal mesajları, epik, bazen de lirik hikayeleri, teknik aksaklıkları, olmazsa olmaz skandalları, fenomenleri ve ikonlarıyla hafızalarda derin izler bıraktı. Bu yazıda; Paris 2024'te çok konuşulan, tartışmalara neden olan, akıllardan çıkmayacak türde, açılıştan kapanışa kadar biraz da magazinsel olayları bulabilirsiniz.
#Paris2024Economist Impact’in yayınladığı dünyanın ilk Sağlık Kapsayıcılık Endeksi, ülkelerin sağlık okuryazarlığından erişilebilirliğe kadar birçok konuda karnesini ortaya koydu. Haleon’un desteğiyle hazırlanan ve 40 ülkenin yer aldığı endekste Türkiye’nin genel notu ‘orta’ oldu. Tüm dünyada 170 milyar poundluk büyüklüğe sahip tüketici sağlığı alanında Türkiye’nin gitmesi gereken uzun bir yol var.
#Economist ImpactDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarBRICS, önemli organizasyonlardan birisidir. Temelinde Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin bir araya gelmesiyle oluşan BRICS ülkeleri, yüz ölçümü bakımından dünyanın 3'te 1'lik kısmını elinde bulunduruyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin BRICS grubuna katılma konusundaki ilgisini memnuniyetle karşıladığını ve bu konunun birliğin zirvesinin gündemine taşınacağını duyurdu. Bu nedenle Brics Türkiye ilişkisi merak ediliyor. Peki, BRICS nedir, üyeleri kimler? BRICS ne zaman kuruldu? İşte Brics ülkeleri isimleri....
#BRICSTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili olarak "Şimdiye kadar ziyaret ettiğim partiler, anayasa çalışmaları için kapıyı açık tutmuştur. Yöntemi bulunduktan sonra esas tartışma, konulara girildikçe ortaya çıkacaktır" açıklamasını yaptı.
#Numan KurtulmuşSanayicilere yapay zekâ ve dijitalleşme çağrısı yapan ASO Yönetim Kurulu Başkanı Seyit Ardıç, “Dijital dönüşüme yatırım yapmayı planlayan firmaların oranı maalesef arzu ettiğimiz düzeylerden çok uzak. Dijitalleşmeyi konuşuyoruz ama konuşmaktan daha fazlasını yapamıyoruz” dedi.
#Murat YILMAZ1950’lilerden beri dünya kirlenmeyi de hızlandıran yeni bir istismar ekonomisine girmiştir. Tabiatın tahribi artmıştır. Dünya kesif bir kirlenme ve asıl beteri beslenme krizine doğru gidiyor. Nüfusun artışında azalma bekleniyor. Ama bu herhâlde öbür çöküşü karşılayacak kadar olmayacak. Gelecekte su ve gıda problemi büyüyecek ve kavgalar bunun etrafında dönecek.
#2. Dünya SavaşıYapı, inşaat malzemeleri ve teknolojileri alanında dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, 17-20 Nisan tarihleri arasında küresel yapı ve inşaat sektörünün temsilcilerini TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde buluşturacak. Bu yıl 46’ıncı kez kapılarını açacak, 55 bin kişinin beklendiği fuar, katılımcılarına benzersiz ihracat olanakları sunacak.
#Sponsorlu İçerikYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarTürkiye ile KİK arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini tekrar başlatmak üzere imzalar atıldı. Bu gelişmeyi mercek altına alan Londra merkezli Middle East Monitor atılan adımın Körfez ülkeleri için önemine vurgu yaptı ve 'Körfez ülkeleri yerel sanayilerin geliştirilmesi ve teknoloji transferi konusunda yardım için Türkiye'ye bakıyor' yorumunda bulundu.
#TürkiyeTürkiye ile KİK arasında Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerini tekrar başlatmak üzere imzalar atıldı. Bu gelişmeyi mercek altına alan Londra merkezli Middle East Monitor atılan adımın Körfez ülkeleri için önemine vurgu yaptı ve 'Körfez ülkeleri yerel sanayilerin geliştirilmesi ve teknoloji transferi konusunda yardım için Türkiye'ye bakıyor' yorumunda bulundu.
#TürkiyeCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuşuyor. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail'in çok büyük medya, ticari ve finans güçleri olduğunu belirterek, "Ama halkın vicdanı ve aklı, bunların üstündedir. Eğer bu insanlık cephesini kuvvetlendirirsek, İsrail adım adım yalnızlaştığı bir sürecin içinde bulacaktır kendisini" dedi.
#Numan KurtulmuşG20 üyesi ülkelerin gençlik örgütleri başkanlarının İstanbul’da bir araya getiren TÜGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Yıldırım, zirvede hem geleceğin liderlerine ülkemizi tanıttıklarını hem de yeni iş birliği anlaşmalarına imzaların atıldığını söyledi.
#TÜGİADTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasının ardından yapılan ilk uluslararası toplantıdaki oturumlar ve mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve buraya insani yardımların ulaştırılabilmesi için diplomasi yürüttü.
#Numan KurtulmuşTürkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İsrail-Filistin çatışmasının ardından yapılan ilk uluslararası toplantıdaki oturumlar ve mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmelerde, Gazze’deki sivillere yönelik saldırıların sona erdirilmesi ve buraya insani yardımların ulaştırılabilmesi için diplomasi yürüttü.
#Numan Kurtulmuş