‘Felsefi Tartışma Çevreleri: Berlin-İstanbul’, Nicolai Hartmann ve Takiyettin Mengüşoğlu’nun belli bir felsefi problem etrafındaki felsefi tartışma oturumlarının tutanaklarından, notlarından oluşuyor. Bu notları, derleyip tercüme ederek kitap haline Yusuf Örnek getirmiş. Kitabın Mengüşoğlu’nun Almanya’daki öğrencilik yıllarına ışık tutuyor olması heyecan verici. Zira yetişme yılları, bir filozofun özel hayatı gibidir.
#Felsefi Tartışma Çevreleri: Berlin-İstanbulİnsan nedir? Peki ya robotlar? Herkesin değerlendirmeleri neden birbirinden farklı? Birinin ‘iyi’ dediğine diğeri neden’ kötü’ der? Onunki bu sorulara bir cevap vermek üzere geçmiş bir ömür… Uluslararası Felsefe Kuruluşları Federasyonu Onursal Başkanı ve Türkiye Felsefe Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ile hem eski fotoğraflara göz attık hem de bu soruların cevaplarına yanıt aradık…
#Prof. Dr. Ioanna KuçuradiTürkiye Felsefe Kurumu tarafından yayımlanan, Füsun Akatlı’nın 70’li yıllarda yazdığı doktora tezi ‘Edebiyat Eserlerini Doğru Değerlendirme Problemi ve İki Çağdaş Düşünür: I. A. Richards ve N. Hartmann’, tarihsel bakımdan ve Akatlı’daki teorik değişimi göstermesi bakımından önemlidir.
#Füsun AkatlıKitapların, dergilerin tarihinin gizli bekçisi sahaflar arasında kitap yazan çok sayıda isme rastlanır. Örneğin Sahaflar Çarşısı’ndan Şemsettin Yeşil ve Muzaffer Ozak tasavvufi alanlarda yayınlar yapmıştır. İstanbul Kitabevi’nin kurucusu sahaf Ali Ertem ‘Namık Kemal’in Mektupları’ adlı bir edebiyat araştırması, sahaf Turhan Türkmenoğlu ise ‘Sudaki Nakış Ebru’, ‘Türkçe Okunuşlu Osmanlıca Metinler’ gibi eserler yazmıştır.
#Arslan KaynardağÜsküdar Üniversitesi Senatosu tarafından 24 altın değeri yaşatmak amacıyla kamuoyu tarafından alanında örnek olan kişi ve kurumlara verilen Yüksek İnsani Değerler Ödülleri, beşinci kez sahiplerini buldu. Törende ödül alan Devlet Tiyatroları Sanatçısı Turgay Tanülkü, ödülünü alırken duygusal anlar yaşadı. Tanülkü duygu yüklü konuşmasında bu ülkeye çok şey borçlu olduğunu söyledi.
#Turgay TanülküTaslak müfredatla ilgili tartışmalar sürüyor. Biz de alanında uzman isimlere müfredatı sorduk. Kimi evrimsiz biyoloji olmayacağını söyledi, kimi ise matematikte ‘analiz’ kelimesinin geçmemesini eleştirdi. Ortaklaştıkları nokta da vardı: Güncelleme için çalışılması olumlu.
#GazetehaberleriDünyada felsefenin en önemli otoritelerinden biri... İnsan hakları konusunda Türkiye’de çok önemli çalışmalara imza atmış bir uzman... Öğrencilerinin hep minnetle andıkları idol öğretmen... Bu yıl ‘Felsefe ve İnsan’ temasından hareket eden TÜYAP Kitap Fuarı’nın onur yazarı... Felsefeci Prof. Dr. İoanna Kuçuradi’yle bugünün meselelerini konuştuk.
#İoanna Kuçuradi15 Nisan 2016’da Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı, “Seçmeli Düşünme Eğitimi Dersi” yerine “Ortaokul Düşünme Eğitimi Dersi’nin 7 ve 8’inci sınıflarda okutulması”na karar verdi. Uygulama 2017-2018 eğitim-öğretim yılından itibaren kademeli olarak başlayacak.
#Ders