Türkiye Bilimler Akademisi haberleri sayfasında Türkiye Bilimler Akademisi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1229 Türkiye Bilimler Akademisi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Artan enerji talebini karşılamak, güvenli üretim sağlamak ve çevreciliği desteklemek için biyoyakıt kullanımının arttırılması gerektiği kaydedilen Türkiye Bilimler Akademisi’nin son enerji raporunda çiftçilerin, kavak, söğüt, meşe, karaçam gibi ağaçlardan enerji bitkisi tarımına teşvik edilmesi önerildi. Raporda düşük maliyetle üretilecek enerji bitkilerine Ar-Ge desteği verilmesi de teklif edildi.
#Türkiye Bilimler AkademisiTürkiye Bilimler Akademisi'nin (TÜBA) görev ve yetkileri, asosye, asli, şeref üyeliği şartlarıyla ve bunların seçilme usulleriyle Genel Kurulu, Akademi Konseyi ile Akademi Başkanlık yapısına ilişkin düzenlemeye gidildi.
#Türkiye Bilimler AkademisiTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü arasında Araştırma, Geliştirme, Eğitim ve Uygulama Merkezi'nde (ARGEM) bilimsel danışmanlık hizmeti verilmesine ilişkin iş birliği protokolü imzalandı.
#Milli Eğitim BakanlığıTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina dönemine girildiğini belirtip, sert bir kış yaşanacağını söyledi. Prof. Dr. Yaşar, "Son 50-60 yılın son soğuk zamanlarından biri olacağını düşünüyorum. Verilere göre öyle gözüküyor" dedi. Açıklamanın ardından la nina etkisi merak edilmeye başlandı. Peki, La Nina nedir, Türkiye etkisi nasıl olur? Soğuklar ne zaman gelecek 2025? İşte La nina 2024 detayları...
#La NinaTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina dönemine girildiğini belirtip, sert bir kış yaşanacağını söyledi. Prof. Dr. Yaşar, " Son 50-60 yılın en soğuk yıllarından biri olacağını düşünüyorum. Çünkü bütün veriler de bu yönde." dedi.
#Prof. Dr. Doğan YaşarTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, La Nina dönemine girildiğini belirtip, sert bir kış yaşanacağını söyledi. Prof. Dr. Yaşar, "Son 50-60 yılın son soğuk zamanlarından biri olacağını düşünüyorum. Verilere göre öyle gözüküyor" dedi.
#La NinaTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'in yüzde 30'luk su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 13,88'e düştüğünü belirterek, "Kasım ayı da kurak geçecek. Yüzde 10'ların altına düşebilir. Yapmamız gereken suyumuzu dikkatli kullanmak" dedi.
#İzmirTÜRKİYE Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, suda soğuma ve ısınmanın sürekli olarak gerçekleştiğini söyleyerek, deniz suyu sıcaklıklarında düşüş görülse de sıcaklığın hala ortalamanın üstünde seyrettiğini aktardı.
#TÜBATürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Karşıyaka yangınında çarpık kentleşmeye dikkat çekti: “İzmir’de yerleşim yerleri ormanın içine girmiş. Kuvvetli rüzgâr güneye doğru devam etseydi Karşıyaka’nın tutuşması engellenemezdi, şehir yangına teslim olabilirdi.”
#KarşıyakaProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'deki çarpık kentleşmenin en büyük sonuçlarından birinin Karşıyaka'da çıkan yangında görüldüğüne dikkat çekerek, "Karşıyaka, Yamanlar'da tehlikenin ucundan döndü. 17 bina yandı ama kuvvetli rüzgar güneye doğru devam etseydi Karşıyaka'nın tutuşması engellenemezdi, şehir yangına teslim olabilirdi. İzmir'de yerleşim yerleri ormanın içine girmiş durumda. Ormanlık alanlarla yerleşim yerlerinin arasındaki mesafe açılmalı" dedi.
#İzmirSu ve hava sıcaklıklarında yavaş yavaş ortalamanın altına düşüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Eylül ayında eğer bu sıcaklık devam ederse, tropikal fırtınalar ortaya çıkar. Bize çok güzel yağış getirir. Eylül ayında güzel bir yağış alma ihtimalimiz çok yüksek” dedi. Prof. Dr. Yaşar, “Süper EL Nino demek, deniz suyu sıcaklığında yaklaşık 2 derece kadar yukarı çıkmak demek. 14 Temmuz’dan sonra süper El Nino yavaş yavaş azalmaya başladı. Eylül ayı ortalama sıcaklıklarını mevsim normallerine çekti. Sonraki süreçte ‘La Lina’ dediğimiz çok sert soğuma olayını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
#La LinaSu ve hava sıcaklıklarında yavaş yavaş ortalamanın altına düşüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Eylül ayında eğer bu sıcaklık devam ederse, tropikal fırtınalar ortaya çıkar. Bize çok güzel yağış getirir. Eylül ayında güzel bir yağış alma ihtimalimiz çok yüksek” dedi. Prof. Dr. Yaşar, “Süper EL Nino demek, deniz suyu sıcaklığında yaklaşık 2 derece kadar yukarı çıkmak demek. 14 Temmuz’dan sonra süper El Nino yavaş yavaş azalmaya başladı. Eylül ayı ortalama sıcaklıklarını mevsim normallerine çekti. Sonraki süreçte ‘La Lina’ dediğimiz çok sert soğuma olayını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
#La LinaProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğüne dikkati çekti. Prof. Dr. Yaşar, "İzmir'in en büyük sorunu ne ulaşım ne körfezin kokması ne kirlilik ne de başka bir şey. Uzun vadede tek bir olay var; çökme. Önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane'ye kadar gelebilir" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Doğan YaşarProf. Dr. Doğan Yaşar, İzmir'de zeminin her yıl 1,5 santimetre çöktüğüne dikkati çekti. Prof. Dr. Yaşar, "İzmir'in en büyük sorunu ne ulaşım ne körfezin kokması ne kirlilik ne de başka bir şey. Uzun vadede tek bir olay var; çökme. Önlem alınmazsa 50-60 yıl sonra deniz suyu Basmane'ye kadar gelebilir" ifadelerini kullandı.
#İzmirDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
#Prof. Dr. Doğan YaşarTürkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, okyanusların çok ısınması anlamına gelen El Nino'nun halen devam ettiğini ancak yavaş yavaş etkisini kaybettiği belirtip, "Bunun arkasından 'La Nina' gelecektir ve soğumaya dönüş olacaktır" dedi.
#Hava DurumuMilli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından ‘Cumhuriyetin 100. Yılı: Eğitimde Geleceğe Bakış Raporu’ yayımlandı. Rapor, cumhuriyetin ikinci yüzyılında eğitim sisteminin şekillenmesi ve güçlendirilmesi için rehber olması amacıyla hazırlandı.
#Eğitimde Geleceğe Bakış RaporuMillî Eğitim Bakanlığı, eğitimin bugünü ile geleceğini öğretmenlerin fikirleri yönünde mercek altına almak ve eğitimde Türkiye Yüzyılı’na nasıl en iyi katkıda bulunabileceklerini ortaya koymak amacıyla 26-27 Aralık tarihlerinde Ankara’da “Öğretmenlerin Gözüyle Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim” sempozyumu düzenleyecek.
#Millî Eğitim BakanlığıKuzeyinde tarih ve deniz, güneyinde şelale ve yaylalar var ama asıl en önemlisi akşam evlerde, uykuda huzur var… 1999 depreminden sonra, bugün kentsel dönüşüm modeliyle örnek olan şehir Düzce’de Belediye Başkanı Faruk Özlü ile beraberiz. Hem mühendis-bakan-belediye başkanı olma hikâyesini dinledik hem de geçmişten bugüne çıkarılan derslerle güncel konulara eğildik. Gündem deprem. Başkan Özlü, “Bugün Düzce yüzde 75 oranında yeni konut stokuna sahip bir şehir. Konutunuz yeniyse rahat uyuyacaksınız. Düzce halkı geceleri rahat uyuyor” diyor.
#DüzceYükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 3 üniversite ortaklığında kurulan Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (NÖROM) yapay zekâ çalışmalarına ivme kazandıracağını söyledi. Özvar, "2024-2025 yılı itibarıyla yapay zekâ temelli yeni programlar açılacağını ve üniversitelerimizde bu programlar vasıtasıyla üniversite sınavlarına girecek öğrencilerimize bu alanda yetkinlik kazandırmaya başlayacağımızı duyurmak isterim" dedi.
#YÖK BaşkanıAkademik hayat birçok süreci yapısında barındırır. Her aşaması akademik yolda yürüyen bilim yolcularını ayrı bir olgunlaşma sürecine yönlendirir. Yüksek lisans eğitimiyle başlayan heyecan, umut ve azim dolu bu süreç birçok sorumluluğu yükler bilim insanlarının omuzlarına. Her bir süreç bir sonraki süreç için altyapı ve çalışma ortamı oluşturur. Yapılacaklar listesi zihinlerinde akademik çalışmaların göbeğinde bulur bilim yolcuları kendilerini. Akademik hayata yeni adım atmış genç filizler güzelliklerle dolu bu serüvene başladığı andan itibaren bilim okyanusuna derin dalışlar yapar ve bilimin rengarenk dünyasında güzel bir yer edinebilme fırsatı yakalarlar. Akademisyen olma hedefi toplumun geniş kesimi tarafından benimsendikçe akademik yolda yürüme azmi, sevgisi ve üretkenliği doğrusal olarak artmış olur. Akademisyenlik sadece bir meslek değil aynı zamanda bir yaşam biçimidir. Akademik çalışmaları hayatının bir parçası olarak gören her bilim insanı için başarı kaçınılmaz olur.
#Konuk YazarMilli Eğitim Bakanlığı, Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında eğitimin bugünü ve geleceği konusunda öğretmenlerin görüşlerinin alınması ve 'Türkiye Yüzyılı'na eğitimle en iyi nasıl katkı sunulabileceğini ortaya koymak için 'Teknoloji ve Eğitim Bölgesel Çalıştayları' yapılacağını duyurdu.
#MEBSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bakanlık görevine gelmesinin akabinde araştırılan isim oldu. Daha önce aynı bakanlıkta Bakan Yardımcısı olarak görev alan Mehmet Fatih Kacır kimdir, nereli, kaç yaşında sorularının yanıtları vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki, Mehmet Fatih Kacır kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte Mehmet Fatih Kacır'ın hayatı hakkında bilgiler...
#Mehmet Fatih Kacır