İlk kez bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Albay Alper Gezeravcı’nın uzaya çıkması ile ülkemizde uzaya olan merakın da katlandığını görüyoruz. Bilindiği üzere aralarında Alper Gezeravcı’nın da bulunduğu dört kişilik mürettabattan oluşan Spacex firmasının Axiom3 ekibi Falcon 9 roketiyle, 19 Ocak’ta 00.49’da fırlatıldı ve mürettebatın yer aldığı Dragon kapsülü 36 saat sonra Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) kenetlendi. Alper Gezeravcı’nın, ISS’de geçecek 14 günlük süre zarfında, programa dâhil edilen 13 bilimsel deneyi gerçekleştirmesi planlanmıştı.
#Konuk YazarTürkiye’nin uzay yolculuğu ve ilk astronotumuz Alper Gezeravcı için yapılan yorumlara bakınca, ‘Dünyada kendi insanını böylesine değersizleştiren başka bir ülke var mı?’ diye düşünüyor insan. Oysa henüz 100 yaşındaki Cumhuriyetimizin prestiji ve gelecek nesiller adına çıkılan bu yolculuğu hafife almamak gerek. Neden mi?
#UzaySanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, CNN Türk'te Türkiye'nin Uzay Yolcuları ile ilgili açıklamalarda bulundu. "Türkiye olarak uzay programlarına yönelmemiz gerektiğini biliyorduk" diyen Bakan Varank, "Milli programla daha da odaklı bir şekilde çalışmaya başladık. İlan ettiğimiz hedefleri birer birer yerine getiriyoruz" ifadelerini kullandı.
#UzakNASA’nın keşif aracı Perseverance, gezegenin yüzeyine indiğinden beri Instagram’da karşıma çıkan beş fotoğraftan biri Mars manzaralı! Stephen Hawking “İnsanlık hayatta kalmak için uzaya yönelmeli” diyerek içimize kurt düşürüp öyle gitmişti. Uzay hayalleri pazarlanıyor ama...
#YazarTürkiye’de astronomi biliminin halini tartıştığımız yazı dizisinin ilk 2 bölümünde ülkemizdeki astronomi bölüm başkanlarının, Tübitak Ulusal Gözlemevi müdürü ve Türk Astronomi Derneği başkanının görüşlerine yer verdik. Ülkemizde astronomi biliminin yaşadığı sorunları ve kazanımları ortaya koymaya çalıştık. Yazı serisinin 3. ve son bölümünde ise astronomi öğrencisi veya henüz mezun olmuş genç astronomların hazırlanan 10 soruluk ankete verdikleri yanıtları değerlendireceğiz.
#TürkiyeTürkiye’de astronomi biliminin durumunu gözler önüne seren yazı dizisinin 2. kısmı Akademisyenler Konuşuyor röportajlarla devam ediyor. Yazı dizimizin bu bölümünün konukları Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölüm başkanı Prof. Dr. Selim Osman Selam (SS), Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri bölüm başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük (İK) ve Tübitak Ulusal Gözlemevi müdürü Prof. Dr. Halil Kırbıyık (HK). İlk bölümdeki sorularımıza onların da yanıt vermesini istedik.
#AstronomiBu yazı dizisi ile Türk Uzay Ajansı kurma çalışmalarının sıklıkla dillendirildiği şu günlerde ülkemizin uzay bilimlerinde nerede olduğunu okuyuculara aktarmayı amaçlıyorum. Bildiğimiz gibi birçok ülke uzay bilim ve teknolojilerine ciddi miktarlarda yatırım yapıyor. Bir süredir daha da artan bir sesle #gelecekuzayda dememin nedeni de budur. Bu yazı ile ülke olarak biz bu geleceğin neresindeyiz öğrenmiş olacağız.
#AstronomiDünyanın en popüler arama motoru Google, Philae’nın devrim sayılan inişini es geçmedi ve doodle’laştırdı. Dünyanın sırrını arayan Rossetta adlı uzay aracı, 10 yıllık serüveninden sonra 67P Churyumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı'nın üzerine 'Philae' isimli modülü indirmeyi başardı. Philae'nin alacağı örnekler, bir teoriye göre dünyada yaşamı başlatan Kuyruklu yıldızlar hakkında önemli ipuçları barındırıyor. ESA’nın internete verdiği ses kaydı ise dünyanın gündemine oturdu...
#GoogleTürk Silahlı Kuvvetleri (TSK), üzerinde uzun süreden beri çalıştığı, uzaya bir Türk astronot gönderme projesinde atağa kalktı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın koordinasyonuyla Türk Uzay Ajansı'nın çalışmalarının tek bir merkezde toplanmasını da dikkate alan Genelkurmay Başkanlığı, orta vadede Amerikan uzay programları çerçevesinde bir Türk subayı astronot olarak yetiştirip uzaya göndermeyi planlıyor.
Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve milli SİHA'ların öncü ismi Özdemir Bayraktar, vefatının üçüncü yılında anılıyor. Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı ile 13 binden fazla öğrenciye burs verildi. Temellerini attığı Baykar'ın SİHA ve TİHA ihracatı başarısı, Selçuk ve Haluk Bayraktar'a vergi şampiyonluğu getirdi.
#Özdemir BayraktarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana Şakirpaşa Havalimanı'nda düzenlenen TEKNOFEST 2024'te yaptığı açıklamada "İsrail, Hamas bahanesiyle önce Gazze'yi işgal etti, şimdi de Hizbullah bahanesiyle Lübnan'da kan döküyor" dedi. Erdoğan, "Bölgede ateşkese, barışa ve huzura her yaklaşıldığında, İsrail hükümeti bu süreci dinamitleyecek bir provokasyona imza atıyor. Ateşi tüm bölgeye yaymak, coğrafyamızı kana ve gözyaşına boğmak için her yola başvuruyorlar. Uluslararası hukuk tamamen rafa kaldırılmış durumda" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#TÜBİTAKTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#UludağUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN Türk'te Fulya Öztürk'ün moderatörlüğündeki Akıl Çemberi programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın 9 Temmuz Salı günü saat 00.20'de ABD'deki Space X merkezinden fırlatılacağını belirterek, "Yerlilik yüzde 80 üzerinde. Genel üretimi bizde, yüzde 10-15 civarında dış girdi var. Bu da başlangıç için çok normal" dedi.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, CNN Türk'te Fulya Öztürk'ün moderatörlüğündeki Akıl Çemberi programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın 9 Temmuz Salı günü saat 00.20'de ABD'deki Space X merkezinden fırlatılacağını belirterek, "Yerlilik yüzde 80 üzerinde. Genel üretimi bizde, yüzde 10-15 civarında dış girdi var. Bu da başlangıç için çok normal" dedi.
#Abdulkadir UraloğluDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk Yazar