2021 yılında gerçekleştirdiği 25,4 milyar dolarlık ihracat ile yeni bir rekora imza atan kimya sektörü, yeni dönem için hedef yükseltti. İKMİB Başkanı Pelister, ihracat hedefini 40 milyar dolar açıkladı. Pelister ayrıca, yeni dönem birlik başkanlığı için de yeniden aday olduğunu duyurdu.
#İKMİB2021 yılında gerçekleştirdiği 25,4 milyar dolarlık ihracat ile yeni bir rekora imza atan kimya sektörü, 2030 vizyonu doğrultusunda hedeflerini belirledi. İKMİB’de önümüzdeki icraat dönemi için yeniden Başkan adaylığını açıklayan Adil Pelister, 40 milyar dolarlık ihracat hedefi ile Türk kimya sektörünü küresel ticarette geleceğe taşıyacak ve sanayide dijital dönüşüme öncülük edecek yeni bir ekosistem kuracaklarını belirtti.
#Kimya SektörüKimya alanında ham madde ve ara mamullerdeki yüzde 70 dışa bağımlılığı ciddi boyutlarda azaltacak yeni bir yatırım projeksiyonu sunan çalışmayla İKMİB, Türk kimya sanayine güç katacak öncelikli ürünlerin yerli olarak üretilmesiyle toplamda 20,7 milyar dolarlık ithalatın önüne geçileceğini öngörüyor.
#İKMİBAbana’dan 55 yıl önce gemiyle kaçıp, Perşembe Pazarı’na gelen Mesut Yılmaz’ın kurduğu Yılmaz Redüktör, Almanya ve İngiltere’ye kendi markasıyla ‘motor gücünü düzenleyen’ redüktör satıyor. Yılmaz’ın 3 oğlu redüktörde Türkiye’yi bilgi ve teknoloji merkezi yapıp, Çin’e kadar uzanmak istiyor.
Türk ihracatçılar stant kiraladıkları fuara vize çıkmadığı için katılamadı. Almanya’nın Köln kentindeki IAV Uluslararası Spot Export Fuarı’na yöneticiler değil sadece ürünler gidince, stantların başında durmak gurbetçi akraba ya da yakınlara düştü.
#IAV Uluslararası Spot Export FuarıTürk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLAYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk YazarTürkiye-Suudi Arabistan Yatırım ve İş Forumu toplantısında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Suudi Arabistan ile 2023 yılında ikili ticaret hacmimiz 6,8 milyar dolara ulaştı. Burada 2 yılda yüzde 50’ye yakın ticaret hacminde artış gerçekleşti. Ticaret hacmimizi, dengeli ve hızlı bir şekilde artırarak kısa vadede 10 milyar doların üzerine çıkarmanın gerçekçi bir hedef olduğu kanaatindeyiz. Geçtiğimiz yıl, bir önceki yıla göre Suudi Arabistan’dan ülkemize gelen turist sayısı yüzde 65 artış göstererek 830 bini bulmuştur. Bu rakamı 1 milyona hatta daha da yukarı çıkartmamız gerekiyor” dedi.
#Cevdet YılmazSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye sanayisinin dünyanın bütün coğrafyalarına, bütün ülkelerine rekabetçi şekilde ihracat yapabilecek güçte olduğunu belirterek, “Özellikle son 5 yılda milli gelirimiz içerisinde hem toplam sanayinin hem imalat sanayinin payının yükseldiğini gözlemliyoruz. Tabii bizim için en gerek düşük, orta düşük, gerek orta yüksek, yüksek teknolojide 13 yıl boyunca pandemi dönemindeki 1-2 ay hariç neredeyse aralıksız bir yükseliş trendi var.” dedi.
#Mehmet Fatih KacırTürkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık tarihi boyunca ihracatçı kimliğiyle öne çıkan, Türkiye’ye ihracatı öğreten Ege Bölgesi, 2023 yılının 10 aylık döneminde 25 milyar 796 milyon dolarlık ihracat yaparken ithalatı 17 milyar 683 milyon dolarda kaldı. Ege Bölgesi 10 aylık dönemde 8,1 milyar dolar dış ticaret fazlası verirken, ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 146 oldu.
#Ege BölgesiDeprem, bölgesel politik çatışmalar ve global resesyon üçgeninde rekabet eden ihracatçılar ekim ayında tüm zamanların en yüksek satışına imza attılar. 12 aylık ihracat 254.8 milyar dolara ulaşırken dış ticaret açığı da geçen yılın ekim ayına göre yüzde 15 geriledi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ihracatla ilgili olarak, “Tarihin en yüksek ekim ayı değerine ulaştık” dedi.
#TürkiyeTicaret Bakanı Ömer Bolat, "Hayata geçirdiğimiz tedbirlerin ve yaptığımız yoğun denetimlerin piyasanın işleyişi noktasında müspet etki yarattığını ve otomotiv piyasasında bir dengelenme süreci yaşandığını gözlemliyoruz. Önümüzdeki günlerde otomotiv piyasasındaki normalleşmenin artarak devam edeceğini öngörmekle birlikte, otomotiv sektörü temsilcilerinin görüşleri de dikkate alınarak, ihtiyaç duyulması halinde, ilave tedbirleri ivedilikle uygulamaya almaktan çekinmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
#Ticaret BakanıSeçim sonuçlarının belli olmasının ardından iş dünyası yaptığı açıklamalarla yeni dönemden beklentilerini dile getirdi. Sonuçların kesinleşmesinin ardından demokrasi vurgusu yapan iş dünyası temsilcileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tebriklerini iletti. Özellikle belirsizlik döneminin hızla geride kalması ve yeni adımlarla ekonominin güçlenmesi gerektiği vurgulandı.
#İş DünyasıCumhurbaşkanlığı seçimlerinin sona ermesinin ardından dün akşam iş dünyasından da peş peşe açıklamalar geldi. Ekonomi dünyasının temsilcileri seçimden galip ayrılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı tebrik etti. Özellikle demokrasi vurgusu yapılan açıklamalarda iş dünyası temsilcileri seçim nedeniyle oluşan belirsizlik döneminin de geride kaldığının altını çizdi. Açıklamaların satır aralarında yeni döneme ilişkin beklentiler dile getirildi. Bu taleplerin başında enflasyonla mücadele, rekabetçi kur ve iş dünyası ile güçlü iletişimi olan bir kabine vardı.
#MÜSİADÇelik sektörü, 2022'yi ihracatta miktar bazında yüzde 17,7 azalışla 19,6 milyon ton, değerde ise yüzde 5,3 düşüşle 21,1 milyar dolar ile kapattı. Sektör bu yılın ikinci yarısından ümitli. Enflasyondaki gerileme öngörüsü, küresel çelik talebindeki beklenen artış, enerji ve enerji verimliliği yatırımları gibi etmenlerle 2023 yılının ikinci yarısı itibariyle küresel çelik sektöründe toparlanmanın başlaması, bu durumun Türk çelik sektörünün ihracatını da 2022 yılına kıyasla olumlu yönde etkilemesini bekleniyor.
#ÇelikMilli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, Türkiye’nin savunma sanayinde yerlilik oranın yüzde 20’lerden yüzde 80 seviyesine ulaştığını belirterek, "2004 yılında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında o dönem yabancı menşeili birçok proje yerli projelere dönüştü. Sonrasında Atak helikopteri, milli tank projesi, milli uçak projesi, birçok füze projesi başladı. Savunma sanayiinde anlayış değişti." dedi.
#Muhsin DereTİSK ya da bilinen adıyla Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, asgari ücret tespit komisyonunun göreve başladığı dönemde araştırılan konu oluyor. Bu sendikalar arasında TÜRK-İŞ de merak edilenler arasında yer buluyor. Peki, TİSK ve TÜRK-İŞ nedir ve görev alanları nelerdir? İşte, o detaylar
#Tisk