Türkiye'nin 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne böbrek rahatsızlığı nedeniyle katılamayan lisans öğrencisi, heyetteki bilim insanları aracılığıyla elde ettiği verileri kullanarak hazırladığı araştırmayla Hindistan'da düzenlenen 8. Uluslararası ve 24. Gwalior Akademisi Matematik Bilimleri Konferansı'nda "En Değerli Genç Bilim İnsanı" ödülünü kazandı.
#AntarktikaTürkiye’den bir grup bilim insanı ilk Türk Arktik(Kuzey Kutup Dairesi’nin üstünde kalan bölge) bilimsel seferini yapmak üzere Kuzey Kutbu’na gitti. Farklı üniversitelerden 7 kişilik ekip, yaklaşık iki hafta bölgede bilimsel çalışmalar yaptı.
#GazetehaberleriAntarktika 52 ülkenin bayrağı altında yönetiliyor. Şimdilik Türkiye bu ülkeler arasında değil. Söz sahibi olmak için ülkelerin bilimsel çalışmalar yapması şart. Bakanlıkların da desteklediği, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Kutup Araştırmaları Merkezi bunun için atılmış önemli bir adım. 5 yıl içinde Antarktika’da bir üs kurulması hedefleniyor.
#SeyahatŞebnem Coşkun 16 yıldır fotomuhabirliği yapıyor, aynı zamanda bir doğa âşığı. Çevre kirliliği canını yakan bir konu. Dalış sporcusu Şahika Ercümen’le sualtına dalıyor, denizlerin kirliliğine dikkat çekiyor. Kamerası elinde, kuzey kutbu senin, güney kutbu benim dolaşıyor, yaşamı fotoğraflıyor. Ödüllü fotoğrafçıyla buluştuk ve tutkusunu konuştuk.
#Şebnem CoşkunÜniversiteye son bir adım kala tercihlerin yeniden gözden geçirildiği bu günlerde, alanında uzman, sektöründe öncü isimler karar vermenize yardımcı olmak için size geleceğin mesleklerinin neler olduğunu kendi deneyimlerinden yola çıkarak anlatıyor.
#Süper Kariyerler Geleceğin Mesleklerini AnlattıOcak ayının ortasına gelmemize rağmen ne kar, yağmur var ne de soğuk. Yurt genelinde adeta bahar havası esiyor. Güneyde denize bile giriliyor. Aralık ve ocakta mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklıklara dikkat çeken uzmanlar, beklenen kış havasının şubat başında geleceğine vurgu yapıyor.
#KışDünyaca ünlü bilim insanı Aziz Sancar, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü aldığında Feride Karatekin 16 yaşında, Niğde’de yaşayan bir lise öğrencisiydi. Aziz Sancar’ın ses getiren başarısını öğrendiğinde, bilime olan ilgisini fark etti. Bu ilgi onu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencisi yaptı.
#Aziz Sancarİstanbul 20 milyona yaklaşan nüfusu ile dünyanın en kalabalık şehirlerinden biri. Sınırları batıda Çorlu, doğuda ise Gebze ile birleşmiş bir megapol. Belki de bu sebeple Anadolu’nun herhangi bir şehrinde, aynı miktarda yağan kar sıkıntı bile olmazken, İstanbul’da ‘çile’ olabiliyor. Dikkat! Meteoroloji ve AKOM uyardı: Sibirya’dan gelen kar fırtınası, Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’i etkisi altına alacak. Kar kalınlığı 20 santimetreyi geçebilir ki ‘1987 martı gibi olacak’ söylentileri başladı bile. 1987 kışında ne oldu? Bu yağış 1987’ye benzer mi? Hangi yoğunlukta devam edecek? Sordum.
#İstanbulKurtlar hem seri ve çevik yapılı olan hayvanlardır. Geceleri ulumaktadırlar ve çevrede bir kurt olup olmadığını anlamanın en kolay yollarından bir tanesi budur. Türkiye’de rastlanan kurt türleri arasından olan bozkurtlar ortalama 80 santimetre, kuyruk uzunluğu 30 santimetre, ağırlıklarıysa 20 ile 30 kilogram aralığında olmaktadır. Genellikle sürü şeklinde avlanmaktadırlar. Sizin için kurtların ne demek olduğunu, türlerinin neler olduğunu, özelliklerini ve Türkiye’de bulunan kurt türlerini sizin için derledik.
Biz her ne kadar ona hükmettiğimizi düşünsek, sorunlarını görmezden gelsek de 2020’de hayatlarımızın belirleyici unsuru yine doğa oldu. Geleceğimizi etkileyecek birtakım kırılma noktaları yaşadık ama umut veren, gülümseten gelişmeler de yok değil... Gezegenimizde yılın başından beri neler olup bittiğini ay ay mercek altına aldık.
#GazetehaberleriYunanistan ile Türkiye arasındaki sıcak temasın şüphesiz siyasi, askeri ve stratejik yönleri var. Ancak kafalardaki soru şu: “Yunanistan ile bir savaş çıkar mı?” Dahası “Yunanistan ve en büyük destekçileri Fransa ile Almanya’nın oynadığı bu tehlikeli oyunun sebebi ne?” Bu iki temel soruyu uzmanına, ‘Mavi Vatan’ kavramının yaratıcısı Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz’e sordum.
#YAZARTürkiye İş Bankası’nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı 'Karneni Göster, Kitabını Al', bu yıl 13’üncü kez gerçekleştiriliyor. Bu seneki karne hediyeleri; 'Dünya’nın Merkezine Yolculuk', 'Doktor Ox’un Deneyi' ve 'Define Adası' kitapları...
#KitapTürkiye İş Bankası’nın 2007-2008 eğitim öğretim yılında başlattığı, 'Karneni Göster, Kitabını Al' kampanyası, bu yıl 13’üncü kez gerçekleştiriliyor. Çocuklara küçük yaştan itibaren okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla hayata geçirilen kampanyada kitaplar, virüs salgını kapsamında alınan önlemler nedeniyle bu yıl İş Bankası şubelerinden dağıtılmak yerine, www.kumbaradergisi.com sitesi üzerinden ya da mobil cihazlara indirilen Kumbara Dergisi uygulamasıyla dijital olarak sunuluyor.
#Türkiye İş BankasıCumhurbaşkanlığı himayesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde düzenlenen 3'üncü Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı, ODTÜ'nün ev sahipliğinde çeşitli üniversite ve kurumlardan yetkililer, bilim insanları ve araştırmacıların katılımıyla başladı.
#Kutup Bilimleri Çalıştayı