- Türkiye'nin en erken karpuz hasadı yapılan Çukurova'da üreticiler, turfanda karpuzun gerekli ilgiyi görebilmesi için ithal karpuza sınırlama getirilmesini istiyor- Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru:- "Yerli karpuz çıktığı günden itibaren piyasada ithal karpuz olması çiftçi açısından olumsuz bir pazar yaratıyor. Buna karşı önlem alınması lazım"- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan:- "Karpuz az ithal edilir veya hiç gelmezse üreticinin ürünü daha değerlenir. Üretici kazanırsa Türkiye kazanır"- Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı İncefikir:- "İran karpuzu, turfanda havasını, yerli karpuzun ilk olma tılsımını bozuyor"
Güzel havalar Türkiye’nin batı bölgelerine gecikmeli de olsa geldi. Yaz mevsiminin olmazsa olmazı karpuz ise şu sıralar ‘tatsız kokusuz’ olmasıyla gündemde. O eski tadı kokusu yerinde karpuzların artık kalmamasının asıl nedeni ise karpuzlara vurulan kabak aşısı. Kabak asışı normal koşullarda 5 kilo olan bir karpuzun kilosunu 10 kiloya kadar çıkarabiliyor. Fakat karpuzun kokusu ve tadı doğal yetişen kadar güzel olmuyor. Karpuzun perakende fiyatı şu an 90 kuruş ile 1 lira arasında değişirken önümüzdeki günlerde talebe bağlı zamla birlikte bunun 1.20 lira ile 1.50 lira arasında değişmesi bekleniyor.
Adana'da 10 gün arayla meydana gelen don olayları yüzünden turfanda patates, karpuz, domates, kavun gibi ürün fidelerinin çoğu zarar gördü. Ağaçlardaki erik, şeftali, nektarin çiçekleri ile filizlenmeyi bekleyen limon tomurcukları ise büyük oranda kurudu.
#ÇukurovaMevsimler, aynı zamanda bünyemizde de farklı ihtiyaç ve değişimlere neden olurlar. Sağlıklı bir yaşam sürmek için, bulunduğumuz mevsime ayak uydurmamız gerekiyor. Bu uyum sürecinin temel etkenlerinden biri de beslenme. İşte bu nedenle mevsimsel beslenme, son derece önemli.
#Beslenme