Kabak aşısı karpuzun kalitesini düşürüyor

Güncelleme Tarihi:

Kabak aşısı karpuzun kalitesini düşürüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2014 13:03

Güzel havalar Türkiye’nin batı bölgelerine gecikmeli de olsa geldi. Yaz mevsiminin olmazsa olmazı karpuz ise şu sıralar ‘tatsız kokusuz’ olmasıyla gündemde. O eski tadı kokusu yerinde karpuzların artık kalmamasının asıl nedeni ise karpuzlara vurulan kabak aşısı. Kabak asışı normal koşullarda 5 kilo olan bir karpuzun kilosunu 10 kiloya kadar çıkarabiliyor. Fakat karpuzun kokusu ve tadı doğal yetişen kadar güzel olmuyor. Karpuzun perakende fiyatı şu an 90 kuruş ile 1 lira arasında değişirken önümüzdeki günlerde talebe bağlı zamla birlikte bunun 1.20 lira ile 1.50 lira arasında değişmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

İzmir Kaynaklar’daki İzmir Sebze ve Meyve Hali’ne gelen karpuz yüklü kamyonlar bir haftadır yükünü boşaltamıyor. Nedeni ise insanların kokusu ve tadı yüzünden sevmedikleri ve satın almadıkları kabak karpuzların hal tarafından da satın alınmaması. Ege’de Son Söz isimli internet sitesine konuşan İzmir Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Orhan Doğan, “Şu anda turfanda karpuz diye tabir ettiğim karpuzlar Adana'da ve Antalya'da sera altı ve naylon üstü altında üretilerek piyasaya sürülmektedir. Üretilen karpuzların yüzde 60’ı kabak aşısıdır. Kabak aşısı kabak fidelerinin karpuz aşısıyla aşılanarak üretilen karpuz türüdür. Üreticinin bu yola başvurmasının sebebi daha fazla karpuz üretmek içindir. Doğal karpuz üretiminde bir dönüm arazide 4-5 ton arası karpuz üretiliyorsa, kabak aşısı karpuzda bir dönümde 8-12 ton arası karpuz üretilmektedir” dedi.

Haberin Devamı

'BİR AN ÖNCE YASAKLANMALI'

Kabak aşısı karpuzun tadının olmadığını, içinin sert ve kabak koktuğunu belirten Doğan, “Kesilen karpuz buzdolabına konulduğu takdirde bir gün içinde çürümektedir. Bu karpuzu yiyen tüketici bir daha karpuz yemeyi tercih etmektedir. Böyle olunca tüketim azalmakta, tüketim azalınca da üretici malını satmakta zorlanmakta ve bu mal ya tarlada çürümekte ya da çok ucuz fiyata satılmaktadır. Tarım Bakanlığı’nın kabak aşısı karpuz yetiştirilmesini bir an önce yasaklamalıdır” diye konuştu.

'ZAM KAPIDA'

Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtlayan İstanbul Yaş Sebze ve Meyve Hali Başkanı Burhan Er, “Kabak aşısı son yıllarda Türkiye’de yaygınlaştı. Karpuzların geniyle oynanarak 5 kiloluklar 10 kiloya kadar çıkarılabiliyor. Sağlık açısından bu karpuzların bir riski yok. Fakat tat ve koku olarak tatları farklılaşıyor” dedi. Karpuz fiyatlarına önümüzdeki haftalarda zam da geleceğini söyleyen Er, “Şu an karpuzun kilosu perakende satışlarda 1 lira ile 90 kuruş arasında değişiyor. Karpuz bir yaz meyvesidir. Okulların tatil edilmesi pikniklerin çoğalması ve yaz mevsiminin iyice gelmesiyle karpuz talebi artacak ve fiyatlar önümüzdeki günlerde zamlanacaktır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!