Karpuz üreticisi ithalata sınırlama istiyor

Güncelleme Tarihi:

Karpuz üreticisi ithalata sınırlama istiyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2016 11:05

- Türkiye'nin en erken karpuz hasadı yapılan Çukurova'da üreticiler, turfanda karpuzun gerekli ilgiyi görebilmesi için ithal karpuza sınırlama getirilmesini istiyor- Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Doğru:- "Yerli karpuz çıktığı günden itibaren piyasada ithal karpuz olması çiftçi açısından olumsuz bir pazar yaratıyor. Buna karşı önlem alınması lazım"- Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan:- "Karpuz az ithal edilir veya hiç gelmezse üreticinin ürünü daha değerlenir. Üretici kazanırsa Türkiye kazanır"- Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı İncefikir:- "İran karpuzu, turfanda havasını, yerli karpuzun ilk olma tılsımını bozuyor"

Haberin Devamı

ADANA (AA) - ÖMER FANSA - Türkiye'nin en erken karpuz hasadı yapılan Çukurova'da üreticiler, sera karpuz üretiminin korunması için kısmi de olsa karpuz ithalatına sınırlama getirilmesini istiyor.

Ülkedeki karpuz üretimin yüzde 20'sinin karşılandığı Adana'da özellikle kıyıya yakın kısımlarda ocak ayından itibaren serada karpuz ekimi yapılıyor. Yoğun bir emek gereken ve istihdam sağlayan tarımsal üretimde hasat, hava şartlarına bağlı olarak nisan ortasından itibaren başlayabiliyor.

Tezgahlarda yer almasıyla yaz mevsiminin habercisi olarak değerlendirilen turfanda karpuzun hak ettiği değeri görebilmesi için üreticiler, kış aylarında ithal edilen veya sınır ticareti ya da kaçak yollarla ülkeye giren karpuza karşı önlem alınmasını bekliyor.

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, AA muhabirine, yaş sebze meyve piyasasında görmezden gelinemeyecek seviyede olan örtü altı sera karpuz üretiminin yoğun emek, iş gücü gerektirdiğini, istihdam açısından da önemli yeri olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Sera karpuzunun ocak ayından itibaren ekildiğini, bulunulan yer ve mevsim şartlarına göre nisan ortalarında hasadın başlayabildiğini anlatan Doğru, üreticinin yoğun emek vererek elde ettiği bu ürünün tezgahta hak ettiği değeri görebilmesi için bazı önlemler alınması gerektiğini kaydetti.

Karpuzun zaten dayanıksız olması ve raf ömrü kısalığı gibi gerekçelerle ocak-mart arasında az da olsa ithal edilebilineceğini anlatan Doğru, şunları söyledi:

"Ancak nisan ayından itibaren Adana'da turfanda karpuz hasadı başlıyor. Bizim isteğimiz mart sonuna kadar bu karpuz gelebilir ama nisan başından itibaren ithalatının durdurulması ki yerli üretime de pazar açılsın. Bundan dolayı ithalat istenmiyor. Yerli karpuz çıktığı günden itibaren piyasada ithal karpuz olması çiftçi açısından olumsuz bir pazar yaratıyor. Buna karşı önlem alınması lazım."

Doğru, ithal karpuzun bir kısmının da sınır ticareti ile geldiğini ancak buna göre sadece sınır illerinde bulunması gerekirken Ankara, İstanbul gibi şehirlerde de bu yolla ülkeye giren karpuzun tezgahlarda olduğunu belirterek, buna karşı etkili bir denetim, ithalat için de nisan ayından itibaren kısıtlamaya gidilmesini istedi.

Haberin Devamı

- "Üretici kazanırsa Türkiye kazanır"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, kendisinin de karpuz üreticisi olduğunu, bu üreticilerin en büyük sorunlarından birinin ithal karpuzun, yerli sera karpuzundan erken tezgahlarda yerini alması olduğunu söyledi.

İran'dan gelen karpuzun yerli karpuz olmadığı zaman piyasaya hakim olduğunu, yerli karpuz çıkınca haliyle ithal karpuzun fiyatının yüksek kaldığını anlatan Doğan, ithal karpuzun tezgahlardaki "al benisinin" önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

Doğan, "Karpuz ithalatına karşıyım ama yapacak bir şey yok. İnsanlar tükettiği müddetçe gelecek. En azından belirli sınırlama getirilebilinir. Karpuz az ithal edilir veya hiç gelmezse üreticinin ürünü daha değerlenir. Üretici kazanırsa Türkiye kazanır" dedi.

Haberin Devamı

- Depolarda bekletilen ithal karpuz

Seyhan Ziraat Odası ikinci başkanı Cahit İncefikir de sera karpuzunun hasat edilmeden ülkede satışı yapılan ithal karpuzun önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Ülkede henüz karpuz çıkmadan satılan karpuz dolayısıyla pazar sorunu yaşadıklarını aktaran İncefikir, "İran karpuzu, turfanda havasını, yerli karpuzun ilk olma tılsımını bozuyor. Sizin yeni çıkardığınız karpuzdan aylar öncesinde biz stantlarda, marketlerde karpuzu görüyoruz. Bu da karpuzun ilk olma imajını bozuyor. Dolayısıyla fiyatında da ciddi bir sıkıntı yaşatıyor" dedi.

İncefkir, karpuza ocak-mart ayında kısıtlı da olsa ithalatına izin verilmesiyle sorunun tam çözülmeyeceğini, erken giren karpuzun depolarda bekletilebileceğini kaydetti. İncefikir, "Ülkeye girişte etkin bir denetim kadar depolardaki denetim de önemli. Mart ayı sonunda ülkeye girecek karpuz depoda bekletilip, yasak olduğu zaman piyasaya sürülebilir. Buna karşı da dikkatli olunması gerek" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!