Turfanda karpuza soğuk darbesi

Güncelleme Tarihi:

Turfanda karpuza soğuk darbesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 10:04

Turfanda karpuza soğuk darbesi

Haberin Devamı

ADANA'da yeni ekilen turfanda karpuz fideleri aşırı soğuktan kurudu.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Türkiye'nin yıllık karpuz üretiminin yaklaşık dörtte biri, turfanda üretimin ise tamamına yakınının gerçekleştirildiği Adana'da, soğuk havanın zarara yol açtığını söyledi. Akın Doğan, sahil kenarında ocak ayı ortalarında, ovada ise şubat ayı başında ekimi yapılan turfanda karpuz fidelerinin, günlerce süren ve zaman zaman eksi 9 dereceye kadar düşen soğuktan etkilendiğini belirti.

Üretim alanlarında inceleme yapan Doğan "Don olayı turfanda karpuz ekiminin başladığı günden bu yana ara ara devam etti. En son 18 Şubat Cumartesi günü eksi 3 dereceye düşen hava sıcaklığı, üreticiye son darbeyi vurdu. Turfanda karpuz fidelerinin ekildiği sahil kenarındaki yüksek tüneller ile ovadaki ısıtmalı olmayan alçak tünellerde büyük hasar oluştu" dedi.

7 BİN DEKARDA YÜZDE 60 HASAR

Aşırı soğukların 7 bin dekar arazide yüzde 60'ın üzerinde, 15 bin dekar arazide ise yüzde 15 civarında hasara yol açtığını ifade eden Doğan, şunları söyledi:

"Henüz çok küçük olan fideler aşırı soğuktan kurudu. Şimdi bu alanlara yeniden fide ekilmesi lazım. Bu da hem zaman alacak hem de üretici için maliyet artışına yol açacak. Çünkü fidenin tanesi 1.5 TL. Dekara 300'ün üzerinde fide ekimi yapıldığı düşünüldüğünde bu dekar başına 450-500 TL ek maliyet demek."

ÜRETİCİ FİDE BULAMIYOR

Üreticinin zararı karşılayıp her şeye rağmen yeniden ekim yapmak istediğini ancak, bu sefer de fide bulmakta zorluk çektiğini ifade eden Doğan "Fidelerin kurumasından dolayı karpuz fidesine olan talep arttı. Henüz ekim yapmayan karpuz üreticileri de göz önüne alındığında, mevcut fideler tükendi. Bu da üretici için ayrı bir sorun" diye konuştu.

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!