Çevresel sürdürülebilirlik konusunda yeterli hassasiyeti göstermese de ‘öyleymiş’ gibi davranan çok sayıda şirket hem tüketiciyi kandırıyor hem de karbonsuzlaşmaya yönelik çaba gösteren şirketlerin haksız rekabetle karşılaşmasına neden oluyor. Uzmanlara göre Türkiye’de hızlı tüketim ürünleri başta olmak üzere gıda, ulaşım, kozmetik, enerji, bankacılık ve tekstil gibi çeşitli sektörlerde bu durum oldukça yaygın olarak görülüyor.
#TüketiciElektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, online alışveriş yapan tüketicileri uyararak, "Dönemsel olarak artan fiyatlara karşı bilinçli olun, araştırmadan almayın. Olağan dışı fiyat artışıyla karşılaştığınızda, ilgili e-ticaret sitelerine mail atabilir, Alo 175 Tüketici Danışma Hattı çağrı merkezini arayabilirsiniz." ifadelerini kullandı.
#Online AlışverişTİCARET Bakanı Ruhsar Pekcan, "Yeni Ürün Güvenliği Kanunu ile tüketicilerimizi güvensiz ürüne karşı koruyacak ve güvensiz üründen kaynaklı mağduriyetlerini ivedilikle giderilecek çok önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Güvensiz ürünlerin tüketiciden geri çağrılmasını zorunlu hale getiriyoruz" dedi.
#15 Mart Dünya Tüketiciler GünüTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Tüketici hakem heyetlerimize vatandaşlarımız tarafından 2019'da 545 bin 237 başvuru yapılmış olup, 546 milyon 50 bin 537 lira tutarında uyuşmazlık değerlendirildi. Kararların yaklaşık yüzde 61'i tüketici lehine sonuçlandı. En çok 70 bin 698 ile ayakkabı, 62 bin 110 ile cep telefonu, 41 bin 707 ile kredi dosya masrafı, 31 bin 547 ile kredi kartı üyelik ücretleri şikayet konusu oldu. (Vatandaşlara çağrı) Tüketici haklarınızı ararken bilinçli ve cesur olmanızı diliyor, haklarınızı aramaktan imtina etmemenizi tavsiye ediyorum" açıklamasında bulundu.
#Ticaret Bakanı Ruhsar PekcanTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan yaptığı açıklamada, "Sınır kapılarındaki araç trafiğinin yönetilmesi ve düzenlenmesine ilişkin Randevulu Sanal Sıra Sistemi uygulamasını 2020 yılı içinde kara sınır kapılarında hayata geçirmeye başlayacağız. İthalatta Yerinde Gümrükleme uygulamasını 2020 yılı içinde hayata geçireceğiz." ifadelerini kullandı.
#GümrükTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan, "Yeni eğitim ve öğretim yılı öncesi kırtasiye ürünleri ve okul kıyafetlerine yönelik denetimlerimiz aralıksız devam ediyor. Okul alışverişi yapacak velilerimizin, üreticisi belli olmayan, merdiven altı olarak tabir edilen ve CE işareti bulunmayan ürünlere karşı dikkatli olmaları önem taşıyor. 2011 yılında kırtasiye ürünlerindeki aykırılık oranı yüzde 53 iken, denetimlerle 2018 yılında bu oran yüzde 3'e düşmüştür" açıklamasında bulundu.
#Ticaret Bakanı Ruhsar PekcanÜlkemizde tüketicinin korunması amacıyla 1995 yılında ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’ çıkarılmıştır. Kanunla, satışa sunulan ürünlere çeşitli standartlar getirilmiş, Tüketici Konseyi, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti ve Tüketici Mahkemeleri kurulmuştur. 15-21 Mart tarihi her yıl, Tüketiciyi Koruma Haftası olarak kutlanmaktadır. ABD Başkanı John Kennedy tarafından ilk olarak kullanılan tüketiciyi koruma kavramı, Amerika’dan tüm dünyaya yayılmıştır.
#İnsanları Tüketici Hakları Konusunda Bilinçlendirmeyi Amaçlayan Hafta Hangisidir?Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde Türkiye genelinde kırtasiye ve ofis malzemeleri denetimlerine hız verdiklerini belirterek, okul alışverişi yapan tüketicileri ürün satın alırken dikkatli olmaları yönünde uyardı.
#Ticaret Bakanı Ruhsar PekcanDevre tatil, kredi kartı ve ayıplı mallar nedeniyle yaşanan mağduriyetlerde ilk şikayet noktası olan hakem heyetleri tüketiceden yana kararlar verdi. Bu yılın 8 ayında 642 bin şikayeti değerlendiren hakem heyetleri, 584 bin şikayeti yani yüzde 91’ini tüketici lehine sonuçlandırdı. 2012’de yüzde 79 olan bu oran 2013’te yüzde 84’e çıkmıştı.