Tüberküloz hastalığının belirtileri ve nasıl bulaştığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) tedirgin edici açıklamasıyla merak konusu oldu. Tüberküloz, yani verem hastalığı, DSÖ’den yapılan açıklama ile gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini ve 30 ülkede etkisini giderek artırdığını açıkladı. Peki, solunum yoluyla akciğerlere yerleşerek insan sağlığını tehdit eden tüberküloz (verem) nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır ve tedavi edilebilir... Tüm bu soruların yanıtlarını İzmir Tınaztepe Üniversitesi Galen Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzi Erer anlattı:
# 1 Ocak 2017Tüberküloz yani verem hastalığı, DSÖ'den yapılan açıklama ile gündeme geldi. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs nedeniyle dünyada tüberküloz kaynaklı ölümlerin son 10 yıl içinde ilk defa artış gösterdiğini ve 30 ülkede etkisini giderek artırdığını açıkladı. Solunum yoluyla akciğerlere yerleşerek insan sağlığını tehdit eden tüberküloz, boşaltım ve sindirim sistemleriyle omurga, böbrekler ve karın boşluğu gibi farklı bölgeleri de etkileyebiliyor. Peki, Tüberküloz (Verem) nedir, belirtileri nelerdir? İşte, tüberküloz hastalığı belirtileri, tedavisi ve bulaşıcılığı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#TüberkülozTüberküloz, halk dilinde bilinen adıyla verem, ciddi bir sağlık problemidir. Ülkemizde tüberküloz hastalığı, 20. yüzyılın ilk yarısında çok büyük bir salgın yapmıştı. Tüberküloz insidansının 2030'a kadar tüm dünyada yüzde 90 azaltılması hedefleniyor. Peki, Tüberküloz (Verem) nedir, belirtileri neler?
#Tüberküloz (Verem) NedirSinsi bir şekilde ilerleyen ve uzun süre anlaşılmayan tüberküloz (verem), tedavi edilmediği takdirde insan sağlığı açısından hayati risk oluşturabiliyor. Tüberkülozda, düzenli ilaç kullanımı tedavi açısından önemli yer kaplıyor. Hastalığın dirençli mikropları kişiden kişiye de bulaşabiliyor. Peki, genellikle öksürük, balgam, kan tükürme ile kendisini gösteren tüberküloz (verem) nedir ve nasıl anlaşılır?
#TüberkülozDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilileri, geçen yıl 8,2 milyon vakayla rekor kıran tüberkülozun artık 'en önde gelen bulaşıcı hastalık’ olduğu uyarısında bulundu. Viktorya döneminde verem olarak bilinen hastalığın erken evrelerinin soğuk algınlığı ya da gribe benzediği, ancak bulaştığı her altı kişiden birini öldürebileceği konusunda yetkililer uyarıyor.
#TüberkülozAkdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, deprem bölgesinde dış ortamda kalan insanların, leptospira cinsi bakteriyle enfekte olmuş hayvanın idrarıyla kirlenmiş su veya toprağa temas edilmesiyle bulaşan, 'bataklık ateşi' olarak bilinen weil hastalığına maruz kalabileceğini belirterek, "Vahşi hayvanlarda, fare gibi kemirici hayvanlarda weil hastalığı görülebilir. Hastalık karaciğer, böbrek yetmezliğine neden olabilir" dedi.
#Deprem BölgesiPpd testi mikropların tespit edilerek hastalıkların da net bir hal alması için yapılır. Genelde verem savaş dispanseri tarafından yapılsa da aile hekimleri ya da göğüs hastalıkları hastanelerinde de Ppd testi vardır. Ppd testi ile vücudunuzda tüberküloz mikrobunun olup olmadığına bakılarak verem hastalıklarının önlenmesi amaçlanır. Ppd testinin neden yapıldığı ve ne için yapılması gerektiği hakkında tüm detaylar.
#Sağlıklı YaşamHalk arasında 'verem' olarak bilinen tüberküloz, hasta kişilerin nefesi, öksürmesi veya hapşırması yoluyla yayılır. Aylarca da belirti göstermeyebilir. Peki tüberküloz nedir? Tüberküloz (Verem) belirtileri ve tedavisi
#Tüberküloz BelirtileriHastalıkların sınıflandırılmasında, yayılma hızı, virüsün mutasyona uğrama riski ve bulaştığı kişi sayısı gibi kriterler ölçüt olarak alınır. Buna göre salgın hastalıklar epidemi ve pandemi olarak iki türe ayrılır. Birinin yayılma hızı diğerine göre daha yavaşken, diğerinin etkilediği alan ve kişi sayısı çok daha fazladır. Epidemi nedir? Epidemi ile pandemi arasındaki farklar nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
Verem (tüberküloz) hastalığı genel olarak akciğerleri etkilemekte olan ciddi bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlık tarihinin en eski hastalıklarından biri olan verem hakkında Uzman Hekimi Prof. Dr. Salih Emri ayrıntılı bilgiler verdi.
#Verem NedirBCG aşısı, koronavirüs salgınında uzmanların yaptığı çalışmaların ardından gündeme geldi. Tıp dilinde BCG aşısı olarak adlandırılan tüberküloz yani verem aşısı, doğumdan itibaren yeni doğan bebeklere uygulanmaya başlanıyor. Ülkemizde Sağlık Ocağı ve hastanelerde uygulanan BCG aşısı, hayatı tehdit eden miliyer, menenjit TB gibi durumların ortaya çıkışını azaltıyor. Peki, BCG aşısı nedir ve ne zaman yapılır? İşte, BCG aşısının açılımı ve BCG aşısının uygulandığı yaş gruplarıyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#BCG Aşısı NedirTüberküloz, halk arasında bilindiği şekliyle verem hastalığıdır. Bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, enfeksiyon kaynaklıdır ve bu nedenle bulaşıcılık oranı yüksektir. Öksürme ve hapşırma gibi yollarla yayılabilen tüberküloz, hayvanlarda da görülebilmekte, bulaşıcılığı bu şekilde de sağlayabilmektedir. Peki, tüberküloz nedir ve nasıl bulaşır? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#TüberkülozEmzirme, bebeğin sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gerekli tüm besini sağlayan eşsiz bir yol; anne sütü ise her annenin kendi bebeği için ürettiği, bebeğin ihtiyaçlarına göre bileşimi değişen bir mucizedir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşegül Doğan Demir, anne sütünün önemini ve faydalarını paylaştı.
#YenidoğanTüberküloz ve BCG aşısı Corona virüsüyle yeniden gündeme geldi. ABD'de yapılan bir araştırma, tüberküloz (verem) aşısı olarak da bilinen BCG'yi kullanan ülkelerde koronavirüse bağlı ölüm sayısının diğer ülkelere göre daha düşük olduğunu ortaya koydu. Peki, tüberküloz nedir, belirtileri neler? Tüberküloz tedavisin kullanılan BCG aşısı nedir?
#TüberkülozSolunum sistemi, insanın hayati fonksiyonlarını düzenleyen sistemlerin başında yer almaktadır. Bu sebeple de ilkokul çağlarından başlayarak öğretilmeye çalışılmaktadır. Sizin için solunum sistemi nedir, organlarını, görevlerini ve hastalıklarını tüm detaylarıyla derledik.
#Solunum Sistemi Nedir?Resmi kurumların verilerine göre, dünyada her gün 30 bin kişi tüberküloza yakalanırken yaklaşık 4 bin 500 kişi de bu hastalık nedeniyle yaşamını kaybediyor. Tüberküloz, halk arasında 'verem' olarak da adlandırılıyor. Peki, Tüberküloz nedir? Tüberkülozun belirtileri neler?
#Tüberküloz Nedir?Biyolojik ilaçlar, yüksek teknoloji ürünü olması nedeniyle diğer ilaçlara kıyasla pahalı ilaçlardır.Tıpkı şeker hastalarının hepsine insülin önermediğimiz gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde de hastaların tedavisini tamamen o hastanın mevcut durumun
#Biyolojik İlaçlarYapılan araştırmalar sonucunda; verem (tüberküloz) mikrobunu, Dünya nüfusunun dörtte birinin taşıdığı belirlenmiştir. Ülkemizde "ince hastalık" olarak da bilinen tüberküloz ile bir dönem yapılan ciddi mücadeleler sonrasında yüzde 90 oranlarında başarılı olunmuştur. Fakat buna rağmen verem, hafife alınmayacak kadar önemli ve ciddi bir hastalıktır. Peki bu kadar yaygın olarak görülen tüberküloz nasıl bulaşır? Hastalığın bulaşması önlenebilir mi? Bulaşması halinde yapılabilecekler nelerdir?Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melahat Bekir Külah, anlattı.
#Genel SağlıkTüberküloz nedir sorusu birçok vatandaş tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Asıl adı verem olarak bilinen tehlikeli bir hastalık olan tüberküloz'un bulaşıcı etkisi de oldukça tehlikeli olabiliyor. Peki, tüberküloz nedir? Nasıl bulaşır?
#Tüberküloz