Bilim dünyasının senelerdir heyecanla beklediği James Webb Uzay Teleskobu nihayet bu yıl başlarında mesaisine başladı. Hatta NASA geçtiğimiz günlerde Webb'in kaydettiği ilk görüntülerden birkaçını tüm dünyayla paylaştı. Fotoğraflar uzaya en ufak bir ilgi duymayanları bile büyüleyecek kadar güzel ancak iş bununla bitmiyor. İşte o beş karenin bize anlattıkları...
#James Webb Uzay Teleskobu2017 bilim dünyası için hem başlangıçların, hem de vedaların yılıydı. 13 yıl Satürn'ü araştıran Cassini uzay aracı 'ölüm dalışını' gerçekleştirirken, iki nötron yıldızının çarpışmasında yerçekimsel dalgalar keşfedildi. Geride bıraktığımız yılın en ilginç sekiz bilim ve çevre haberini derledik.
#BilimGüneş Sistemi’nde kaç gezegen var? Bu soru eğer size 2006 yılından önce sorulmuş olsaydı yanıtı 9 olurdu. Ancak 2006 yılında minik Pluton gezegen kategorisinden cüce-gezegen kategorisine alınınca kozmik mahallemizdeki gezegen sayısı birden 8’e düşmüştü. Yeni çalışmalar ise 9. hatta 10. başka gezegenin mahallemizde olabileceğini öngörüyor.
#10. GezegenDünya dışında hayat olmasının ilk adımı bizimkine benzer bir gezegen bulmamız. Yani küçük, kayalık ve etrafında döndüğü yıldıza, yüzeyindeki suyun sıvı halde bulunmasına imkân verecek uzaklıkta... İnsanoğlu ilk kez bu türden bir buluşun heyecanını yaşıyor. NASA, 40 ışık yılı uzakta, dördünde su olduğu tahmin edilen yedi ‘dünya benzeri’ gezegen bulduğunu duyurdu.
#TrappistNASA tarafından keşfedilen 7 gezegen dünyada herkes tarafından büyük heyecan yarattı. Evrende yaşayan tek canlılar olup olmadığımız sorusu yıllardır bilim dünyasının cevabını aradığı soruların başında geliyor. NASA'nın dün yaptığı açıklama bu soruya cevap verecek mi herkes tarafından merak ediliyor. Ancak kuşkusuz bu keşif insanoğlunu bu sorunun cevabına bir adım daha yaklaştırıyor. Özellikle Bilim adamları, gezegenlerden üçünün su varlığını ve canlı yaşamını destekleyebilecek yapıda olduğunu ifade etmesi oldukça dikkat çekti. Peki, NASA tarafından keşfedilen 7 gezegen detayları neler? Yaşam belirtisi var mı?
#NASANASA just announced that it discovered seven earth-sized planets in a different system named Trappis-1. So what do NASA mean by this announcement? A new life could exist in those planets? On the other hand, Google just changed its doodle and if you click the doodle, you automatically search exoplanet discovery and you see the results.
#NasaNASA'nın dün açıkladığı büyük keşfi çok ses getirdi. Dünya'ya benzer 7 farklı gezegen daha bulundu. Bu gezegenler Trappist-1 ismini taşıyan ve Güneş Sistemi'nden farklı bir sistemde bulunuyor. Google'ın da bu özel keşfe yönelik hazırladığı exoplanet discovery doodle'ı da tüm dünyadan arama yapan kullanıcıların karşısına çıkıyor. Peki bu yeni keşif insanlığın hayatını nasıl etkileyecek? NASA'lı bilim adamları ne diyor? Yeni gezegenlerde hayat var mı?
#NasaDünya Güneş çevresindeki yaklaşık 1 milyar km’lik bir turunu daha tamamlamak üzere. Elbette hareket eden sadece Dünya değildi. Güneş de galaksi merkezi etrafında 1 yılda yaklaşık 6 milyar km yol aldı. Ay Dünya etrafında nerdeyse 12 tur tamamladı. Birkaç gün sonra 2017 yılına elveda deyip yeni yılı karşılayacağız. 2018 yılında Dünya taze bir tura daha başlayacak. Peki 2017 yılında Dünya’da uzay bilimlerinde ne tür gelişmeler oldu? Bu yazıda 2017 yılında gerçekleşen önemli olduğunu düşündüğüm birkaç uzay olayının listesini bulacaksınız.
#Uzay