Günümüzde ehemmiyetini yitirmiş ve edebiyat tarihinin tozlu sayfalarında yerini çoktan almış bir tür olan "tragedya ya da trajedi" değişik şekillerde kendini gösterebilmektedir. Günümüz edebi eserlerinde izlerine rastlanabilen trajedi kavramının bir edebi tür olarak merak uyandırdığı şüphesizdir. İşte tragedya nedir, özellikleri nelerdir, tragedya örnekleri, yazarlar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
#Tragedya Nedir?Onu yüzümüzü güldüren kadın olarak tanıdık, komedide kısa sürede rüştünü ispatladı. Oysa o kendini “Hep komik değildim. Komedi çok sürpriz oldu” diye anlatıyor. Sonra dramlarda da başarılı olacağını kanıtladı. Şimdi 4 Şubat’ta vizyona girecek ‘Dilberay’ filminde bizleri ağlatacak. Çekimler sırasında kilo aldı, siyah lens taktı, diyalekt çalıştı, şarkıları seslendirdi. “Ama esas mesele duygusuna yoğunlaşmak ve hikâyesine gerçekten inanmaktı” diyor.
#Büşra PekinHayatı olduğu gibi bir bütün halinde üzücü, komik yönleriyle ele alan tiyatro eseri olarak bilinen dram görsel sanatlarda oldukça rağbet gören bir ifade biçimi olarak yer almaktadır. Dram nedir ve özellikleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Dram Nedir?Adını Türkiye’den daha çok Arjantin’den dünyaya duyuran oyuncu Ergün Demir’le; değerlendirdiği projelerini, CAST 34’te verdiği doğaçlama derslerini ve birçok konuyu konuştuk. Klişe olmayan, sıra dışı ama gerçekçi cevaplarında sanata ve hayata dair yıldız tozları bulacaksınız.
#Ergün DemirÜlkemizde, Amerikan Kültürü ve Edebiyat Bölümünün yer aldığı toplam 7 üniversite bulunmaktadır. Bölüm, Girne Amerikan Üniversitesinin Beşeri Bilimler Fakültesinde de yer alıyor. Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünün dersleri nelerdir, bölümden mezunlar hangi sektörlerde çalışabilir? Sizin için derledik.
#Amerikan Kültürü Ve Edebiyatı Bölümü Nedir?DasDas Sahne’nin ‘Yakaranlar’ adlı yeni oyunu, geçen hafta Dünya Kadınlar Günü’nde ilk kez Türkçe sahnelendi. Dünyanın en eski oyunlarından olan metin, 2500 yıl önce cinsiyet eşitsizliğine, baskıya, haksızlığa meydan okuyan 50 cesur kadının hikâyesini anlatıyor. Projeyi, yaratıcılarından dinledik.
#YakaranlarHiç yorulmayan bir sanatçı... Her gün okuyan, kendini geliştiren, değiştiren bir sanatçı... Bilim, sanat, toplum, insan... Metin Akpınar’ın düşünceleri her zaman gündelik telaşların, kimi zaman sığ gündemin ötesinde. 76 yaşına dek öğrendiklerini kendine saklamıyor, yeni nesillere de aktarıyor. Okan Üniversitesi Konservatuvarı’ndaki dersinden sonra buluştuk; hem bugünkü Türkiye’den hem onun diğer yarısından yani iki yıl evvel kaybettiğimiz Zeki Alasya’dan, benzersiz Devekuşu Kabare’den ve artık aramızda olmayan Ertem Eğilmez’den, Tarık Akan’dan, Halit Akçatepe’den konuştuk.
#Zeki-Metin İkilisiEmrah Serbes, son romanı ‘Müptezeller’le huzurlarımızda. Kitap öyküsü itibariyle Antalya, Ankara ve İstanbul’da gezinirken hayata tutunmakta zorlananların, zaman zaman da delirmenin sınırına gelen ya da bu sınırı geçenlerin öykülerine odaklanıyor. Genç kuşağın sevilen yazarı, kitabını tarif ederken Yaşar Kemal’in “Her yazarın bir Çukurova’sı olmalı” sözüne işaret ediyor ve anlattıkları için “Benim bildiğim insanlar bunlar” diyor. Serbes’le, kitabı, edebiyat anlayışı, şöhretin etkileri ve bir zamanlar attığı “Yazarlığı bıraktım, iki sene sadece boksla ilgileneceğim” tweet’i üzerine konuştuk...
#Emrah SerbesDondurmam Gaymak, küçük bir dondurmacının büyük markalara karşı hayatta kalma mücadelesini komik bir dille anlatan film. Filmde oynayanların neredeyse hepsi yönetmen Yüksel Aksu’nun çocukluktan arkadaşı. Arkadaşı olmayanlar da belediye hoparlöründen, yerel radyolardan yapılan anonslarla bulunmuş. Aksu ile Muğla’ya gittik, filmin yıldızlarıyla konuştuk.