Sağlık Bakanlığı, corona virüs için son gelişmeleri ve haftalık tabloyu paylaştı. Açıklanan tabloya göre, 30 Mayıs - 5 Haziran arasında, 7 bin 322 kişinin testi pozitif çıktı, 19 kişi hayatını kaybetti, iyileşen sayısı ise 7 bin 843 oldu.
#KoronavirüsHem insan sağlığını hem de bölge ekonomisini olumsuz etkileyen toz ve kum fırtınaları haftalardır Orta Doğu ülkelerini esir aldı. Irak’ta ve Suriye’de hayatı felç eden fırtınalar, Türkiye’nin ise doğudaki illerini olumsuz etkiledi. Fakat madalyonun tehlikeli bir yüzü daha var; iklim değişikliğiyle birlikte bu sorun genişlemeye başladı. Peki ülkemizi neler bekliyor?
#Toz FırtınalarıDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, İran'da meydana gelen kum ve toz fırtınaları ve Tahran’da oluşan hava kirliliği nedeniyle Türkiye'ye yönelik iddialarla ilgili açıklama yaptı. Bilgiç, "Türkiye’deki barajların coğrafyamızda kum ve toz fırtınalarına neden olduğu iddiaları bilimsellikten uzaktır" dedi.
#Dışişleri BakanlığıMart ayı boyunca etkili olan soğuk ve yağışlı havanın Nisan’da yurdu terk edeceği yorumları yapılıyordu ama tahminler pek tutmadı. Hem Nisan yağışlı ve soğuk geçti hem de Mayıs pek sıcak başlamadı. Bu yıl adeta ilkbaharı yaşamadan direkt yaza geçiş yapıyoruz. Peki bu yaşananları nasıl açıklamak gerekiyor? Mayıs sonuna kadar ve yaz aylarında bizi nasıl bir hava bekliyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#MeteorolojiMarmara Bölgesi için Afrika'dan toz taşımını uyarısı yapıldı. Marmara Bölgesi'nde pazar günü Afrika üzerinden toz taşınımı olması bekleniyor. Bu gelişmenin ardından toz taşınımı hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Peki, toz taşınımı nedir?
#Toz TaşınımıDünya için “son şans” olarak gösterilen İskoçya’nın Glasgow kentindeki COP26 konferansı, iklim değişikliğine karşı bir dizi önlemi içeren anlaşmayla sonuçlandı. 140 ülke liderinin katıldığı konferansta, emisyon azaltma gibi konuları tartışılırken, dünya iklim krizinin sonuçlarıyla boğuşuyordu. İşte, COP26 zirvesi devam ederken dünyanın farklı coğrafyalarında meydana gelen doğa olayları...
#COP26Son günlerde gündeme gelen toz fırtınaları dışında özellikle 'PM 2.5' olarak adlandırılan ince partiküllerin yani 'kirleticilerin' havada uzun süre kalması da insan sağlığını ciddi şekilde etkiliyor. Partiküller neden bu kadar tehlikeli? Konunun uzmanları anlattı.
#PM 2.5İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevinç Asilhan, Türkiye'nin son 10 yıllık dönemde kuraklığın en şiddetli dönemini geçirdiğini ifade ederek, alınacak kuraklık tedbir ve stratejilerinin gelecek kuşakları da etkileyeceğini belirtti.
#KuraklıkTürkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkilenmektedir. Ülkemize olan toz taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu İlkbahar, Sonbahar ve Yaz aylarında daha yoğun gerçekleşmektedir. Peki, toz taşınımı ne demek, neden olur?
#Toz Aşımı NedirMeteoroloji Genel Müdürlüğü; Şırnak, Siirt, Mardin, Antalya, Manisa, Aydın ve Balıkesir'de 3 gün boyunca hassas toz fırtınası olacağı tahmininde bulundu. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, toz fırtınalarının özellikle koah, bronşit ve astım hastası ile yaşlılar için sağlık sorunu teşkil ettiğine dikkat çekerek, 'Kronik hastalığı olanlar, astımı olanlar, kronik bronşiti olanlar, koah olanlar, alerjisi olanlar bu dönemde dışarı çıkmasınlar, pencerelerini açmasınlar, balkona bile çıkmasınlar' dedi.
#Toz FırtınasıBaşkent önceki gün aniden bastıran kum fırtınasıyla panik yaşarken neden kaynaklandığı merak konusu oldu. Meteoroloji uzmanlarına göre bu fırtınalar ‘şarapnel etkisi’yle tehlike yaratırken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş zarar görenlere yardım başlatıldığını açıkladı, sosyal medyadan ‘Mad Max’ filmine atıfta bulundu.
#GazetehaberleriAnkara'da yaşanan kum fırtınasının nedenlerini ve sonuçları uzmanlara sordum. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası yaşanan toz fırtınasının küresel iklim değişikliği kaynaklı lokal bir olay olarak değerlendirdiklerini ve yurt dışı kaynaklı olmadığı bilgisini paylaştı. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Cem Ferda Tunçer, “Tarım arazilerini veya herhangi bir araziyi uzun vadeli olarak etkileyecek bir durum yok, ilk 48 saat risk grubunun hassas davranması gerekiyor” dedi.
#ANKARAMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan son değerlendirmelere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu akşam saatlerinde toz taşınımı meydana gelmesi bekleniyor. Toz taşınımı nedeniyle oluşacak hava kalitesi ve görüş mesafesinde azalma, ulaşımda aksamalar ile yağış alan yerlerde çamur şeklinde yağış gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması önem taşıyor. Peki, toz taşınımı nedir ve ne toz taşınımı durumlarında neler yapılması gerekir?
#Toz Taşınımıİklim değişikliği ve küresel ısınma canlı yaşamını tehdit ediyor. Lancet Geri Sayım Raporu’na göre sadece fosil yakıt tüketiminden dolayı oluşan hava kirliliğinden dünyada 2.9 milyon kişi öldü. Geçen yıl Türkiye’de 800 bin kişi sıcak hava dalgalarından etkilendi. Tüm dünyada tarımsal verimlilik düşerken salgın riski de arttı.
#GazetehaberleriToz taşınımı, temel olarak kuraklık ve çölleşme temelli ortaya çıkmaktadır. Dünya üzerindeki bazı toz kaynakları olan Sahra Çölü, Gobi, Taklamakan gibi noktalar, toz taşınımının temelini oluşturmaktadır. Peki, toz taşınımı nasıl oluşur? İşte, bazı zamanlarda gündeme gelen o konu hakkında bazı bilgiler
#Toz TaşınımıAmerikan Kültürü’nün sembollerinden biri olan ünlü ve tarihi yol Route 66, birçok Hollywood filmine hem konu olmuş, hem de ev sahipliği yapmış. Amerika seyahatinin olmazsa olmazı olan bu rota, 1920’li yıllarda yapıldığında ülkenin tam kalbinden geçerek Chicago’dan Los Angeles’da bulunan Santa Monica’da son buluyormuş. 1985 yılında Route 66, ABD karayolları sisteminden ayrılsa da halen orjinal olan yoldan geçebileceğiniz kısımlar bulunuyor. Sadece 2 şeridi bulunan Route 66 Teksas, Arizona ve Kaliforniya’nın dahil olduğu 8 eyaletten ve 3 zaman diliminden geçiyor. Günümüzde ise yüzde 85’lik bir kısmı halen kullanılıyor.
#Route 66