Hürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetMİLLİ Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli ile 2'nci Göktürk Devleti Hükümdarı İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksini keşfeden arkeoloji ekibinin temsilcilerini kabul etti.
#MEBMilli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Uluslararası Türk Akademisi Başkan Vekili Fuzuli Mecidli ve beraberindeki II. Göktürk Devleti Hükümdarı İlteriş Kutluk Kağan'ın anıt kompleksini keşfeden arkeoloji ekibinin temsilcilerini kabul etti.
#Türk AkademisiDışişleri Bakanlığı, Moğalistan’da keşfedilen Kutluk İlteriş Kağan'a ait anıta ilişkin, “1889 ve 1897 yıllarında bulunan Orhun Yazıtları ‘Kül Tigin ve Bilge Kağan’ ile Bilge Tonyukuk Yazıtlarından sonraki üçüncü önemli keşiftir” açıklamasını yaptı.
#Dışişleri BakanlığıHayatının ilk 50 yılı kabileleri kendisine yeniden bağlı kılmakla ve savaşla geçti. Kısa zamanda Kore sınırlarından Orta Avrupa bölgelerine kadar uzanan büyük bir imparatorluk kurmuştu. İstilaları çok kanlıydı. Teslim olmayan şehirleri, çocuktan ihtiyara kılıçtan geçiriyordu. Orta Asya’nın Türk kronikleri, İbnü’l-Esîr gibileri ve Rusya’nın letopisleri bunu “Tanrı’nın, insanlığın günahları için gönderdiği bir ceza” olarak tasvir ederler.
#Cengiz HanOrhun Yazıtlarının hem tarihi hem de edebiyat açısından önemi oldukça büyüktür. Aynı zamanda Göktürk Yazıtları olarak da bilinen Orhun Yazıtları taş üzerine yazılan yazıtlar olduğu bilinmektedir. Orhun alfabesinin ise 700'lü yılların başında yazıldığı bilinmektedir. Peki Orhun yazıtları nedir ve kimler adına dikilmiştir? İte Orhun yazıtlarının özellikleri ve hakkında merak edilen tüm detaylar.
#Orhun YazıtlarıOrhun yazıtları edebiyatımızın önemli kitabelerinden birisidir. Orhun alfabesi ile yazılan bu yazıtlar günümüzde pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Orhun yazıtlarının özellikleri birbirinden farklı olmaktadır. Peki Orhun yazıtları neredir, hangi döneme aittir? Özellikleri nelerdir? Sizlere Orhun yazıtları hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Orhun Yazıtları Neredir Hangi Döneme Aittir?İZMİR’de partisinin olağan kongresine katılan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, kongre afişlerinin belediye tarafından toplatıldığını öne sürerek İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i eleştirdi. İnce, "Kimsin sen de benim afişlerimi söküyorsun ? Bak başkan bu afişler diğer partilerinkine benzemez. Memleket Partisi’nin afişleri farklı onlarda belediye rantı yok. Hazine parası yok. Gönüllülerin parası var. Bu parayı senden alırım. Hizmet yapayım ya da yapmayayım İzmir zaten çantada keklik diyorsan, öyle değil artık seçenek var Memleket Partisi var. Öyle yağma yok" diye konuştu.
#İzmirEdebiyatın birçok yazım türü ve farklı farklı çeşitleri bulunmaktadır. Edebi eserler ve yazım eserleri ortaya koyan yazarlar bu alanda çok çeşitli örnekler vermektedir. İlk olarak lise hayatımızda karşımıza çıkan yazım kavramları ile daha sonra günlük hayatımızda da karşılaşmak mümkündür. Bu türlerden bir tanesi de nutuktur. Nutuk diğer bir ismi ile söylev hakkında çeşitli türler ve kitaplar bulunmaktadır. Bu anlamda nutuk hakkında verilen eserleri nasıl anlarız? Nutuk türü, yazılar içerisinde hangi hususları içermektedir? Nutuk hakkında ortaya konulan başlıca edebi eserler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nutuk Nedir?TBMM Başkanı Mustafa Şentop gazetecilerin sorularını yanıtladı. Şentop açıklamasında 'Cezaevlerinde terör örgütü mensuplarının zaman zaman eylem hazırlığında olduğunu duyuyoruz. Bazı vekillerin de bu içerikleri meclis gündemine taşıdıklarına şahit oluyorum. Geçenlerde gelen bir bilgiye göre, cezaevlerinde bazı terör örgütü mensuplarına pullar gönderildiği, eski ve yeni vekilleri tarafından, büyük hacimde pullar gönderildiğini ve cezaevlerinden bazı mektup kampanyalarını organize etmek için düzenlenen bir faaliyet olduğunu ifade etmek isterim' ifadelerini kullandı.
#Mustafa ŞentopOrhun Kitabeleri 8. yüzyılda Orhun alfabesi ile yazılmış eserlerdir. Göktürk yazıtları ve Orhun Abideleri ismiyle de bilinen yapıtlar altı tanedir. Tonyukuk Anıtı en eski kitabe olup 716 yılında dikilmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda Kül Tigin abidesinin 732 ve Bilge Kağan Anıtının 735 yılında dikildiği tespit edilmiştir. Orhun Kitabelere nerede, özellikleri neler? Sizin için tüm detaylarıyla araştırdık.
#Orhun Kitabeleri NeredeTarih boyunca pek çok medeniyetten etkilenen kültürümüz, dil alanında da etkilenmeler yaşamıştır. Bulunduğu coğrafyaya göre alfabe kullanımında zaman içerisinde değişimler yaşanmıştır. Türklerin ilk kullandığı alfabe olarak bilinen Göktürk Alfabesi de günümüzdeki alfabeden oldukça farklı olsa da köken olarak benzer. Peki, Göktürk Alfabesi nedir? Kaç harflidir ve nasıl yazılır? Özellikleri nelerdir? Bu alfabe ile yazılar eserler hangileridir? İşte detaylar.
#Göktürk Alfabesi Kaç Harf Ve Nasıl Yazılır?2. Göktürk Devleti tarih araştırmacılarının ve tarihe ilgi duyanların araştırdığı konuların başında gelmektedir. Özellikle Türk Tarihi hakkında araştırma yapmak isteyenlerin merak ettiği konuların başında gelmektedir. 2. Göktürk Devleti tarihi, kuruluşu, kurucusu, hükümdarları, sınırları ve yıkılışı nasıl gerçekleşmiştir? Konu hakkında detaylı araştırmaları derledik.
#2. Göktürk Devleti TarihiYeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemleri kapsamında müzelerin geçici bir süreliğine kapılarını kapatması üzerine Anadolu Üniversitesi (AÜ) Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi hayata geçirdiği 360 derece sanal gezi imkanıyla öğrenciler ve veliler için yeni öğrenme deneyimi sundu.
#BilimHer şeyden önce İstanbullu Türk yazar olarak kaldı. Kaybolan İstanbul’u onun eserlerinde, yine kaybolan folklor ve dili onun kişilerinde görüyoruz. Canlı karakterlerin yanında sayısız tipler onun sayesinde oradadır. Ve günün birinde inanıyoruz ki Hüseyin Rahmi’nin İstanbul’u tamamıyla değilse de kısmen dirilecek.
#YazarMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yeni yıla özel tasarımlı bir yüzük ile girdi. Bahçeli’nin kendisini izleyen gazetecilere anlattığı yüzüğün sağ kısmında kendisine ve ailesine ait özel tuğralar bulunuyor. Yüzüğün içerisinde Orhun Abidelerinden Tonyukuk’a ait “Tanrının yardımıyla bu Türk milletinin arasında, düşman askerlerini yürütmedim. Kuyruğu düğümlü düşman atlarını koşturmadım” sözü yer alıyor.
#AnkaraBaşbakan Binali Yıldırım, Moğolistan’da yaptığı açıklamada “Münasebet kurduğumuz ülkelerin yeraltı ve yerüstü zenginliklerini değil insanını merkeze alan dış politika anlayışıyla hareket ediyoruz. Bizim ülkelerle ilişkilerimize baktığımızda göreceğiniz şey insanlıktır, dostluktur” dedi.
#Binali Yıldırım