Tohum haberleri sayfasında Tohum hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 6911 Tohum haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Kastamonu’nun Tosya ilçesinde konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tohumculukta ilk 10 ülke arasında yer aldığını belirterek, “Dünyanın 117 ülkesine tohum ihraç ediyoruz. Böyle bir ülke durumundayız. İnşallah bizler Anadolu'nun bütün topraklarını da sertifikalı tohumlarla buluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
#İbrahim YumaklıÇanakkale’de ‘Tohum ve Sera Örtü Naylonu Dağıtım’ törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Türkiye dünyada ilk 10 tohumcu ülkeden bir tanesidir. Türkiye’de üretilen daha doğrusu kullanılan her 100 kilogramın 97 kilogramı bu ülke topraklarında üretilir. Bize özgü ata tohumlarımız vardır. Bunların halihazır da 37 çeşidi gen bankamızda kayıt altına ve koruma altına alınmıştır” dedi.
#İbrahim YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Türkiye'de 100 kilogram tohum kullanılıyorsa 97'si, bu memleketin topraklarında üretilen tohumlardır. Elbette yüzde 100 yeterliliğimizin olduğunu söyleyemeyeceğimiz bazı tohumlar var. Örneğin patates gibi. Bunlarla ilgili de çok yoğun bir çalışma var. Yarın, bir gün eğer sizin topraklarınız buna uygunsa; burada diğer ürünlerin de tohumlarının dağıtımını yapacağız" dedi.
#Bakan YumaklıTarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ''Ülkemiz tohumda, sertifikalı tohumda, on kat üretimini arttırmış bir ülke. Ülkemizde kullanılan her 100 kilogram ürünün 97 kilogramını, bu ülkede yerli olarak üretiyoruz. Tohum üreten firmalarımız gerçekten başarı hikayesi yazıyorlar. Sürekli gelişimle, verimliliği ön plana alan, iklim değişikliklerine uyumu ön plana alan, araştırma geliştirme faaliyetlerine de devam ediyorlar. Her 100 tohum firmasından 90'ı da yine bizim ülkemizin yerli milli firmaları" dedi.
#TohumEkim işlemlerinin Anadolu’nun çoğu bölgesinde kasım ayının sonuna ertelendiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Bu dönemde yapılan ekim işlemleri yüksek ve kaliteli bir verim için oldukça önem taşıyor. Ancak şu anda çiftçilerimizin gözü hava durumunda. Yağışlar çok yetersiz, toprak da nemsiz” dedi.
#TarımResmi Gazete’de yayımlanan 2023 ve 2024 Yıllarında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteğine Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararına göre, Trakya Bölgesi’nde yağlık ayçiçeği desteği kilogram başına 100 kuruştan 150 kuruşa çıkarıldı.
#Resmi GazeteKahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’nin EXPO açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Ülkemizde 2022 yılında 128,6 milyon tona ulaşmıştır. Bitkisel üretim değeri ise; 2002- 2021 döneminde 32 milyar TL seviyesinden, geçtiğimiz yıl 306,4 milyar TL'ye yükselmiştir. Sertifikalı tohum üretim miktarı 2022 yılında 1,36 milyon tonu aşmış durumdadır" dedi.
#Cevdet YılmazDoğu Karadeniz’de kaybolmaya yüz tutmuş onlarca yerel meyve ve sebzenin köy köy izini süren Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, 6 yılda 70 tür ve çeşitte 100 bin fidan üretti. Tek tek buldukları ata tohumlarını çoğaltıp 8.5 milyonunu halka dağıtan Özsoy’un başarı hikâyesini dinledik.
#RizeKayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen tohum dağıtım törenine, Milli Savunma Bakanı ve Kayseri 1’inci Sıra Milletvekili Adayı Hulusi Akar’ı telefonla arayarak bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Askerlerimiz nasıl yurdun bekçileriyse, çiftçilerimiz de tarım alanımızın bekçileridir” dedi.
#Vahit Kirişciİklim değişikliği, nüfus yoğunluğu, salgınlar, teknoloji ve sanayinin etkileri kıtlık riskini de beraberinde getirirken tohumlar günümüzde hayati önem taşıyor. Ben de Türkiye Tohum Gen Bankası’na girip tohumların parmak iziyle girilen özel depo alanına konulmasına kadar yaşanan süreci izledim, toplanan binlerce bitki örneğini gördüm...
#TohumCHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Tek hedefleri var; bir pazarlık, o pazarlıktaki al-ver. Onun için zorlama, onun için şantaj. Türkiye’de yaşanan bütün meseleler bir demokrasi sorunu. Türkiye iyi olsun diye değil, birileri iktidarı korusun diye bir bakış açısı var” dedi.
#CHPBeykoz’da bulunan ve İstanbul’u ilk kuşatan askerlerin kabirlerinin yer aldığı Anadolu Hisarı Mezarlığı'nın bakımsız hali tepkiye yol açtı. Yıldırım Bayezid tarafından 1393’te yaptırılan ve 14’üncü yüzyıla ait izler taşıyan mezarlıkta, yeniçerilerin naaşları bulunuyor. Her bir kabirde, yeniçerilerin kalpaklarını temsilen eklenen yapıların ise kırıldığı, eksildiği ve yer değiştirdiği görülüyor. Tarihçi Zafer Bilgi, "Bunların teker teker korunup o kalpaklarının, hazır olanları var ise, tekrar yerine konulup bir onarımdan geçirilip, açık hava müzesi şeklinde Anadolu Hisarı‘na dahil edilerek, belki Hisarla birlikte ilgili kesimi aydınlatıcı bilgilerle kazandırılması gerekiyor" dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ise mezarlığın restorasyon projelerinin hazırlandığı ve ilgili koruma kurullarınca onaylandığı, kısa sürede restore edileceği bilgisi verildi.
#İstanbulBir yandan ‘yaşanacak kentler’ listesinin en üst sıralarında yer alan öte tarafta şirketlerin merkezlerini taşıdığı, son dönemde aldığı nitelikli göçle adından sıkça söz ettiren Ege kentleri şimdi de sahip olduğu onlarca avantajla girişimci üssü haline geliyor.
#1Beslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Ankara Gıda Kontrol LaboratuvarıTarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz çalışmaları, haksız cezanın önüne geçmek için hassasiyetle yapılıyor. Günlük 100 ila 150 civarında numunenin geldiği laboratuvarda yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin analiz yapılıyor.
#Tarım Ve Orman BakanlığıTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#SağlıkBirbiri ardına açılan üniversiteler, öğrencilerini renkli etkinliklerle karşılıyor. Ege Üniversitesi öğrencilerine boyoz ikramıyla ‘merhaba’ dedi, Harran Üniversitesi ise sıra gecesiyle ders başı yaptı. İTÜ’de ilk dersin hocası Nobel ödüllü Aziz Sancar oldu...
#ÜniversiteYoğun bir sınav maratonunun ardından hak ederek üniversiteyi kazanan tüm gençlerimiz, çıkacakları bu yeni yolun heyecanını yaşıyorlar. Bizler de eğitimciler olarak her yıl aynı şevk ve heyecanla öğrencilerimizi üniversitelerimizde ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Öncelikle tüm öğrencilerimizin öğrenim hayatlarını kesintisiz bir şekilde, başarıyla tamamlamalarını diliyorum. Hem Ege Üniversitesi Rektörü, hem de bir ağabeyleri olarak tüm üniversite öğrencilerine bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.
#Konuk YazarMuğla tarihinin en büyük orman yangınının yaşandığı 2021 yılında, Bodrum’da da birçok noktada yangın çıkmıştı. Yangın sonrası yanan alanların bazı şirketlere tahsisi yapıldığı iddiaları üzerine Orman Genel Müdürlüğü sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Orman Genel Müdürlüğü bu yanan alanların bazı şirketlere tahsisinin söz konusu olmadığını açıkladı.
#Orman Genel MüdürlüğüBaşkentte yüzde 45’lik bir alanda tarım yapıldığını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, işlenen tarımsal arazilerin son 19 yılda yüzde 15 azaldığına dikkat çekti. Atar, “Ankara’da tarımın gelişmesi için öncelikle şehirdeki tarım arazilerinin korunması ve verimli kullanımının teşvik edilmesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.
#Ankara"Türk Ruhu" dergisinin sahibi, araştırmacı-yazar Ali Haydar Öztürk, tedavi gördüğü Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde doksan üç yaşında vefat etti. Türk yazı hayatında önemli yere sahip olan "Türk Ruhu" dergisi, Ali Haydar Öztürk tarafından 15 Aralık 1957'de İstanbul'da çıkarılmaya başlanmıştı.
#İstanbulPek çok uzman yıllardır, pastırma, tereyağı ve aşırı yumurta tüketmenin sağlık için zararlı olduğunu bildiriyor. Bu gıdaların yüksek yağ ve kolesterol içeriği, kalp hastalıkları ve kilo alımı ile ilişkilendirilirken ABD'li doktor Sten Ekberg, 30 gün boyunca bu üçlüyü tükettiğinde daha sağlıklı hissettiğini iddia etti. Peki, bu nasıl oluyor?
#SağlıkTMO Genel Müdürü Güldal "Stokumuzun yüzde 92-93'ü Türk çiftçisinin ürünü. Geçen yıl 13,1 milyon ton, bu yıl 5 milyon ton aldık. İki yılda 18 milyon tonu aşan alım yaptık. Yeni sezona ilişkin olumlu düşünüyorum. 2025'te Türkiye'nin normal üretim miktarına yakın bir üretim gerçekleştireceğine inanıyorum" dedi.
#TMOHürriyet Akdeniz Editör Masası’na konuk olan Antalya Valisi Hulusi Şahin, son dönemde okullarda sıkça gündeme gelen temizlik, kayıt parası sorunu ile günübirlik ev denetimleri ve merdiven altı sağlık turizmi faaliyetlerinin önlenmesine yönelik alınan tedbirler konusunda, dikkat çekici açıklamalar yaptı. Şahin, Antalya’nın Türkiye genelindeki suç oranlarında 4’üncü, kayıp çocuk sıralamasında ise 1’inci olduğuna yönelik iddiaları da yanıtladı.
#Antalya ValiliğiTeknoloji geliştirme merkezi The Hood TEKMER’in açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Bugün ülkemizden doğan yedi Turcorn’un altısının girişimcilik ekosistemine sağladığımızın desteklerden yararlanarak başarıya ulaşması yürüttüğümüz çalışmaların açık bir göstergesidir. Türkiye, yerli ve milli garaj modelini başarıya ulaştırmıştır” dedi.
#The Hood TEKMERSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, The Hood TEKMER'in açılış törenine katıldı. Törende konuşan Kacır, “Milli teknoloji hamlesi vizyonumuz doğrultusunda ülkemizin teknoloji üretme, geliştirme, inovasyon odaklı kalkınmamızı önceleyecek uygulama ve düzenlemeleri devreye alıyoruz. Türkiye'nin teknoloji girişimlerini büyütmek için çalışıyoruz" dedi.
#Mehmet Fatih KacırTHY Avusturalya kıtasında ikinci nokta olarak Sidney seferlerine başlıyor. Malezya’nın Başkenti Kuala Lumpur duraklamalı olarak açılacak uçuşlarda A350-900 uçakları kullanılacak. Daha sonra gelecek olan A350-1000 uçaklarının tesliminin ardından hem Melbourne hem de Sidney seferleri direkt gerçekleştirilecek.
#SidneySanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın katılımlarıyla, teknoloji alanında kritik uzmanlıklara sahip yeteneklerle yenilikçi iş modelleri ve teknolojiye dayalı çalışmaları olan teknogirişimlerin ülkeye çekilmesi amacını taşıyan “Türkiye Tech Visa Programı” tanıtıldı.
#Mehmet Fatih Kacır