Güncelleme Tarihi:
Sektörün 2023 hedefi ise 15 milyar dolar olarak açıklandı. İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) yılı 3.3 milyar dolarlık ihracatla tamamladığını belirten İHBİR Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı, “Türkiye’nin hububat ve bakliyatta dünyada borsa haline gelmesini istiyoruz. Bununla ilgili lobi faaliyetlerine başlayacağız. Tarımda eksiğimiz olsa da dünya üretiminde hala belirleyici ülkelerden biriyiz” dedi.
ROTAYI AMERİKA’YA ÇEVİRDİ
İHBİR’in katma değeri yüksek ihracat gerçekleştirdiğini belirten Kazım Taycı, “İhracat yapılan ülkelerde talepte bir düşüş yok. Emtianın tedarikinde sıkıntı yok. Amerika kıtasını genel olarak hedef belirledik. Üyelerimizin çoğu ABD’de danışmanlık hizmeti almaya başladı. Amerika’daki her yıl yüzde 30 lüks büyüme hormonlu değil, doğal bir büyüme olacak. Uzak ülkeler için talebimiz navlun ve ekipman desteği” açıklamasını yaptı.
KUR TALEBİ
“Kurlar istediğimiz seviyede değil; en az enflasyonun artış oranında artmalı” diyen Taycı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Merkez Bankası geçtiğimiz hafta TİM’e gerçekleştirdği ziyarette, ihracatçıya yönelik paketler açıklayacaklarını söyledi. Tahıl koridoru önemli bir adım. Mersin Limanı’ndan Ortadoğu ve Afrika’da hububatı koordine ediyoruz. Maliyetlerin kurtarılabilmesi için kurların enflasyon oranında artması gerekiyor” diye konuştu.
2023’E YETECEK KADAR ÜRÜN VAR
İHBİR Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şemsettin Memiş ise bu dönemdeki kuraklığın mevsimsel olduğunu ve 2023 için tüm önlemlerin alındığını söyledi. Hububat arzında sıkıntı olmadığını belirten Memiş, “Dünyada 2023’e yetecek kadar ürün var. Kuraklık bahanesiyle fiyat artışı olabilir. Kuraklıktan çok fazla bahsetmek arz talep dengelerini bozabilir. TMO depolarında 20 milyon ton buğday stoku var. Bir o kadarını da ihraç ediyoruz. Arz noktasında herhangi bir sorunumuz yok” dedi.