Ponzi nedir sorusu, internette araştırılmaya devam ediyor. Saadet ve titan zinciri olarak da bilinen ve yasal gibi görünen ponzi sistemiyle pek çok kişi mağdur oluyor. Geçmişi 20. yüzyılın başlarına dayanan ponzi sistemi, günümüzde de etkisini koruyor. Peki, ponzi sistemi nedir ve ne demek? Ponzi nasıl çalışıyor? İşte, ponzi sistemi hakkında merak edilen bilgiler.
#Ponzi NedirPonzi, son zamanların önemli gündem maddelerinden birisini oluşturuyor. Türkiye'de Saadet ve titan zinciri olarak da bilinen Ponzi sistemi, her ne kadar ilk etaplarda kazandırsa da, sonrasında çöküş içerisine girerek üyelerine zarara uğratmıştır. Peki, Ponzi nedir ve ne demektir? İşte, Ponzi sistemi hakkında detaylı bilgiler
#PonziKripto paralara karşı dün “Bitcoin’e rakip Turcoin geliyor” sloganıyla bir proje lanse edildi. Para biriminin arkasındaki şirketler ise kafa karıştırdı. Bursa, Kocaeli ve Eskişehir’de kaydı çıkan Anafis ve Hipper şirketlerinin çalışanları daha önce kapanan saadet zinciri sistemi Nilfa’nın elemanları çıktı
#TurcoinKripto paralara karşı dün “Bitcoin’e rakip Turcoin geliyor” sloganıyla bir proje lanse edildi. Para biriminin arkasındaki şirketler ise kafa karıştırdı. Bursa, Kocaeli ve Eskişehir’de kaydı çıkan Anafis ve Hipper şirketlerinin çalışanları daha önce kapanan saadet zinciri sistemi Nilfa’nın elemanları çıktı
#BitcoinMega Holdings, Coinspace, Epitelyum, Kairos ve şimdi de Rus titanı MMM. 'MMM'e katılın siz de kazanın' sloganıyla Türkiye'de bir stadyum dolusu insanı dolandırdılar, milyonlarca liraya el koydular. Ayrıca Rus titanının bununla da yetinmediği, mağdurlara yardım amaçlı toplanan 900 bin lirayı da kasasına koyduğu iddia ediliyor. Şimdi on binlerce kişi yatırdıkları paranın, MMM ise mağdur edecek yeni insanların peşinde...
#MMM Türkiyeİzmir ‘Askeri Casusluk’ soruşturmasında usulsüzlük yaptıkları ileri sürülen şüphelilerle ilgili dikkat çekici detaylar ortaya çıktı. Aralarında merkez valileri, birinci sınıf emniyet müdürleri ve mülkiye müfettişlerinin de bulunduğu şüphelilerin usulsüz dinlemeleri, bütün bir şehrin dahil edilebileceği ‘titan zinciri’ne benzetildi.
TÜRKİYE, sanki ilk kez olmuş gibi günlerdir bir dolandırıcılık hikâyesini konuşuyor. Bir özel bankanın şube müdürü Seçil Erzan, adı Fatih Terim ile anılan sözde yatırım fonu üzerinden 43 milyon dolar, kimilerine göre ise 80 milyon dolara varan dolandırıcılığa imza attı.
#Seçil ErzanBir insanın elindeki parasını 2-3 hafta gibi kısa bir sürede, hem de piyasalarda yarısı oranında bile faiz verilmiyor iken, “fon” ya da başka bir yatırım aracı ile iki hatta üçe katlaması mümkün müdür? Konuştuğum tüm uzmanlar “Evet, mümkün” diyor “Ama” ile parantez açıyorlar: “Devamlılığı olur mu dersen? Hayır, asla olmaz. Aşırı şişirilen balon muhakkak patlar.” Seçil Erzan’ın 2020 yılında kurduğu, Fatih Terim fonu olarak adlandırılan ve kısa zamanda da saadet zincirine dönen sistem de öyle bir patladı ki... Hele de bazı futbolcular ile işinsanlarının bavul dolusu parayı Erzan’a elden teslim etmesi, karşılığında ise makbuz yerine bir kâğıt parçası alması “Yahu nasıl olur da inanırlar?” sorusunu sordurtuyor insana. Peki ama bu motivasyonun altında yatan ne: Hırs mı? Tamahkârlık mı? Nasıl bir sistem bu “Ponzi?”
#Banker KastelliNasıl bir dolandırıcılığın içine düştüklerinden habersiz, onlarca insanın büyük bir coşku ile hep bir ağızdan, “Hey, hey, hey” diye bağırdığı partilerin haber bültenlerini süslemesi ile girdi hayatımıza saadet zinciri furyası. ‘Nereden çıktı şimdi bu konu?’ diyeceksiniz. Burak Taşçı dün haberini yaptı: ABD’li bilet şirketi olarak kendini tanıtan ve saadet zinciri esası ile çalışan CT Movies sitesi kapandı, binlerce kişi mağdur oldu. Anlayacağınız, Türkiye’nin 1990’ların sonunda tanıştığı ‘saadet zinciri’ dolandırıcılığı 20 yıl sonra bugün bile onlarca örneğe rağmen para kaybettirmeyi sürdürüyor. Peki, ‘Bir insan bunca örneğe rağmen saadet zincirine neden girer?’ Yanıt aradım.
#Saadet ZinciriMafya elebaşının “şeref” hakkında; terörist PKK yardakçısı gazeteci ve siyasetçilerin “insan hakları”, FETÖ’cülerin “hukuk”, ABD ve Avrupa’nın etki ajanı siyasetçi ve gazetecilerin “özgürlük” konusunda ders verdiği Türkiye’de, Çiftlik Bank’ın kurucusu Mehmet Aydın, gelecekte “yatırımda güvenin sembolü” olursa şaşırmayın!
#YAZARPonzi sistemi pek çok hayatı karartmaya devam ediyor. Piramit satış ve internet matriksi ile benzerlik gösteren ponzi sistemi, günümüzde de etkisini koruyor. Ponzi sistemi çalışma prensibi hakkında detayları merak eden pek çok kişi, internet üzerinden araştırılmaya devam ediyor. Peki, Ponzi sistemi nedir ve ne anlama gelmektedir? İşte, Ponzi hakkında bazı bilgiler
#Ponzi NedirÖzel harekât polislerinin ve askerlerin 20 milyon lira kaptırdığı ‘saadet zinciri’ vurgunu, işlenen bir cinayetle ortaya çıkmıştı. Hürriyet’in 22 Kasım 2018’de ‘Cinayetten vurgun çıktı’ başlığıyla manşetine taşıdığı davada karar verildi. Astsubay Abdurrahman Kaplan’ı beylik tabancasıyla vurarak öldüren özel harekât polisi Bekir Körkem indirimsiz müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
#GazetehaberleriSon yılların gözde yatırım alanı olarak öne çıkan solucan yetiştiriciliği şimdi de saadet zincirine aracı yapıldı. Merkezi Bursa’da olan bir şirket, solucan yetiştiriciliği için çok sayıda kişiden para topladı. Toplanan paralarla kırmızı Kaliforniya solucanı üretimi için tesis kurulacağı belirtildi. Yapılan sunumlarda, sisteme üye kazandırıldıkça elde edilen gelirin de aratacağı belirtiliyor. 250 TL’den 50 bin TL’ye değişen tutarlarda 9 ayrı paketten biri alınarak üye olunabilen sistemin kurucusu Onur Dehmen ise, ‘Saadet zinciri olmadıklarını kaydetti. Dehmen, sisteme para yatıran kişi sayısının ise 13 bin değil bin 300 seviyesinde olduğunu, topladıkları para miktarının ise ticari sır kapsamında olduğunu kaydetti.
#Onur DehmenÖzel Harekat polisi Bekir Körkem’in Astsubay Abdurrahman Kaplan’ı öldürmesi 20 milyon liralık saadet zinciri vurgununu ortaya çıkardı. Kuracağı market zincirinden yüksek kâr vaadiyle meslektaşları ile askerlerden para toplayan Körkem hakkında cinayetin yanı sıra dolandırıcılıktan da soruşturma başlatıldı.
#Gazetehaberleri"MMM" adıyla dünyada "Rus titan saadet zinciri" olarak bilinen ve Türkiye'de "TurkeyMMM.net" web sitesi üzerinden faaliyet göstererek dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen şüphelilere yönelik soruşturma kapsamında, 30 kişi hakkında dava açıldı. Hazırlanan iddianamede, örgüt lideri ve yöneticisi olan 9 şüpheli hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 486 yıla kadar, örgütün üyesi olan 21 şüpheli hakkında da "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
#Rus Saadet ZinciriRusya'da matematik dehası Sergey Mavrodi tarafından kurulan Türkiye'de de TurkeyMMM adı altında faaliyet yürüten Rus saadet zincirine yönelik operasyonda, Türkiye'deki sistemi yöneten Leyla kod adlı Elvir Egorova'nın da arasında bulunduğu 30 kişi yakalandı. Rus saadet zincirinin 1 milyon 200 bin TL vurgun yaptığı belirlendi. Çiftlikbank skandalının baş aktörü Mehmet Aydın'ın da bu sistemden etkilenerek vurgun sistemini kurduğu ortaya çıktı.
#Elvir EgorovaHürriyet'in dün gündeme getirdiği son titan skandalının ardından bugün operasyon için düğmeye basıldı. Hipper AŞ'nin kurucusu Muhammed Satıroğlu Eskişehir'deki evinde kaçma hazırlığındayken otoparkta yakalandı! Sadun Kaya ise Kocaeli'nde gözaltına alındı.
#Turcoin