Hastalandığımızda kimi zaman bitki çaylarından, çorbalardan kimi zaman da ilaçlardan medet umar, hızla toparlanmaya çalışırız. Peki bu sadece insanlara özgü bir davranış mı? Yakın zamana kadar öyle zannediliyordu. Ancak son dönemde yapılan araştırmalar bunun tersini söylüyor. İşte okudukça şaşıracağınız birkaç örnek...
#YaşamHerkesin sevdiği canlılar arasında kelebeler de bulunuyor. Kelebekler güzel görüntüsüyle herkesin ilgisini çeken hayvan türleridir. Kelebeklerin neyle beslendiği ve en çok nelerden hoşlandığı birçok kişinin merak ettiği konulardan birisidir. Kelebek ne yer? Kelebekler nasıl beslenir ve en çok sevdiği besinler neler? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kelebek Ne Yer?Türkiye’deki tescilli 3 ırktan biri olan ve ‘Hatay sarısı’ olarak bilinen ipekböceklerinin nesli, deprem nedeniyle yumurtalarından erken çıkınca tehlike altına girdi. İpekböceği yetiştiricisi Emel Duman, elinde çok az sayıda kalan böceklerin ölmemesi için gece gündüz nöbet tutuyor.
#Hatay SarısıBahar aylarının gelmesiyle birlikte pek de farkında olmadığımız bir tehlike dört yanı sardı: Çam kese tırtılları, hem insanlar hem de hayvanlar için risk teşkil ediyor. Özellikle de evcil hayvanlar için çok tehlikeli! Peki bu böceklerin şehir içindeki sayıları neden arttı? Kendimizi ve hayvanlarımızı nasıl koruyacağız? Uzmanına sorduk...
#Çam Kese TırtılıRüyalarda, hayatımızda bizi etkileyen pek çok şeyi görüyoruz. Hayvanlar, rüyalarda en sık görülen şeyler arasında yer alır. Rüyada tırtıl görmek, çok sık aranan ve çok merak edilen rüyalar arasında yer alır. Rüyada tırtıl görmek ne demek sizler için derledik.
Dünya çapında herkesin bildiği gibi kelebeklerin ömrü oldukça kısadır. Hatta bu durum birçok dil üzerinden deyim kapsamında da kullanım imkanı vermektedir. Mecazi olarak kullanımı ile beraber, aynı zamanda kelebeklerin yaşam döngüsü de önemli bir yere sahiptir. Peki, kelebeğin yaşam döngüsü nedir ve nasıl gerçekleşir? Kelebeklerin yaşam döngüsünün aşamaları ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#EğitimCambridge Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre bahar artık İngiltere’ye 1 ay erken geliyor. Uzmanlar bunun sebebini küresel ısınmaya bağlıyor; bitki ekosistemleri için çok tehlikeli olabileceğine işaret ediyor. Böyle bir durumun Anadolu’daki bitki ve hayvan çeşitliliğini nasıl etkileyeceğine bakalım...
#İlkbaharHayvanlar iklim değişikliğine sadece üç şekilde tepki verebilir: Hareket edebilir, uyum sağlayabilir veya ölebilir. Şu anda her üçü de yaşanıyor. Canlılar hayatta kalmak için büyük bir çaba sarf ediyor. Bu uğurda binlerce yılda edindikleri alışkanlıkları dahi değiştiriyorlar. Göç yolundan dönenler, çiftleşme düzeni bozulanlar var; bazıları yol bulamıyor ve nesli tükenme tehlikesine giriyor... İklim krizi nedeniyle neler yaşadıklarına biraz daha yakından bakalım...
#İklim Değişikliğiİstanbul'un Beykoz ilçesinde Akbaba Mahallesi'nde tırtıl istilası yaşanıyor. Yaklaşık bir ay önce yoğun şekilde görülmeye başlayan tırtıllar mahalle sakinlerinin iddiasına göre önce meyve ve fındık ağaçlarını kuruttu, şimdi de bağ bahçede ekili ürünlere dadandı. Mahalleli tırtıldan kurtulmak için kendi imkanlarıyla bahçelerini ilaçlamaya çalışıyor. Bahçesinde ve evinin duvarlarında tırtıl saran Fatma Kılıç, "Bizim bu duvarlar hep bembeyaz kurt sarıyor. Camı, kapıyı açamıyorum. Kurtlar yedi bizi, bir şey başaramıyoruz. '' dedi.
#İstanbulİstanbul'un Beykoz ilçesinde Akbaba Mahallesi'nde tırtıl istilası yaşanıyor. Yaklaşık bir ay önce yoğun şekilde görülmeye başlayan tırtıllar mahalle sakinlerinin iddiasına göre önce meyve ve fındık ağaçlarını kuruttu, şimdi de bağ bahçede ekili ürünlere dadandı. Mahalleli tırtıldan kurtulmak için kendi imkanlarıyla bahçelerini ilaçlamaya çalışıyor. Bahçesinde ve evinin duvarlarında tırtıl saran Fatma Kılıç, "Bizim bu duvarlar hep bembeyaz kurt sarıyor. Camı, kapıyı açamıyorum. Kurtlar yedi bizi, bir şey başaramıyoruz. '' dedi.
#HaberÖzellikle yaz aylarında görülen ve son zamanlarda oldukça sık olarak karşılaşılan bir alerji türüdür. Yeşil alanlarda vakit geçiren kişilerde tırtıl alerjisi görülme ihtimali ise oldukça yüksektir. Tırtıl alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? Tırtıl alerjisi belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler nelerdir? Siz de tırtıl alerjisi hakkında daha detaylı bilgileri derledik.
#Tırtıl AlerjisiKına, geçmiş zamanlardan bu yana kullanılmakta olan bir İslam geleneğidir. Eski zamanlarda kına bitkisinin, evlenecek olan kişileri kötülüklerden ve nazardan koruduğuna inanılır ve bu sebeple çiftlere kına gecesi düzenlenirdi. Günümüzde bu ünlü gelenek hala devam etmektedir. Peki, Kına ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? Kına ağacı özellikleri, bakımı ve faydaları hakkında bilgiler nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Armidale kasabasında yaşayan bir kadın, arabasına binmek üzere hamle yapınca hayatının şokunu yaşadı. Aracının kapı kolunda kocaman bir örümceğe rastlayan kadın, aracını tekrar kullanmaktan çok korktuğunu söyledi.
#AvustralyaRize 'Vampir Kelebek' olarak bilinen 'Ricania Simulans' ve patates böceklerinin ardından şimdi de Amerikan beyaz kelebeğine dönüşen tırtıllarla mücadele ediyor. Pazar ilçesine bağlı Yeşilköy'de vatandaşların korkulu rüyası haline gelen tırtıllar, evlerin duvarlarından yüksek katlara kadar tırmanarak evlerin içlerine kadar giriyor.
#RizeBursa’nın İnegöl ilçesinde, kayın ağacının yapraklarını yiyerek beslenen kızıl kuyruklu kayın tırtılının zarar verdiği ormanlar, 2 yıl sonra yeniden yeşermeye başladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bakteri ve avcı böcek kullanımı çalışmalarıyla ormanların yeniden eski görünümüne kavuştuğunu kaydetti.
#BURSABURSA’nın İnegöl ilçesinde, kayın ağacının yapraklarını yiyerek beslenen kızıl kuyruklu kayın tırtılının zarar verdiği ormanlar, 2 yıl sonra yeniden yeşermeye başladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, bakteri ve avcı böcek kullanımı çalışmalarıyla ormanların yeniden eski görünümüne kavuştuğunu kaydetti.
#BursaSivas'ın Divriği, Zara ve İmranlı ilçelerindeki kırsal alanlar ile köylerde 'Altın kelebek'lerin bıraktığı larvalardan çoğalan tırtıl istilası devam ediyor. Sivas Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, istilayı önlemek için 700 kuş yuvası ve 11 ışıklı tuzak hazırladı.
#Altın KelebekSivas'ın Zara ilçesinde, ormanlık alanı istila eden ve 6 köyü tehdit eden tırtılların 'Altın kelebek' olduğu belirlendi. Sivas Orman İşletme Şube Müdür Yardımcısı Uğur Arıcan, tırtılların pupa dönemine girmesi nedeniyle herhangi bir mücadele yapılamayacağını söyledi. Arıcan, bölgede kuş popülasyonunun artırılacağını ve yırtıcı böcek salınarak önlem alınacağını ifade etti.
#SivasSİVAS'ın Zara ilçesinde, ormanlık alanı istila eden ve 6 köyü tehdit eden tırtılların 'Altın kelebek' olduğu belirlendi. Sivas Orman İşletme Şube Müdür Yardımcısı Uğur Arıcan, tırtılların pupa dönemine girmesi nedeniyle herhangi bir mücadele yapılamayacağını söyledi. Arıcan, bölgede kuş popülasyonunun artırılacağını ve yırtıcı böcek salınarak önlem alınacağını ifade etti. Bölgede çalışma başlattıklarını belirten Orman Şube Müdür Yardımcısı Arıcan ayrıca, "Geçen yıllarda da Altın Kelebek adındaki tırtılın zararına rastlanılmıştı. Yine aynı durumla karşılaşıldı.'' dedi.
#SivasSivas'ın Zara ilçesinde ormanlık alanı istila eden tırtıllar, 6 köyü tehdit etmeye başladı.İlçe merkezine 70 kilometre mesafede bulunan Kardere köyü ve mezralarında, ormanlık alandan yerleşim yerlerine kadar inen tırtıllar bölge halkını tedirgin ederken, bitki örtüsüne de zarar veriyor. Kardere, Evrencik, Söğütözü, Bolucan, Aşağımescit, Çaypınar köyleri ve mezralarının olumsuz etkilendiği tırtıl istilası nedeniyle meşe ağaçları başta olmak üzere birçok bitki zarar gördü.
#Sivas