Yunuslar İstanbul Boğazı’nın en güzel sürprizlerinden. Onları özel bir gözlem etkinliğinde uzman rehberler eşliğinde yakından keşfetmeye ne dersiniz? Boğaz’ın ekolojik olarak hâlâ yaşanabilir olmasının kanıtı olan yunuslardan 15’ini gördüğümüz bu gezi size de ilham verirse elinizi çabuk tutun. Ücretsiz ‘yunus gözlem etkinliği’nin kayıtları dakikalar içinde doluyor.
#DenizAydın’ın Kuşadası sahilinde ölü 24 yelkovan kuşu bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Yelkovan kuşlarını, Milli Park ve Samos Adası arasındaki Dilek Boğazı’nda gruplar halinde gözlemliyoruz. Grup şeklinde ölen bu kuşların da muhtemelen hedef dışı av olarak ağlara yakalanıp boğulduklarını tahmin ediyoruz" dedi.
#AydınKARADENİZ Bölgesi’nde son 3 ayda 33 ölü yunus sahile vurdu. Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Uğur Özsandıkçı, "Kesin ölüm sebebini bilemiyoruz. Genel sebeplere baktığımızda doğal ölüm, hastalık, gemi kazaları gibi durumlar olabiliyor. Hepsinin balıkçı ağlarında öldüğünü de söyleyemeyiz" dedi. Son günlerde sıklıkla yunus ölümü yaşandığını dile getiren balıkçı Soner Karabacak da “Yunusların hamsinin azalmasında da ölmüş olabileceğini düşünüyoruz.'' ifadelerini kullandı.
#KaradenizBatı Karadeniz’deki tırtak türü yunusların ölümlerinin nedeni belli oldu. Anadolu parsı öldürenler 1 milyon lira ödeyecek. Bolu’da yeni bir bitki keşfedildi. Birleşmiş Milletler’e plastik kirliliğine karşı küresel bir sözleşmenin yürürlüğe sokulması yönünde çağrı yapılıyor...
#Batı KaradenizTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Şubat ayının son haftasından bu yana Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunus ölümlerinde olağanüstü artış kaydedildiğini açıkladı. Vakfa şimdiye kadar 80 yunus ölümü ulaştığı belirtilen açıklamada, "Tırtakların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğü belirlenmiştir" denildi.
#Batı KaradenizTürk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), Şubat ayının son haftasından bu yana Türkiye’nin özellikle Batı Karadeniz kıyılarında tırtak türü yunus ölümlerinde olağanüstü artış kaydedildiğini açıkladı. Vakfa şimdiye kadar 80 yunus ölümü ulaştığı belirtilen açıklamada, "Tırtakların tesadüfi ağa yakalanarak balıkçılık etkileşimi sonucu öldüğü belirlenmiştir" denildi.
#Batı KaradenizAydın'ın Kuşadası ilçesinde ölü yunus kıyıya vurdu. 'Tırtak' cinsi yunusun, vücudundaki delici alet yaraları bulundu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü yunustan incelenmek üzere doku örnekleri alındı.
#AydınAydın’ın Kuşadası ilçesinde, geçen hafta ’tırtak’ türü bir yunusun ölü olarak sahile vurmasının ardından bu kez de ’çizgili’ bir yunus körfezde avlanan trol teknelerinin ağlarına takılıp, boğularak telef oldu. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, "Bir hafta arayla iki yunus ölüsü bulmamız bizi çok üzdü. Deniz memelilerinin yaşam alanlarına karşı daha dikkatli olmalıyız" dedi.
#AydınOrmanı, suyu bol; iki iklimin, iki kıtanın ve iki denizin kesişme noktası... Sadece insanlar için değil, başka birçok canlı için de ‘taşı toprağı altın’ İstanbul’un. Şehrin karmaşasında dikkatten kaçıyorlar ama çoğu bizden çok uzun zamandır buralı. Ekolog Kerem Ali Boyla ile şehrin bu eşsiz zenginliğine göz attık.
#GazetehaberleriMarmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türünün adının ne olduğu merak konusu oldu. Konuya dair bilgi almak adına internette araştırma yapan vatandaşlar, balina familyasına bağlı bu memeli deniz canlısının en çok rastlanan türünün adı hakkında bilgi almak istiyor. Peki, Marmara Denizi'nde de görülen dünyanın en yaygın yunus balığı türü hangisidir? İşte, konuya ilişkin detaylar...
#Hadi Sorusuİstanbul Kıyıköy’de, Kumport Liman Hizmetleri’nin denizden yıllık 300 bin ton kum projesi için İstanbul Valiliği, ÇED dosyasını kabul etti. Prof. Dr. Aydın Akbulut’un raporunda “Faaliyet sonucunda oluşacak habitat kaybının balık türleri, yumurtlama alanlarına ve balıkçılığa olumsuz bir etkisi olacaktır” denildi.
#GazetehaberleriKaradeniz sahiline vuran ölü yunuslarla ilgili Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Sedat Gönener, "Nisan, mayıs ve haziran dönemleri yunusların üreme ve yavrularını emzirme dönemi. Bu dönemde daha çok dolaşıyorlar ve balıkçı ağlarına takılıyorlar. Elde ettiğimiz ilk veriler yunusların balık ağlarına takılıp boğularak öldüğü yönünde" dedi.
#KaradenizBahar doğada birçok canlı için göç demek. Şu aralar kuşlar üzerimizden geçerek Avrupa’ya doğru yol alıyor. Aynı şekilde denizlerin içi de hareketli. Tam da bugünlerde göç yolunda olan balıklar Boğaz’dan geçerek Karadeniz’e hareket ediyor. Onlar gider de denizlerin neşeli ve haşarı çocukları yunuslar durur mu? Karınlarını doyurduklarında neşeden yerinde duramayan yunusları izlemenin tam zamanı.
#Bahar