Son yıllarda hastalanmadan önce hastalıklara karşı önlem almanın giderek önem kazanmaya başladığını belirten Prof. Dr. Serdar Kaçar, “Wellbeing uygulamaları adı verilen bu yöntemlerle kişiler artık hasta olmadan bazı hastalıklara karşı daha dirençli olabiliyor, sağlıklı, mutlu ve ağrısız bir hayat sürebiliyor” dedi. 1996 yılında uzmanlık eğitimini tamamladığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kaçar, “Cerrahi hayatımın ilk 18 yılı organ nakli ile geçti. Bu tabii hem çok yorucu, hem çok yoğun, hem de vicdanen çok huzur verici ve rahatlatıcı bir işti. 18 yıl sonra biraz da yaş dolayısıyla yön değiştirmem gerekti. 2013 yılında İzmir'e geri döndüm ve obezite cerrahisi yapmaya başladım. Obezite cerrahisi yaptıkça post bariatrik estetik cerrahi işlemlere de ihtiyaç duyulmaya başlandı. Dolayısıyla 4 yıl önce Bayraklı’da 500 metrekarelik bir alan içinde ortak muayenehane olarak çalıştığımız bir kliniğimiz oldu. Burada diş hekimi, estetik ve plastik cerrahi uzmanı ve benimle beraber bir genel cerrahi uzmanı arkadaşımız daha var. Ayrıca bir sağlık turizmi ruhsatı olan firmamız var. Bu ortak klinikte her şeyi kendimiz yapıp hastalarımızın ameliyatlarını ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.
#1ABD'nin New York şehrinde 2003 yılında bulunan bir insan iskeletinin kime ait olduğu nihayet tespit edilebildi. Henüz çocuk denebilecek bir yaştayken öldürülen kurbanın akıbeti büyük oranda aydınlansa da yapbozun bir parçası hâlâ eksik...
#ABD50 yaşındaki Yahya Tan’a, bundan 7 yıl önce kalp yetmezliği nedeniyle yapay kalp takıldı. 2021’de ise tip 2 diyabet olduğu ortaya çıkınca yapay pankreas kullanmaya başladı. 2 yapay organla yaşayan ’Biyonik Yahya’ halinden çok memnun, “Tıp teknolojileri hayatımı kolaylaştırdı” diyor.
#Yahya TanTürkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi E5000, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’deki toplu açılış töreninde verdiği komutla raylara indi. E5000 ile Türkiye yeni bir kabiliyet daha kazanırken bir alanda daha dışa bağımlılıktan kurtulmuş oldu.
#Yerli Anahat LokomotifiTürkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi E5000, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’deki toplu açılış töreninde verdiği komutla raylara indi. E5000 ile Türkiye yeni bir kabiliyet daha kazanırken bir alanda daha dışa bağımlılıktan kurtulmuş oldu. TÜRASAŞ Genel Müdürü Mustafa Metin Yazar, 100 yıllık bir hasretin sona erdiğini vurgulayarak “İlk milli elektrikli trenimizi üretmiş olduk. TÜBİTAK’ın özel gayretleriyle bu günlere eriştik” dedi.
#E5000Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin, üretimdeki katma değerin arttırılması, yeni teknoloji ve metotların sanayiye kazandırılması, üniversite-sanayi işbirliğinin güçlenmesi, Ar-Ge ve inovasyon kültürünün yaygınlaşması amacıyla gerçekleştirdiği,
#Ar-Ge Ve İnovasyonHâlâ çok fazla “Cilt bakımı yaptırmalı mıyım?” ya da “Neden cilt bakımı yaptırmalıyım?” gibi sorular alıyorum. Kimileri için alışkanlık, kimileri için keyif olarak nitelendirebileceğimiz cilt bakımı aslında cildimiz için bir gereklilik. Bu yazımda “Neden cilt bakımı yaptırmalıyız?” sorusunun cevabını bulacaksınız.
#CİLTDr. Serdar Savaş, konuk olarak katıldığı programlarda yaptığı açıklamalarla zaman zaman gündeme geliyor. 1993 yılında Kopenhag'da bulunan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi'nde görev alan Serdar Savaş, 2000 yılında Türkiye'ye döndü, Birleşik Sağlık Sistemleri'ni, İleri Tıp Teknolojileri'ni ve GENAR Enstitüsü'nü kurdu. İşte Doktor Serdar Savaş'ın hayatına dair bilgiler
#Serdar Savaş KimdirCumhurbaşkanı kararıyla Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi ilan edilen alan, robot teknolojisinden yapay zekaya kadar Türkiye'nin atılım yapmayı planladığı ileri teknolojili projelere ev sahipliği yapacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 700 milyon dolarlık yatırım yapılacak bölgeye ilişkin, "Burada tam kapasite üretimle 4 bin kişi istihdam edilecek. Cari açık yılda 100 milyon dolar azalacak. Konya ileri teknolojide merkez olacak." ifadelerini kullandı.
#SanayiSağlık sektörü değişmeye devam edecek ve dinamik yapıdaki piyasanın ihtiyaçlarını karşılamak için yeni iş modelleri geliştirilecek. Sağlık teknolojisi çözümleri, genel sağlık hizmet kalitesini arttırırken artan sağlık maliyetlerini azaltmada da etkili bir rol oynuyor. 80 milyon nüfusuyla sağlık ve tıp teknolojileri için büyüyen bir pazar konumunda bulunan Türkiye GSYH'sinin %4,6'sını sağlık hizmeti için harcıyor. 2002'den bu yana ülke çapında sağlık alanında bir dönüşüm programı uygulanıyor. Bu alanda yaptığı yatırımlardaki artış dikkate alındığında, Türkiye sağlık teknolojilerinin merkez üssü olma konusunda en güçlü aday.
#SağlıkÜniversite öğrencileri tarafından geliştirilen kâğıt tabanlı biyosensör ile sütün içindeki aflatoksin isimli toksik maddenin oranı anında tespit edilebilecek. Karaciğer kanserinin de etken maddesi olarak bilinen aflatoksini tespit edecek sensörün sadece 5 cent maliyeti olacak ve ev ortamında da kullanılabilecek
#İstanbul Bilgi ÜniversitesiTürkiye’nin en kapsamlı bilim merkezinin ilk fazı Üsküdar’da açıldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Üsküdar Bilim Merkezi’nde minik kaşiflerle buluştu. Gezen ve yıldızların yapay görüntüsünün yansıtıldığı 14 metre çapındaki Türkiye’nin en büyük kubbesi ilk kez basına tanıtıldı.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankKamu hastanelerinin tıbbi malzeme alımında fiyat stratejisini belirleyen Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), 10 yıldır güncel döviz kurunun altında kalınca, son kur atakları sonrası üretici ve ithalatçılar zora girdi. Sektör temsilcileri, sargı bezinden enjektöre kadar birçok ürünün temin edilmesinde ve üretiminde sıkıntılar başladığını söyledi.
#GazetehaberleriGeçtiğimiz haftalarda yayınlanan bir raporda uzun zamandır düşündüğüm bu konu gündemdeydi. Düşüncelerimi teyit ediyordu. 21. yüzyıl Jeoteknoloji zamanıydı. Bu kavramın altında yatan yapay zekâ, robotiks, yenilenebilir enerji, biyoteknoloji, 5G, artırılmış gerçeklik gibi teknolojiler insanlığın geleceğini şekillendirmekte zira.
#YazarlarÇin merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu ShanghaiRanking Consultancy ‘Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler 2017 Sıralaması’nı yayınladı. 5 temel, 52 alt alanda yapılan sıralamada en iyi dereceyi deniz mühendisliğindeki 43’üncülükle İTÜ elde etti. Türk üniversiteleri 52 alandan 22’sinde temsil edilirken, Harvard 15 alandaki birincilikle dünyada en iyi görünüme sahip yükseköğretim kurumu oldu. Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2017’de (ARWU) ise ilk sırada 401-500 sıra bandı İstanbul Üniversitesi yer aldı.
#Prof. Dr. Mehmet KaracaSağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün 2011’de yayınladığı genelgeyle hastanelere tek kullanımlık aletlerin sterilize edilse bile “kesinlikle kullanılmaması” uyarısı birçok kamu, özel ve üniversite hastanelerinde dikkate alınmıyor. Fazla kullanımdan yetersizleşen aletler yüzünden hasta kayıpları yaşanıyor.
#Özgür Tomruk