Gelecek sandığımızdan hızlı geliyor

Seçim sathı mahallinde işler kızışıyor. Liderler ve adaylar seslerini, açıklamalarının tonunu artırıp birbirlerini suçlamaya başladı.

Haberin Devamı

Umarım bundan öteye gidilmeden yerel yöneticilerimizi seçebiliriz. Bunun bir yerel yönetim seçimi olduğunu unutmadan.
Ben bugün siyasetten bahsetmek istemiyorum. Bu da gelip geçecek. 20 gün sonra yaşantımız iyi ya da kötü sürecek. Dünya aynı hızla dönmeye devam edecek. Ama dünyada neler değişiyor görmek yerine, önümüze konulan gündemle idare ediyoruz. Hem de öyle sıradan halk değil, kısmen bu ülkenin gidişine yön verecek kitleler tarafından da. Küçük bir azınlık dünyanın evrilişine, Türkiye’nin bu evrimde alacağı rollere kafa yoruyor.
Dünyada, tüketim alışkanlıkları, buna bağlı olarak üretim şekilleri sürekli ve çok büyük bir hızla değişiyor. Artık dünyanın gelecek 15 yıl içindeki ekonomik merkezinin doğu olacağına, bu konuya kafa yoran herkes hem fikir.
Yani içinde olduğumuz yüzyılın, bundan sonraki 3 çeyreğinde, Çin ve Hindistan’ın başını çektiği doğulu ülkeler, dev cüsseleriyle üretimin lideri olacaklar. Yine Çin ve Hindistan teknolojide de öne çıkacak.
Tüketim alışkanlıkları aklımızın almayacağı şekilde değişecek
DEĞİŞEN DÜNYA…
Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (BUSİAD) Önceki Hafta düzenlediği Çekirge Toplantılarında Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young’ı dinleyince buna bir kez daha kanaat getirdim. Daha önce benzer ifadeleri Alphan Manas’tan da duymuştum. Öyle değişecek ki alışkanlıklar, alışmamız biraz zor olacak.
En çarpıcı şeylerden biri günlük hayatımıza ilişkin. Ulaşım. Evet çok uzak olmayacak bir gelecekte otonom araçlarla seyahat mümkün olacak ve Young’a göre 10 yaşındaki çocuğumuzu bu araca bindirip okula gönderebileceğiz. Ayrıca otomobil almaktan da vazgeçecek gelecek kuşaklar. Paylaşım ekonomisi önem kazanacak. Hızla artan, internet alışverişi daha da büyüyecek. Tıp teknolojileri farklı bir boyut kazanacak, yapay zeka, dijitalleşme sözcüklerine kısa sürede zirve yaptırıp yerine yep yeni tartışmalara gireceğiz. Kentler alabildiğine büyüyecek. Çevresel etkiler sorun olmaya başlayacak. Yaşlılık artık bir sektör haline gelecek. Nasıl bugün bebekler için ciddi bir piyasa varsa yaşlılar için de aynısı olacak. Yaşlılara bakacak robotları birkaç 10 yıl içinde duyacağız.
Enerjide rüzgar ve güneş, daha uzun dayanan ve çabuk şarj olan piller sayesinde, önemini artıracak.
Meslekler yok olacak, yeni meslekler ortaya çıkacak. Evet. Yazarken yoruldum. Sözün özü dünya, bin yıllardır süren insanlık kazanımlarını, on yıllar içerisinde katlayacak, değiştirecek, bozacak. Hangisi size uyarsa onu seçin.
Ama değişmeyen şeyler de olacak. İnsanın insana ihtiyacı, yemek, su, barınma ve temiz hava gibi. Yeni teknolojilerin, insanı insanca yaşatacağı bir dünya olmasını umarım.
Gelelim başa, dünya bunlarla uğraşırken, biz de umarım yükselen doğudaki yerimizi alırız. Ama yaşamını keyifle sürdürülebilecek kentlerde. Yapılacak yarışın da giderek büyüyecek kentlerde daha iyi bir yaşam sürmemizi sağlayacak lider ve ekibini seçmek yönünde olsun.
Kalın sağlıcakla.

Yazarın Tüm Yazıları