Giresun sendromu hastalığı, tıp literatürüne girerek bilim dünyasına adını duyurdu. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, dünya tıp literatürüne geçecek önemli bir başarıya imza attı. Tüm organların yer değiştirmesi ve buna bağlı olarak siroz gelişmesiyle karakterize bir vakayı tanımlayan doktorlar, bu durumu "Giresun Sendromu" olarak adlandırdı. Dünyada ilk kez görülen bu haftalığın kamuoyuna yansımasıyla, Giresun sendromu nedir, ne demek? soruları da gündeme geldi. Hastalığının belirtileriyle ilgili bilgi veren Dr. Gökhan Aydın, "En önemli bulgularda nefes darlığı, karında sıvı, toplanması ve halsizlik" dedi. Peki, Giresun sendromu belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte, o konu hakkında ayrıntılar.
#Giresun Sendromu BelirtileriBazı ülkeler vardır, adını duymuşsunuzdur. Güzel olduğunu tahmin edersiniz ama kendi gözlerinizle görene dek sizi ne kadar etkileyeceğini bilemezsiniz. İşte Sri Lanka benim için böyle ülkelerden biri. Yaptığım aktivitelerden bedenim yorgun düştü ama ruhum her saniye beslendi. Dünyanın başka hangi ülkesinde sabah leoparları görebilir, öğlen okyanusta yüzebilir, akşam dağlarda çay tarlalarının arasında huzurla konaklayabilirsiniz ki!
#Sri LankaMide krampları, hazımsızlık nedeni ile doktora giden 50 yaşındaki bir kadının 9 yıldır karnında ölü bir fetüs taşıdığı ortaya çıktı. Talihsiz kadının hayatını kaybettiği öğrenilirken, nadir görülen tıbbi durumun arkasında acı bir hikaye çıktı.
#AbdHiperkalsemi tıp dilinde kullanılan bir kelimedir. Halk dilinde ne anlama geldiği merak edilmektedir. Çeşitli kaynaklarda konuyla ilgili ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır. Hiperkalsemi kan yapısında normalin üzerinde kalsiyum bulunması anlamına gelmektedir. Hiperkalsemi sorunu yaşayan kişilerin teşhis sonrası tedavi sürecine girmesi gerekmektedir. Bu durumun vücut üzerinde yaratacağı olumsuz durumlar olabilmektedir. Ayrıca hiperkalsemi durumu bazı hastalıkların habercisi de olabilir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#HiperkalsemiTürk Toraks Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, Türkiye’de erişkin nüfusta erkeklerde tütün ürünü kullanım oranının yüzde 44.1, kadınlarda yüzde 19.2 olduğunu belirterek, “Bu oranı endişe verici düzeyde yüksektir. 13-15 yaş arası genç nüfusta tütün kullanım oranı ise yüzde 17.9 olup, bu oran maalesef tütün endüstrisinin öncelikli hedef gruplarından biri olan gençlerde sürekli artış gösteriyor” dedi.
#Meltem ÖZGENÇTürkiye’nin koronavirüs kategorisindeki ‘COVID-19’ ile tanışması, test sonuçları üzerinden yapılan tespitleri esas aldığımızda, dünyanın pek çok ülkesine kıyasla gecikmeli bir şekilde ortaya çıktı. Türkiye’deki bir laboratuvarda yapılan COVID-19 testinde ilk pozitif sonucun alınması 10 Mart tarihine rastlıyor. O gün itibarıyla dünyada bu virüs tespit edilmiş olan ülke sayısı 114’e ulaşmıştı.
#YazarFransızcadan Türkçeye geçmiş olan literatür kelimesi günümüzde hala kullanılan bir sözcüktür. Birçok kişi literatür kelimesinin hangi anlama geldiğini merak etmektedir. Peki, literatür ne demek? Literatür nedir? Literatür TDK kelime anlamı nedir sorularının cevabı.
#TdkŞişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 13 cm’lik ana atardamar anevrizması (balonlaşma) bulunan İhsan Özkaya’ya (63) yapılan ameliyat ABD’nin en saygın bilim dergilerinin birinde yayımlandı. Özkaya bu büyüklükte ameliyat edilip hayatta kalan tek olgu olarak tıp literatürü tarihine girdi.
#AnevrizmaTokat'ta, IL-21 eksikliğinin tanımlandığı dünyadaki ilk hasta olarak literatüre geçen 15 yaşındaki Tuncay Görmez, bağışıklık sisteminin zayıf olması ve bağırsak tembelliği nedeni ile evinden dışarı çıkamıyor.
#IL-21 EksikliğiErzurum Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalında Doç. Dr. Orhan Ateş, erken doğan bebeklerde görülen körlüğe neden olan göz siniri hastalığına çare olabilecek bir çalışmaya imza attı. Tıp dilinde 'prematüre retinopatisi' olarak bilinen hastalıktan dolayı dünyada yüzde 10 erken doğan bebeğin kör olduğunu anlatan Doç.Dr. Orhan Ateş, fareler üzerinde yaptığı deneyde körlüğü önlediğini açıkladı. Milano'da yapılan 'Euro Retina' toplantısında deney sonuçlarını bildiri olarak yayınlayan Doç.Dr. Orhan Ateş, "İlk olarak farelerde bu hastalığı oluşturduktan sonra le carnitine molekülüyle fareler üzerinde antioksidan çalışma yaptım. Farelerin tamamında bu ciddi hastalığı önledik. İnsanlar üzerinde belli bir çalışma elde edebilirsek tıp literatürü için önemli bir çalışma olacak" dedi.
#DoktorESKİŞEHİR'de ‘Anadolu Yıldızı' adlı Eskişehirspor taraftarlarları derneği tarafından düzenlenen ‘Uyuşturucu ve Holiganizm' konulu panele katılan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Selma Metintaş, “Sigarayla yeterince mücadele edemezsek tarih bizi yargılayacaktır” dedi.
"386 kere kalp krizi geçirdim. Ama hiçbirinde de ölmedim. Çünkü onlar kalp krizi değil, panik ataktı!" diyen 53 yaşındaki gazeteci Oya Özdilek, 4 yıl boyunca ayda ortalama 15 gece hastanelerin acil servislerine taşındı. Haftada 3-4 kez de tepeden tırnağa check-up’tan geçti.